Kannettavien aurinkokennolatureiden määrä on lähtenyt 2010-luvulla melkoiseen nousuun. Osa latureista lienee vieläkin enemmän leikkikaluja, mutta muutamista on jo todellista hyötyä. Ainakin auringonpaisteella.

Harvassa ovat vielä valmistajat, jotka ovat keksineet yhdistää aurinkokennot ja teltan. Yksi ensimmäisistä tulee Englannista ja tottelee nimeä Bang Bang Tents.

Bang Bangin teltat näyttävät lähinnä kupolimallisilta festivaaliteltoilta ja niihin tarkoituksiin telttoja myös markkinoidaan.

Mallistosta löytyy The Beatlesin innoittama Fool on The Hill, Jimi Hendrix-vainaan Purple Haze ja kaikkien rockfestivaalien äiti ja isä eli Woodstock.

Nimistä voi päätellä, että telttojen väreillä ei ole hirveästi tekemistä perinteisen metsänvihreän kanssa.

Vaikka riemunkirjavien telttojen kohdeyleisö on ehkä enemmän festivaalikansa, eivät nämä teltat sentään ihan markettitasoa ole.

Teltan päällikangas on valmistajan mukaan korkeinta laatua olevaa rip stop polyesteriä polyuretaanipäällysteellä. Kankaalle luvataan 5000 millin vesipilariarvo eli sen pitäisi kestää vähän hevimpää sadettakin.

Selän alle jäävän pohjakankaan vesipilariarvo on 10 000 milliä.

Kaikkien Bang Bangin telttojen mitat ovat täsmälleen samat 240 x 240 x 150 cm (leveys x pituus x korkeus). Tilaa on neljälle henkilölle.

Paino on ainoa, jonka puolesta teltat sijoittuvat festariluokkaan. Harva retkeilijä ottaa raahatakseen 5-kiloisen teltan, jos paketin sisältöä ei pysty kunnolla jakamaan muiden nukkujien kesken.

Viiden watin teholla

Teltan mielenkiintoisin osa on sen kyljessä oleva aukko aurinkokenolle. Ostoksen mukana tulee viiden watin aurinkopaneeli, litium-akku energian varastointiin ja nivaska USB-johtoja lataamista varten.

Lataamisen voi hoitaa teltan sisäpuolelta esimerkiksi päivätorkkujen aikana.

Laitteen luvataan tuottavan virtaa älypuhelimille, MP3-soittimille, kameroille, kaiuttimille ja LED-lampuille.

Aurinkoisilla kesäfestareilla virran tuotanto ei välttämättä aiheuta ongelmia, mutta sateisessa Suomen kesässä, metsän keskellä pieniä katkoksia voi lataamisessa ilmetä.

Telttaa ei ole aina pakko pystyttää puiden suojaan, vaan sen voi sijoittaa kylki edellä aamuaurinkoon. Tyyli takaa ainakin sen, että aamuherätys tulee suhteellisen nopeasti ja lämpimästi.

Bang Bangin verkkosivuilla teltat maksavat 225 puntaa (noin 288 euroa). Yritys toimittaa tuotteitaan joka puolelle maailmaa. Telttoja voi käydä ihmettelemässä täällä.


Litium-akun avulla aurinkovoimasta hyötyy yhtäaikaa useampi laite.

 

OTSIKKOKUVA: Bang Bangin telttamallisto on rockhenkinen. Kuvan henkilö harrastaa metsäretkeilyä malliston Woodstockissa. Teltta muistuttaa varmaan jostain suunnasta katsottuna erehdyttävästi halkopinoa.