National Geographicin tuottama uusi Kuningaskalastajat -sarja pyörähtää käyntiin viikon päästä sunnuntaina (25.5.) Foxilla. Sarjan avausjaksossa kisataan Pohjoismaiden kalakuninkuudesta.

Suomea edustaa Jasper Pääkkönen, joka lataa haastattelussamme suorat sanat myös suomalaisista kalastusmedioista ja niiden vastuusta kalastuskulttuurin kehittämisen suhteen. Ryöpystä saa osansa siis myös Erä.

Sarjassa toisille entuudestaan tuntemattomat kalastajat kilpailevat kuningaskalastajan tittelistä. Sarjaa on kuvattu muun muassa Seychelleillä, Botswanassa, Brasiliassa sekä Alaskassa ja se esitetään yli sadassa eri maassa.

Avausjaksossa keskenään kilpailevat Suomen edustaja Jasper Pääkkönen, Tanskan edustaja haukiekspertti Gordon P.Henriksen ja Norjan edustaja turskan kalastuksen maailmanmestari Raymond Haaland.

Kaikki kilpailijat vierailevat toistensa kotimaissa ja kalastavat eri menetelmillä. Pelkkä saaliin määrä ei riitä kuningaskalastajan titteliin. Kuningaskalastaja järjestää myös unohtumattomimman kalastuskokemuksen.

Haastattelimme Jasper Pääkköstä sarjaan liittyen:

Olet profiloitunut kalojen suojelijaksi. Onko asetelma, jossa kolme miestä kilpailee saaliin määrästä mielestäsi ihan ok?

Ohjelma on National Geographicin tuottama, ja heidän peruslähtökohtana oli maailmalla vallitseva ajatus vastuullisesta kalastuksesta. Kaikki ohjelmassa käytävät kilpailut ovat ehdottomia C&R-kisoja, joka on maailmalla arkipäivää kun vastuullisuudesta puhutaan. 

– Hauska huomio on muuten se, että näyttäessäni Suomen johtavien kalastuslehtien verisiä ”suurin kala” -kilpailukuvia, ohjelman tuottajat olivat todella hämmästyneitä. Ei kuulemma menisi missään muualla maailmassa läpi, sillä kalastusmediat toimivat muualla hyvin usein vastuullisen kalastuksen äänitorvina. Kilpaileminen sillä, kuka tappaa suurimman (ja samalla geeniperimältään arvokkaimman) kalayksilön on Suomessa kalastusmedioiden kannustamaa toimintaa, mutta monessa muussa länsimaassa asia on päin vastoin. Tämä on pitkälti suomalaisten kalastumedioiden käsissä, ja toivoisinkin jatkossa näkeväni yhä vastuullisempaa linjaa medioilta, jotka pitkälti määrittävät suomalaisen kalastuskulttuurin kehityksen suunnan.

– Kalastimme ohjelmassa suljetulla suomalaisella yksityiskoskella, jossa kaikki kalat on kosken omienkin sääntöjen mukaan vapautettava. Ohjelman norjalainen kilpailija oli ensimmäistä kertaa kalastamassa yhden käden perhovälineillä joka näkyy kalan käsittelyssä pienenä kömpelyytenä, mutta muuten ohjelmassa saaliin kunnioitus ja vastuullinen kalastus tulee esiin mielestäni oikein hyvin.

– Kun puhutaan kalastuskilpailuista yleisemmin, niin olen sitä mieltä, että Suomessakin tulee siirtyä kestävämpiin kilpailusääntöihin. Loistavana esimerkkinä vastuullisuudesta toimii esimerkiksi Muonion Lohiviikot, jotka poistivat naaraskalat kokonaan kisakalojen listalta. Alun vastustuksen jälkeen kilpailijat hyväksyivät säännöt mukisematta ja lopulta ylpeänä kertoivat tarinoita kutuvaellusta jatkamaan vapauttamistaan naaraslohista. 

– Mitä järkeä on kilpailla siitä, kuka tappaa kalakannan jatkamisen kannalta arvokkaimmat yksilöt? Jos kilpailija haluaisi vapauttaa saamansa kalan, niin monissa kisoissa tämä ei ole mahdollista. Myös vapautetuista kaloista otettujen valokuvien perusteella voisi mielestäni saada osallistua kilpailuihin.

Miksi lähdit mukaan? Näitkö ohjelman tilaisuutena esimerkiksi mainostaa Suomea kalastuskohteena?

– Lähdin mukaan, koska kyseessä oli nimenomaan arvostetun ja laadukkaan Nat Geon ohjelma. Ennakkotietojen mukaan ohjelma esitetään yli 180 maassa, jolloin on sanomattakin selvää, että saan mahdollisuuden esitellä katsojille kaunista kotimaatani. Päänvaivaa aiheutti se, että touko-kesäkuun vaihteessa piti löytää riittävän laadukasta perhokalastusta, jota ulkomaisille katsojille kehtaisi esitellä. Ikävä tosiasia on se, että vaelluskalakantojemme surkean tilan vuoksi kansainvälisen tason kuvauskohteita ei Suomesta montaa löydy. Varsinkaan, kun aikaa varsinaisen kalastuksen kuvaamiselle ei oltu varattu enempää, kuin vaivaiset kuusi tuntia. Sain vapaat kädet koko Suomi-osion järjestämiselle, ja onneksi kaikki meni lopulta nappiin.

Jotain muuta kerrottavaa ohjelmaan liittyen?

Suomalaisille uskallan paljastaa, että vein kilpailijat myös aitoon konneveteläiseen savusaunaan, ja opetin tanskalaisen ja norjalaisen vihtomaan, myös katajavihdalla. Tämä osuus oli leikattu lopullisesta ohjelmasta pois – liekö kolme hikistä, alastonta miestä piiskaamassa toisiaan näyttänyt liian eksoottiselta muualla maailmassa?

Kuva: Fox