Vähäluminen talvi on kuivattanut mustikan varpuja. Paikoittain jopa 20-50 prosenttia kasvustosta on tuhoutunut.
Ruskeaksi kuivuneita varpuja on eniten Itä-Suomessa. Kasvustoa on tuhoutunut myös Keski-Suomessa ja Etelä-Suomessa. Kuivunut ja kuollut mustikan varpu ei tänä vuonna kuki eikä tuota marjoja.
Varvut selviytyivät paremmin Lapissa sekä Kainuun ja Pohjois-Pohjanmaan pohjoisosissa. Siellä lumi suojasi varpuja pakkas- ja kuivumisvaurioilta.
Tänä vuonna ja kahtena edellisvuotena mustikan kukinta alkoi Etelä-Suomessa 19.5., ja kukkien määrä näyttää keskinkertaiselta.
Ainakin Keski-Suomessa vähälumisuus tai lumen puute on hidastanut versojen ja lehtien kasvua. Kukinta alkanee muutaman vuorokauden keskiarvosta myöhässä ensi viikon aikana.
Kainuussa, Pohjois-Pohjanmaalla ja Lapissa kukinnan alkaminen riippuu tulevista säistä.
Itä-Suomessa, jossa esiintyy eniten kuolleita mustikan varpuja, laajimmat vaurioalueet ovat Joensuussa, Kontiolahdella, Liperissä, Ilomantsissa, Tohmajärvellä ja Kiteellä.
Myös Etelä-Karjalasta ja Kymenlaaksosta on löytynyt ruskistuneita mustikkakasvustoja. Etelä-Savossa vaurioalueita on ollut Savonlinnassa, Sulkavalla, Suonenjoella ja Mäntyharjussa.
Mustikka on pakkasherkkä kasvi ja tarvitsee lunta suojaamaan kuivuudelta ja pakkaselta. Puolukka puolestaan kestää kuivuutta ja pakkasta paremmin, mutta myös puolukkaa on kuivunut. Tosin huomattavasti pienimmillä vaurioalueilla.
Vähälumisuus on vaikuttanut myös korvasieniin, joista ensimmäiset ovat ilmestyneet vasta viime päivinä. Vähälumisuus ja lumien nopea sulaminen jo maalis-huhtikuussa, aiheutti sulamisvesien vähäisyyden, josta korvasieni on kärsinyt.
Korvasienen satokausi voi jäädä lyhyeksi. Ensimmäisten haperoiden, punikkitattien ja kanttarellien voi odottaa ilmestyvän tämän kuun lopussa ja heinäkuussa, jos kesäkuu on tarpeeksi kostea.
Metsäntutkimuslaitoksen tiedote täällä.
Ei niin paljon pahaa, ettei jotain hyvääkin. Iltalehti kirjoitti eilen hyttysistä. Tutkijan mukaan ainakin Etelä-Suomessa hyttyskesästä on vähälumisen talven takia tulossa tänä vuonna helpomi kuin edellisvuosina. Iltalehden juttu täältä.
Juu ja mustikka on kanalintujen tärkeä muona. Miten lie vaikuttaa lintukantoihin siellä, missä varvut ovat tuhoutuneet vähänkin suuremmilta alueilta.