Kivennuoliainen oli ratkaisevassa osassa, kun Kalamaratonin sisävesikisa ratkottiin viikonvaihteessa Joensuussa. Voiton vei Lesnan Naputtajien ykkösjoukkue 17 lajilla.

Kalastuksen kuninkuuskilpailu Kalamaraton saatiin tältä vuodelta päätökseen Joensuussa. Se on myös kilpailusarjan ainoa sisävesikisa, jossa tavoiteltavia kalalajeja on huomattavasti vähemmän.

Toukokuussa ratkottiin mestaruudet jo Helsingissä, Kotkassa ja Turussa. Helsingissä vuoden 2014 voitto tuli kisaennätyksellä 32 lajia.

Joensuussa voiton avaimena toimi ”nulju” eli kivennuoliainen. Se petti Helsingin ja Turun voitot korjanneen SKES Taimentiimin joukkueen, joka jäi 16 lajillaan kolmanneksi. Sen sijaan Lesnan Naputtajat 1 ja Sillinkutojat onnistuivat lajin pyydystämisessä. Kaksoisvoitto jäi näin Pohjois-Karjalaan.

Kahden 17 lajiin yltäneen joukkueen keskinäinen sijoitus ratkaistiin seitsemän kalalajin tarkistusajalla. Kun vuorokauden kisa oli ehtinyt vanhentua lauantaina vain tunnin ja 39 minuuttia, Lesnan Naputtajien ykkösjoukkue oli tuonut seitsemän lajia tuomariston tarkistettavaksi. Viime vuoden voittajalta Sillinkutojilta kesti tähän puoli tuntia enemmän.

Tiukka kisa loppuun asti

Joensuun kisa käytiin sopivan vaihtelevissa sääolosuhteissa. Lauantai alkoi aurinkoisena ja lämpimänä. Illalla tuli pientä tihkua. Sunnuntaina aurinko taas pilkisteli kilpailijoille.

– Kilpailu kärkijoukkueiden välillä pysyi tiukkana ja jännittävänä loppuun asti, kilpailujohtajaKai-Eerik Nyholm kertoi.

– Kisassa noudatettiin kestävän kalastuksen periaatetta. Suutarit saattoi vapauttaa valokuvauksen jälkeen. Samoin isojen lohikalojen suhteen oli sama sääntö voimassa, mutta niitä ei nyt saatu.

Kilpailun ässiä olivat kirjolohi ja made. Ne ovat lajeja, jotka vain yksi joukkue onnistuu saamaan. Kalamaratonin pääjärjestäjä on Suomalaisen kalastusmatkailun edistämisseura SKES ry.

KUVA: Ilme kertoo kaiken. Helsinkiläinen Markus Ratinen kuvauttaa saamansa suutarin ennen kuin se vapautettiiin. Kilpailukortti pitää olla vapautettavien kalojen kanssa samassa kuvassa.

(SKES:n tiedote 8. kesäkuuta 2014)