Miten tämä jäähän ilmestynyt kuvio on syntynyt? Keksi ilmiölle hyvä selitys ja voita palkinnoksi kymmenen pilkin setti.
Erän kalastusavustaja Jari Tuiskunen kiinnitti katseensa outoon kuviointiin, ”vuosirenkaalliseen” avantoon kevään pilkkireissulla. Mitään vankkaa selitystä emme vuosirenkaille keksineet.
Mutta ehkä te keksitte sen? Annamme tietoonne seuraavia faktoja.
1. Vuosirenkaat löytyivät pieneltä järveltä/lammelta
2. Lammen jää oli kaikkialta tasaisen vahvaa, 25-30 senttiä.
3. Renkaat muodostuvat pienistä ilmakuplista.
4. Vuosirenkaiden alapuolella oli vettä noin kolme metriä.
Emme välttämättä palkitse tällä kertaa oikeaa selitystä, sillä juttu voi jäädä ilman ratkaisua, vaan parhaan selityksen. Parhaalle ratkaisulle annamme palkinnoksi kymmenen pilkin setin, jotka näkyvät kuvassa.
Voitte antaa oman sellityksenne suoraan jutun alta löytyvään kommenttipainikkeen kautta. Juttuun liittyvät kommentit näkyvät Erän keskustelupalstalla, jossa voi myös vastata kysymykseen. Vastausaikaa on 25. huhtikuuta 2014 asti. Selityksiä voi lähettää myös toimituksen sähköpostiin era(ät)otavamedia.fi TAI Erän Facebook-sivuilla.
Palkintosettiin kuuluvat: Kuusamo Tasapaino Pro, Rapala Jigging Rap, Nils Master Rotinkainen, Storm Thunder Blade, MA Mutu-Leech, Mosari Kouru Tasari, MA Mutu, Nils Master Dueler, Nils Master Raptor ja Kuusamo Liukupilkki.
Tokkiisa tuohon on joku paikallinen kalastusmestari kairannu reiä, ehkä jonku siitä vetässykki ja sit hipsiny poikkeen ja heittäny jo pakkasen tappamat alamittaset ahvenat takasi reikään. Seuraavaks siihe o jossai välissä iskeny ahne hauen pötkylä, joka on sitten sattunu ottasee ja syörä noi helpot saalikset. Siihe o sitte pistäny uni vähä silmää hauella ja pistäny ruppiisa lepoasentoon. Tuo kuvan reikä oon siinä välissä kerenny vähäse ruveta jäätyä ja se piästi semmose ikävän äänen, että hauki sitä säikähti ja tuosta pilalle menneestä kalasta oli metaania kertyny vähä suolistoo jonka se sitte vedessä pörräytti pihalle, se metaani sitte nous kuten tapaan kuuluu suoraan ylöspäin tuoho reikää ja aiheutti siinä silkin ohuessa jäässä moisen taideteoksen. Sen nimiki on pierurenkaat.
Muistakaapa käydä jättämässä vastauksia! Niitä saa pistää myös toimituksen sähköpostiin era(ät)otavamedia.fi. Palkintona hyvästä selityksestä on hieno setti erilaisia pilkkejä.
Huonoilla jäillä joskus näkee ns. luonnon tekemiä reikiä jäälle, josta tulee vettä jäälle tms. Voisi olla kovan tuulen aikana jäätynyt umpeen tämmöinen reikä ja muodostanut jännät jäljet.
Kotivesilläni Onkivedellä olen itsekin törmännyt tällaisiin hieman erikoisiin ilmiöihi. Tämän selitys voisi olla vaikka jäässä alun alkaen ollut pieni reikä, josta vetää on purskahtanut jään päälle jään pudottua aavistuksen verran (siis veden pinta on laskenut juoksutuksen tms. johdosta). Purskahduksen aiheuttamat ilmakuplat ovat kovassa pakkasessa jäätyneet ympyrän, eli uuden "lammikon" reunoille. Sama on sitten uusiutunut sään vaihdellessa useamman kerran peräkkäin ja lopulta "tikkataulu" on valmis.
Pienen lammen pohjasta nousseet suokaasut ovat pitäneet tyynellä pakkassäällä järven pinnan liikkeessä ja sulana kun muu osa järvestä jäätyi. Aukko on sitten jäätynyt umpeen alkaen ulkoreunoiltaan kaasun edelleen purkautuessa heikkenevällä voimalla tai sitten pakkanen vain voitti.