Kansallispuistot ja suojelualueet ympäri Suomen etsivät jälleen vapaaehtoisia talkoilemaan omaksi ilokseen ja suomalaisen luonnon hyväksi.

Metsähallituksen luontopalvelut järjestää kesällä 2014 useita kymmeniä kaikille avoimia luonnonhoitotalkoita järjestöiltä saatavan korvaamattoman avun turvin. Moniin kesän 2014 talkoista voi jo ilmoittautua mukaan.

Vilkas talkookesä etelässä

Kirkkonummen Vrängnäsuddenin suojelualueella pääsee talkoilemaan toukokuussa upean lehtoalueen hyväksi.

Nuuksion kansallispuistossa Espoossa järjestetään talkoolauantai kesäkuun toisena viikonloppuna Purolan perinneniityllä.

Helsingin edustalla pääsee tutustumaan Vallisaari-Kuninkaansaareen, kun talkooporukka jalkautuu näyttämään voimansa Suomen luontoon kuulumattoman kurtturuusun torjunnassa.

Korteniemen perinnetilalla Hämeessä pääsee jälleen kokemaan entisaikojen elämänmenoa talkoopäivinä heinä- ja elokuussa.

Taistelua vieraslajeja vastaan

Saaristomeren kansallispuistossa talkoot jalkautuvat muun muassa menneisyydestään mielisairaalana tunnetulle Seilin saarelle sekä upean Jungfruskärin niityille.

Selkämeren kansallispuistossa talkoillaan Eurajoen Kallan saaressa, Säpissä ja Idän Räyhillä.

Tammisaaren saariston kansallispuistossa ja Hangon Furuvikissa jatketaan vieraslajien hävittämistä. Suomenlahden rannoilla ja vesillä järjestettävillä suojelualueiden talkoilla tehdään myös Suomenlahti 2014 -teemavuoden kunniaksi terveellistä ja turvallista Suomenlahtea.

Ilman järjestöjä talkoita ei pystyttäisi järjestämään. Saaristomeren talkoissa tärkeitä yhteistyökumppaneita ovat Saaristomeren luontokoulu ja Lounais-Suomen luonnonsuojelupiiri.

Selkämerellä kansallispuiston uusi ystäväyhdistys on innostunut järjestämään talkoita. Itäisellä Suomenlahdella talkoillaan Haminan ja Vironlahden pursiseurojen voimin.

WWF Suomen talkoolaiset jalkautuvat muun muassa Itäiselle Suomenlahdelle, Jurmon karuihin maisemiin sekä salaperäiselle Vallisaarelle.

Lapissa rakennetaan luontopolkua

Etelä-Lapissa on luvassa heinäkuun lopussa Auttikönkään kanjonin kupeessa luontopolun rakennustalkoot.

Osa talkooporukasta jalkautuu myös Korouoman suojelualueen niittopuuhiin. Myös Pidä Lappi Siistinä ry talkoilee kesä- ja elokuussa Perämeren ja Urho Kekkosen kansallispuistoissa.

Pop up -talkoita tulossa

Talkoolaiset voivat ilmoittautua mukaan uuteen talkoomuotoon, vieraslajien iskujoukkoihin. Näin he saavat tietoa vieraslajeja vastaan tehtävästä suojelutyöstä ja talkoista.

Telkkämäen kaskiperinnetilalla voi kesä–elokuussa osallistua Piika- ja renkipäiville. Renki tai piika osallistuu tilan töihin: eläinten hoitamiseen, pisteaidan pystyttämiseen, niittämiseen, haravointiiin, puutarhan hoitoon, rukiinleikkuuseen ja halkojen hakkaamiseen.

Pop up -talkoita puolestaan kokeillaan järvimaisemissa Linnansaaren kansallispuistossa.

Pop up -talkoissa pääsee viettämään päivän luontovalvojan kanssa ja tutustumaan kansallispuistoissamme tehtäviin töihin. Alustavat talkooajankohdat ovat toukokuun loppu, heinäkuun loppu ja elokuun loppu.

Osallistujien pitää päättää osallistumisestaan viimeistään talkoita edeltävänä päivänä. Talkoiden päivämäärä, sisältö ja tapahtumapaikka selviävät noin viikkoa ennen ajankohtaa Linnansaaren kansallispuiston Facebook-sivuilta

Vapaaehtoistoiminta kiinnostaa

Vuonna 2013 yli 2 500 henkilöä teki yhteensä 18 henkilötyövuoden verran vapaaehtoistyötä suojelualueiden hoidon, uhanalaisen lajiston tai kestävien riista- ja kalakantojen hyväksi yhdessä Metsähallituksen luontopalvelujen kanssa.

Kansallispuistoja ja suojelualueita hoidettiin ennätysmäärällä eli yli 60 talkoilla.

Luontovapaaehtoisina ihmiset pääsevät tekemään konkreettisia tekoja Suomen upeimman luonnon hyväksi. Luonnossa oleskelu ja tekeminen tuottavat ihmiselle myös fyysisiä ja psyykkisiä hyvinvointivaikutuksia.

Yhdessä tekeminen, upeat maisemat, vaihtelu arjesta ja fyysinen työ innostavat. Toisille vapaaehtoistoiminta on luontomatkailun muoto.

Lisätietoja: Metsähallituksen luontopalvelut, vapaaehtoistoiminnan koordinaattori Eveliina Nygren, p. 040 759 6057, etunimi.sukunimi(at)metsa.fi

Tietoa talkoista ja niihin ilmoittautumisesta: www.luontoon.fi/harrastukset/vapaaehtoistoiminta

Kuvateksti: Nuuksiossa järjestetään 14. kesäkuuta Purolan perinneniityn niitto- ja lupiinintorjuntalkoot. Kuva alueen länsiosista, Valkealammelta.