Ihmisten kannalta maailman tappavimpiin eläimiin ei kuulu hai, susi, leijona tai edes toinen ihminen. WHO:n ja FAO:n tilastojen mukaan tappavin ”eläin” maapallolla on malariasääski.

Kuolettavimpien eläinten tilaston esitteli tällä viikolla maailmalle Bill Gates, joka tunnetaan anteliaana tukijana malarialääkkeen kehittämisessä.

Bill ja Melinda Gatesin Säätiö on ilmoittanut lahjoittaneensa malarian vastaiseen taisteluun jo lähes kaksi miljardia dollaria.

Malariasääski tappaa tilastojen mukaan vuodessa 725 000 ihmistä. Muut eivät pääse edes lähelle, ei edes tilastokakkonen, ihminen, joka nirhaa hengiltä vuosittain 475 000 lajitoveria.

Listan kolmantena on käärme. Vaikka tilasto on yksikössä, käärmeellä tarkoitettaneen useampaa lajia. Käärmeet tappavat vuosittain 50 000 ihmistä.

Neljäntenä tilastoissa on koira, jonka aiheuttamaan rabiekseen kuolee vuodessa 25 000 ihmistä.

Susi jää kauaksi kesytetyn serkkunsa aikaansaannoksista, sillä vain kymmenen ihmistä vuodessa päätyy suden tappolistalle. Saman verran saa hengiltä hai.

WHO:n ja FAO:n tilastoissa tappavien eläinten edustajia ovat krokotiilit (1 000 kuolemaa), virtahevot (500 kuolemaa), elefantit (100 kuolemaa) ja leijonat (100 kuolemaa).

Muut tappajat edustavat lähinnä hyönteisiä, jotka ovat päässeet listalle erilaisten sairauksien levittäjinä. Tunnetuin tapauksista on tsetsekärpänen, jonka purema levittää unitautia aiheuttavaa loista. Unitauti tunnetaan myös nimellä afrikkalainen trypanosomiaasi.

Tsetsekärpäsen puremien seurauksena hengestään pääsee vuosittain 10 000 ihmistä. Yhtä tehokas on petoludelaji, joka levittää Trypanosoma cruzi -alkueläimen aiheuttamaa Chagasin tautia eli amerikkalaista trypanosomiaasia.

Tappavien eläinten listalla korkealle nousee yksi makeissa vesissä asustava etanalaji, joka aiheuttaa vuosittain kymmenen tuhannen ihmisen kuoleman.

Ymmärettävämmäksi yhteys muuttuu, kun saamme tietää, että etanalaji tuottaa loismatoja, jotka levittävät ihmisiin tautia nimeltä skistosomiaasi. Tutumpi nimi taudille on bilhartsia.

Bill Gates esitteli tappavimmat eläimet Gatesnotes -blogissaan samalla, kun avasi Moskiitto Viikon.

Kuva: Wikimedia Commons/James D. Gathany