Euroopan unionin ministerineuvosto on päättänyt lopettaa kalan tuonnin Belizesta, Kambodzasta ja Guineasta, koska valtiot eivät ole saaneet kuriin laitonta kalastusta. Ministerineuvoston maanantaina 24. maaliskuuta tekemä päätös on seurausta useista eri varoituksista, joita maille on annettu.

Euroopan unionin päätös merkitsee, että kaloja, jotka on pyydystetty kieltolistalle päätyneiden maiden vesialueilta kyseisten maiden aluksilla, ei saa tuoda Eurooppaan. Kalastuskielto listalle päätyneiden maiden vesialueilla koskee myös Euroopan maiden omia kalastusaluksia.

Pyyntipaikkatiedot selviävät yleensä kalojen mukana tulevista pyynditodistuksista, joita EU edellyttää tuontikaloilta.

Kolmea maata koskeva kalastuskielto on ensimmäinen, joka on tehty EU-tasolla.

Euroopan komissio listasi jo vuonna 2012 kahdeksan maata, joiden toimet laitonta kalastusta vastaan olivat riittämättömiä. Varoituksen saivat tuolloin Belizen, Kambodzan ja Guinean lisäksi Panama, Fidzi, Togo, Sri Lanka ja Vanuatu.

Marraskuussa 2013 Euroopan komissio näytti keltaista korttia lisäksi Korealle, Ghanalle ja Curacaolle. Näiden maiden toimien arviointi jatkuu yhä.

Tuontikielto koskee myös kalastusta harjoittavia yhteisyrityksiä tai -kalastusoperaatioita, EU-maihin liputettujen alusten uudelleenliputtamista listan maihin ja kalavesiä koskevien sopimusten tekemistä kyseisten maiden kanssa.

Euroopan komissio aikoo tuontikiellosta huolimatta jatkaa keskusteluja Belizen, Kambodzan ja Guinean kanssa kansainvälisten sopimusten noudattamisesta. Mikäli maat toimivat uskottavasti laitonta kalastusta vastaan, kieltolistalta on mahdollista päästä pois.

KUVATEKSTI: Länsi-Afrikan rannikolla kannattaa olla tarkkana. Guinea ja Guinea-Bissau (kuva) ovat rajanaapureita. Pienemmän pohjoisen valtion alueella on laillista kalastaa EU:nkin aluksilla, mutta eteläpuolella ei.