Punkit ovat olleet liikkeellä tänä vuonna poikkeuksellisen aikaisin. Iltalehden julkaiseman uutisen mukaan syynä punkkien aikaiseen liikehdintään on varhainen kevät. Normaalisti huhtikuun tienoilla aktivoituvat punkit ovat olleet liikkeellä asiantuntijan mukaan todennäköisesti jo maaliskuussa.

Maastossa liikkuvan on syytä varoa punkkeja. Puutiaisten eli punkkien tiedetään levittävän borrelioosia ja puutiaisaivokuumetta. 

Punkkeja on hankala vältellä, mutta niiltä suojautuminen on mahdollista. Vielä ennen varsinaisia helteitä pitkät vaatteet ja saappaat ovat hyviä keinoja puolustautua punkkeja vastaan. Myös erilaisia punkkikarkotteita on olemassa.

Heinikot ja pensaikot ovat punkkien yleisimpiä vaanimisalustoja. Maastossa liikuttuaan on syytä suorittaa punkkitarkastus.

Mitä nopeammin punkki saadaan pois, sitä pienempi on riski sairastua borrelioosiin. Borrelioosia kantaa noin viidesosa punkeista. TBE-viruks (tick borne encephalitis), joka aiheuttaa puutiaisaivokuumeen tarttuu punkin syljen välityksellä jo muutamassa minuutissa. TBE-virustartunta aiheuttaa oireita noin 10-30 prosentilla tartunnan saaneista.

Erä -lehden vuoden 2012 kahdeksannessa numerossa julkaistussa Heikki Viitasen punkkeja käsittelevässä jutussa oli mukana hyödyllinen kartta.

Karttaan on merkitty vaaleanpunaisella alue, jolla puutiaisia ja Siperiasta meille leviävää taigapunkkia esiintyy. Borrelioosia esiintyy kaikkialla missä puutiaisiakin on. Tummanpunaisella karttaan on merkitty alueet, joissa puutiaisaivokuumetta aiheuttavaa TBE-virusta on tavattu.

Kuva: Pertti Kanerva

Kartta: Heikki Viitanen