Iltalehti kertoi perjantaina keskisuomalaisen Hannu Kinnusen hämmästyttävästä kalareissusta. Kun Kinnunen oli kokemassa vappuaattona rantasaunan edustalla olevaa katiskaa, siinä oli niin paljon kalaa, ettei hän saanut katiskaa ylös vedestä.

Kinnunen joutui sitomaan katiskan kiinni veneeseen ja uittamaan sen pikku hiljaa rantaan ja laiturin päähän. Pyydys oli täynnä särkiä, ja Kinnusen arvion mukaan niitä oli katiskassa vähintään 50 kiloa.

Iltalehden mukaan ”tulitikkulaatikon mittaisia kaloja oli likipitäen jokaisessa katiskan aukossa kiinni”. Katiskan pohjalla oli lisäksi viidentoista sentin kerros isompia kaloja, jotka eivät olleet juuttuneet katiskaan.

Verkko täynnä ahvenia

Kokemus on mielenkiintoinen, mutta ei ainutlaatuinen. Tämän jutun kirjoittaja muistaa lapsuudesta vastaavan tapauksen. Pyydyksenä ei ollut tuolloin katiska, vaan vanha verkko, jossa oli normaalisti sen verran ahvenia, että niistä sai kalakeiton.

Olimme lähdössä Itä-Suomessa sijaitsevalta kesämökiltä kohti kaupunkia, kun muistimme lammessa olevan verkon.

Saalis lievästi sanoen yllätti. Verkossa oli niin paljon ahvenia, että emme saaneet nostettua sitä vedestä, vaan se piti soutaa rantaan.

Kaloja, pieniä 10-15 sentin ahvenia oli verkon jokaisessa silmässä ja parhaassa kaksi. Verkon selvittely vei aikaa ja mökin kaikki ämpärit. Ahvenia oli verkossa – niin muistan – 725 kappaletta.

Lammen ahvenpopulaatioon verkko ei tehnyt isoa lovea, eikä niiden koko tapauksen seurauksena kasvanut suuntaan tai toiseen.

Kiiskiä katiskassa

Helsingin yliopiston kalataloustieteen professori Hannu Lehtonen on myös kokenut samanlaisen ilmiön.

– Helsingin Vanhankaupunginlahdella oleva katiska oli niin täynnä kiiskiä, etten saanut sitä millään keinoin veneeseen.

Lehtosen mukaan ilmiö liittyy kalojen kevätkarkeloihin.

– Kyseessä on mitä ilmeisimmin jokin kutuun liittyvä pyrkimys kokoontua samalle paikalle muiden lajikumppaneiden kanssa. Vaikka noinkin ruuhkaiseen tilaan, mutta sinne on vain päästävä.

Lehtonen löytää kalojen käyttäytymisestä yhtymäkohtia ihmisen kanssa.

– Esimerkiksi jonkun ostosparatiisin avaustapahtumat voivat muistuttaa tällaista.

Iltalehden juttu Kinnusen kalansaalista löytyy täältä.