Oulun yliopiston Thule-instituuttiin kuuluva Oulangan tutkimusasema on asentanut Oulangan kansallispuistossa sijaitsevalle Kiutakönkäälle maisemakameran.

Kameran tuottama kuva on vapaasti käytettävissä ja linkitettävissä ja löytyy täältä. Kamera toimii ympäri vuoden ja on jatkuvasti käytössä lukuun ottamatta huoltokatkoksia ja esimerkiksi ukkosen aiheuttamia käyttökatkoksia.

Kamera pystyy full-hd-tasoiseen kuvaan (25 kuvaa/s), mutta resoluutiota on tällä hetkellä rajoitettu noin neljäsosaan tästä, jotta loppukäyttäjien laajakaistayhteydet eivät muodostuisi pullonkaulaksi. Tästä huolimatta suositellaan vähintään 5 mbit/s-yhteyttä, jotta kuva olisi katselukelpoinen.

Kamera on rahoitettu Euroopan unionin EAKR-rahoituksella, jonka Pohjois-Pohjanmaan liitto on myöntänyt Oulangan tutkimusaseman koordinoimalle Oulanka LifeWatch -hankkeelle.

EAKR-hankkeen rinnalla on toteutettu toinen hanke, jonka avulla rakennettiin kameraa varten valokuituun perustuva tiedonsiirto- ja sähkökaapelointi. Tätä rinnakkaishanketta rahoittivat Oulangan tutkimusaseman lisäksi Metsähallitus, Ruka-Kuusamo Matkailuyhdistys ry, Erä-Susi Huskies Oy, Kuusamon Erä-Safari Oy, Kuusamon Lintumatkailu Oy, Rukapalvelu Oy ja Ruka Safaris Oy.

(Oulun yliopiston tiedote 6. kesäkuuta 2013)