Kalastuksen kuninkuuskilpailun Kalamaratonin kisasarja käynnistyy ensi viikonvaihteessa Helsingissä ja Kotkassa. Viikkoa myöhemmin uutena kaupunkina mukaan liittyy Turku. Kesäkuun puolella käydään sisävesikisa Joensuussa. Tapahtuman suojelijana toimii asuntoministeri Pia Viitanen .

Kalamaraton on synnyttänyt Suomeen kokonaan uuden kalastusharrastuksen, lajikalastuksen eli fongauksen. Se on voimakkaimmin kasvava kalastusmuoto ja vetää puoleensa erityisesti nuoria kalastajia. Kalamaratonissa ei tavalliseen tapaan kerätä mahdollisimman painavaa saalispussia, vaan eri kalalajeja. Näin ollen pikkuruinen liejutokko on aivan yhtä arvokas lajipiste kuin kymppikiloinen hauki. Kalat pitää pyytää vapavälinein.

Vavat viuhuvat ensimmäisenä Helsingissä ja Kotkassa 18.-19. toukokuuta. Kisa kestää tasan vuorokauden. Silloin kaksi- tai kolmijäseniset joukkueet kiertävät ympäri kaupungin kalastuspaikkoja niin merellä kuin sisävesilläkin. Helsingissä kisa järjestettiin ensimmäisen kerran vuonna 2001.

Helsingin tähänastinen ennätys on AC Deliriumin nimissä. Joukkue on onnistunut koukuttamaan peräti 30 lajia. Siis enemmän kuin lajin tunnissa, matkat mukaan lukien.

”Ei ole vaikeaa saada saaliikseen ahventa tai särkeä, ehkäpä kiiskeä, pasuria tai silakkaa, mutta siitä eteenpäin täytyy luoda tarkka strategia ja taktiikka, miten lajimäärää kasvattaa – mistä, milloin ja millä välineillä”, kertoo kilpailujohtaja Jukka Halonen.

Vauhtia kisaan tuo ns. kymmenen kalan sääntö. Tasatuloksissa keskinäinen sijoitus ratkaistaan sen ajan perusteella, milloin tuomaristo on vahvistanut ensimmäiset kymmenen lajia saaduksi. Nopeimmat joukkueet ovat tähän mennessä saaneet kymmenen lajia täyteen jo alle kahdessa tunnissa.

”Kalamaraton antaa tärkeää tietoa tutkimukselle. Näin saadaan selville lajien esiintyminen eri paikoissa. Sama pätee lajikalastukseen yleensä. Lajikalastajien haaviin jäävät ne pienimmätkin kalalajit”, kilpailujohtaja Halonen sanoo.

Helsingissä kertyy vuorokauden aikana huomattava määrä kalalajeja kisakeskuksena toimivaan Honkaluotoon. Kalat eivät mene hukkaan, vaan ne toimitetaan tuoreeltaan Korkeasaareen saukkojen ja karhujen syötäviksi. Joensuun kalat menevät puolestaan luonnossa liikkuville karhuille.

Kalamaratonista voi lukea lisää nettiosoitteesta www.skes.fi tai kysymällä suoraan kilpailusihteeriltä Ilpo Eerolalta 050-330 8057. Joukkuemaksu on 35 euroa paikan päällä, 30 euroa ennakkoon maksettuna. Kisat alkavat lauantaina klo 12 ja päättyvät sunnuntaina samaan aikaan.

Kuva ja teksti: Skes