Evinrude esitteli vuonna 1957 New Yorkin venemessuilla keksinnön, joka ei kuitenkaan jostain syystä saanut maailman kalastajia innostumaan tuotteesta, ”kelluvasta lautasesta”.

The Milwaukee Journal kertoi 11. tammikuuta 1957 Evinruden Milwaukeen moottorijaoston, Outboard Marine Corporationin kehittämästä huikeasta aluksesta, joka ”uhmaa veneilyn perinteitä”.

Ympyränmuotoinen alus, halkaisijaltaan 4,27 metriä, oli suunniteltu kulkemaan kahden ”moottorikaivoon” sijoitetun perämoottorin avulla. Kaivot oli rakennettu ympyrän halkaisijan molempiin päihin.

Evinrude Fishermaniksi (Kalamies) nimetyn veneen suunnitteli Brooks Stevens Milwaukeesta.

Lehden mukaan kiekon muotoinen vene – ja tämä on suora lainaus – muistutti modernistista sylkykuppia (cuspidor).

– Se kerskailee simuloidulla ”vedenalaisella kontrollilla”, joka koostuu pääasiassa vedenalaisesta TV-kamerasta, oletettavasti mahdollistaen sen, että veneessä olevat kalastajat voivat vakoilla kaloja.

The Milwaukee Journalin mukaan Evinrude ei kertonut etukäteen veneestään esimerkiksi sitä, kuinka kovaa se kulkee.

Lehden mukaan vene epäilemättä kelluu, mutta ”kouluttamattoman silmään näyttää siltä, että Fisherman saattaa haukata vettä, jos iskeytyy kovassa vauhdissa aaltoon”.

Veneessä ei ollut ruoria tai rattia, vaan sitä ohjattiin hydraulisella systeemillä, jonka avulla moottoreita pystyi kääntämään jopa 360 astetta. Alusta voitiin myös ohjata haluttuun suuntaan vähentämällä tai kasvattamalla potkureiden pyörimisnopeutta.

Fishermaniin mahtui kahdeksan ihmistä, jotka myös saivat osansa veneen luksuksesta. Aluksen keskiöstä nimittäin nousi 3,5 metrinen masto, joka ”kannattelee sisäänvedettävää suojaavaa katosta, arkikielessä sateenvarjoa”, kirjoitti The Milwaukee Journal.

Jo ennen veneen esittelyä sen tuotannosta oli lievää suurempia epäilyjä.

– Veneteollisuus todennäköisesti esittelee Fishermania kieli poskessa, mutta tätä asennetta ei ilmeisesti vain odoteta, vaan tavoitellaan.

Evinruden myyntijohtaja Howard F. Larson totesi lehdessä, että ”Evinrude ei välttämättä kannata tällaista suunnittelua tai muotoilua, mutta ehdottaa, että teollisuuden ei tarvitse sitoutua vain traditioon”.

Life-lehden valokuva-arkistosta, jota Google isännöi, löytyy tunnelmallisia mustavalkoisia kuvia Evinruden Fishermanista.