Keväällä 2012 julkistetun Kestävän kalastuksen viehekisan voittopotin korjasi tunnettu viinijärveläinen viehevalmistaja Mauri Timonen Ässä-vaapullaan.

Esittelemme tässä sekä palkitut että muut kisaan osallistuneet vieheet.

Kilpailun järjestäjänä toimi Saimaan lohikalat -hanke yhdessä ERÄ-lehden kanssa. Kyseessä oli kaikille avoin vieheensuunnittelukilpailu, jonka tarkoituksena oli edistää järvilohi- ja taimenvieheissä ratkaisuja, joilla vähennetään vapautettavien kalojen tarpeetonta vahingoittumista.

Kilpailun tuomaristossa istuivat kalatalouspäällikkö Veli-Matti Kaijomaa, opettaja-kirjailija Matti Kettunen, opettaja Juha Kosonen, projektipäällikkö Mirko Laakkonen, Ari Manninen ja kehitysjohtaja Niilo Valkonen, jotka pisteyttivät kukin toisistaan tietämättä viisi mielestään parasta kestävän kalastuksen kriteerit täyttävää viehettä asteikolla 1 – 5, minkä jälkeen pisteet summattiin.

Arviointiperusteina olivat kestävän kalastuksen huomioiminen, laatu, innovatiivisuus ja kalastavuus. Koska syksy oli kovin sateinen ja tuulinen, eivät koekalastajat päässeet juuri järvilohisaaliillaan juhlimaan, mutta onneksi muut kalat iskivät auliisti hampaansa vieheisiin.

Kilpailu osoittautui kolmen kärjen osalta erittäin tasaväkiseksi, sillä ne saivat 20, 19 ja 18 pistettä. Pääpalkinnon voittaneen Ässä-vaapun valtiksi raati arvio sen, että se edustaa maltillista linjaa vieheen koukutuksen vähentämisessä ja on siksi uskottava vaihtoehto myös jokamieskalastajan viehearsenaalissa.

Voittovieheen suunnittelija on Viinijärvellä asuva Mauri Timonen, joka on tehnyt Ottiviehe-vaappuja jo 10 vuotta. Viehemalleja on peräti 12 ja värejä vähintäänkin riittävästi. Valtaosa tuotteista menee kalastajille suoramyyntinä. Messuilla ja muissa tapahtumissa Timonen on vakiokävijä.

Kestävän kalastuksen viehe 2012 -kilpailu

1. Ässä [palkinto, 4000 euron arvoinen viehetilaus]

Kuvaus: Maalattu balsarunkoinen vaappu, joka on päältä katsottuna loivan S-kirjaimen muotoinen. Suora uintilista.
Koko: 10 cm, 6 g, kelluva.
Koukutus: Kaksi yksihaaraista väkäsetöntä vahvaa koukkua, joissa hieman sisäänpäin kääntyneet kärjet .
Uinti: Voimakasta potkua 5-6 kertaa metrin matkalla. Liike välittyy hyvin vavan kärkeen. Hakuliikettäkin ilmestyy kuvioihin vetonopeuden kasvaessa. Kala aistii varmasti vieheen jo matkan päästä heikossakin näkyvyydessä.
Arvio: Jo pitkään tuotannossa olleen kolmikoukkuisen vappumallin muunnos, jossa koukutusta on vähennetty kestävän kalastuksen suuntaan. Ratkaisu on toimiva, sillä takakoukku ei tartu kovin helposti kalaan suun ulkopuolelta, vaikka kala olisi kiinni etukoukussa. Koukun kookas pystysilmukka häiritsee hieman pihtien käyttöä. Varma valinta lohikalojen ja muidenkin lajien kestävään kalastukseen.

2. Pensseli 12 [palkinto, Lowrance HDS-5 kaikuluotain/satelliittipaikannin]

Kuvaus: Foliolla päällystetty vaappu, jonka kyljessä on erikoinen vinokuviointi. Satulamallinen uintilevy ja karvapyrstö rungon jatkeena.
Koko: 12 cm ilman pyrstöä, 8 g, kelluva.
Koukutus: Vatsalenkkiin leikarilla kiinnitetty väkäsellinen kolmihaarakoukku.
Uinti: Kapeassa putkessa kiemurteleva vieheen pituuteen nähden herkkä uinti, noin 6 potkua metrillä. Mukavaa satunnaisuutta vauhtia lisättäessä.
Arvio: Persoonallinen vähän isomman lohen viehe, jonka karvapyrstöä pikkukalat voivat ”turvallisesti” maistella. Koukutettu kala pysyy hyvin kiinni ja on vaivaton vapauttaa. Tämän kokoisen vieheen koukku tarttuu vain harvoin syvälle kalan nieluun. Tuomariston mielestä koukku voisi olla hieman taaempana.

3. Ruotu Uistin [palkinto, omavalintainen Otavamedian julkaisun vuosikerta]

Kuvaus: Foliolla päällystetty vaappu, jossa on melko kookas satulamallinen uintilista. Vaappujen rungot valmistuvat omatekoisella(!) kopiosorvilla.
Koko: 9 cm, 6 g, kelluva.
Koukutus: Vatsalenkkiin leikarilla kiinnitetty kolmihaarakoukku, jonka väkäset on puristettu lyttyyn.
Uinti: Herkkä, mukavasti kiemurteleva ja kylkeäkin näyttävä uinti, noin 6 potkua metrillä.
Arvio: Kestävään kalastukseen tarpeisiin suunniteltu konstailematon perusviehe, jonka reilun kokoinen koukku tartuttaa hyvin ja pitää kalan mainiosti kiinni. Kalan vapauttaminen pihdeillä jo vedessä helppoa. Onnistuneelta vaikuttava viehe järvilohen, taimenen ja monen muunkin lajin kalastukseen.

Muut kisavieheet

Karpe-vaappu

Kuvaus: Hieman kyömyselkäinen vaappu. Lenkit vähän murjotun näköisiä, mutta ”virheet” kielivät taitavasta koeuitosta eivätkä vaikuta vieheen kalastavuuteen.
Koko: 8,5 cm, 4 g, kelluva.
Koukutus: Vatsalenkissä yksi väkäsellinen kolmihaarakoukku kahdella renkaalla. Koukuton takalenkki.
Uinti: Erittäin herkkäliikkeinen viehe, joka tirittää kapeassa mutta mukavasti poukkoilevassa putkessa tehden reilut 8 potkua metrillä.
Arvio: Perinteinen taimenvaappu, josta on tehty kestävän kalastuksen viehe koukutusta vähentämällä. Ei mikään mullistava innovaatio, mutta vaikuttaa kalastavalta.

 

Loistovaappu

Kuvaus: Silikonista valettu vappu, jonka uintia voi säätää runkoa taivuttelemalla. Erikoisuutena fluoresoiva maali, joka hohtaa veden alla, jos viehettä on ensin ”ladattu” valossa pitämällä.
Koko: 10 cm, 13 g, hitaasti uppoava.
Koukutus: Kaksi yksihaaraista kotkankynsikoukkua litistetyin väkäsin. Takakoukku kiinni kahdella renkaalla. Valmistaja suosittelee peräkoukun siirtämistä vetouistelussa takimmaiseen vatsalenkkiin.
Uinti: Monipuolisesti säädettävissä lähes olemattomasta nyökkimisestä aina ilmeikkääseen potkimiseen ja raksimaiseen kieppumiseen asti.
Arvio: Mielenkiintoinen monien mahdollisuuksien viehe, joka lienee alunperin suunniteltu kolmihaarakoukuilla varustetuksi. Koukkujen lyhyet varret haittaavat joskus kalan irrottamista.

Nimetön

Kuvaus: Uintilevytön sivusuunnassa kaareva viehe, jonka kyljessä iskupiste.
Koko: 12,3 cm, 11 g, kelluva.
Koukutus: Rungon sisäkyljellä olevaan lenkkiin yhdellä pienellä renkaalla kiinnitetty pitkävartinen väkäsellinen yksihaarakoukku, jota on taivutettu puolivälistä hieman ulospäin.
Uinti: Tasaista raksimaista pyörähtelyä, jota ei pystytty tarkemmin määrittelemään pienen koeuittoaltaan vuoksi. Käytännön kalastuksessa uinti näytti oikein kelvolliselta.
Arvio: Mielenkiintoinen vaihtoehto harrastaa helppoa ”raksikalastusta”. Erikoinen koukku ja hennolta vaikuttava uistinrengas epäilyttivät tuomaristoa.

Nokkela

Kuvaus: Uintilevytön paksurunkoinen vaappu, jonka sisällä helisee. Huomiota herättävän ulkonevat silmät. Vieheeseen kuuluu rungon läpi liukuva kevlar-peruke.
Koko: 9,5 cm, 22 g, kelluva.
Koukutus: Kookas liukuperukkeeseen leikarilla kiinnitetty väkäsellinen kolmihaarakoukku. Muovinen lisähoukutin.
Uinti: Melko suoraviivaista potkua 4-5 kertaa metrin matkalla. Liike näkyy mainiosti vavan kärjessä.
Arvio: Toimiva koukutusratkaisu, jonka ansiosta kala pysyy hyvin kiinni ja on helppo vapauttaa suhteellisen vähin vaurioin. Iso koukku voi kuitenkin olla ongelma, jos pieni kala saa sen ahdettua suuhunsa. Viehe on paremmin kotonaan hauen ja kuhan kalastuksessa.

Raksihuppu

Kuvaus: Raksihuppu ja sen läpi(!) pujotettava koukku tapseineen.
Koko: 2,2 cm (pelkkä huppu), 2 g.
Koukutus: Kaksihaarainen nro 6 koukku, jonka voi pujottaa hupun läpi. Ratkaisu mahdollistaa hupun vaihtamisen tapsia katkaisematta. Syöttiin kiinnitettävä koukunhaara on tylsytetty(!?) viilalla. Myös kolmihaarakoukun voi ujuttaa hupun läpi.
Uinti: Riippuu syötin koosta ja taivutuksesta sekä koukun paikasta.
Arvio: Kekseliäs raksihuppu, jonka suurin ongelma on syötin kiinnittäminen ja tapsin lukitseminen samalla tikulla. Onnistuneen kiinnityksen jälkeen uinnin säätäminen kalastavaksi on helppoa. Vaatii melko kookkaan syötin (14-15 cm). Tylsytettykin koukunhaara tarttuu kalaan, joten sen voisi jättää teräväksi. Melkoinen osa kalatapahtumista jäi tärpeiksi, kenties syötin kokoon nähden pienehkön koukun vuoksi.

Särjennahkainen vaappu

Kuvaus: Särjennahalla päällystetty leppäpuusta käsinvuoltu vaappu, jossa on satulamallinen uintilista, ulkonevat silmät ja kyljissä punaisen iskupisteet.
Koko: 10 cm, 8 g, kelluva.
Koukutus: Yhdellä pienellä renkaalla kiinnitetty yksihaarainen koukku, jossa erittäin pieni väkänen.
Uinti: Kevyt ja herkkä, noin 6 potkua metrillä, mukavasti hakua jo kohtalaisella vetonopeudella.
Arvio: Upeasti viimeistelty, jo lähtökohdiltaan selvästi kestävään kalastukseen tehty vaappu. Pienehkö yksihaarakoukku ei tartuta kalaa kovin hyvin. Hieman uskottavammalla koukutuksella viehe olisi saattanut korjata koko potin.

Taittoperä

Kuvaus: Teipattu vetopelti, jonka rungon takaosassa melko jyrkkä taitos. Rosterin laserleikkausta lukuun ottamatta käsityötä.
Koko: 8,2 cm, 12 g, uppoava.
Koukutus: Kahdella uistinrenkaalla kiinnitetty kookas kotkankynsimallinen syväkitainen yksihaarakoukku, jonka pieni väkänen on painettu lyttyyn.
Uinti: Vaatii melkoisen vetonopeuden (mielellään vähintään 4 km/h) ennen kuin ui mukavan epäsäännöllisesti muljahdellen ja sivuliukuja tehden. Liian hitaasti vedettynä plaanaa perä alempana keikutellen.
Arvio: Tutun vetopellin muunnos kestävän kalastuksen vieheeksi. Koukku pitää kalan hyvin otteessaan ja on helppo pyöräyttää irti esimerkiksi nostokoukun avulla.

VuoksiRaksi

Kuvaus: Uintilistalla ja kiinteällä koukulla varustettu raksihuppu.
Koko: Noin 8 cm, 4 g, hitaasti uppoava.
Koukutus: Kaksihaarainen väkäsellinen koukku kiinteän teräslangan päässä. Kärjet hieman sisäänpäin kääntyneet.
Uinti: Uintiliike riippuu täkykalan koosta ja virityksestä. Uinnin voi säätää vaappumaiseksi tai kieppuvaksi.
Arvio: Tutun raksihupun toisinto, jossa on yksi koukunhaara vähemmän kuin alkuperäisessä. Kaksihaarainen koukku on joskus helpompi irrottaa kuin kolmihaarainen.

Kilpailuvieheiden valmistajat

Karpe-vaappu: Pekka Kaartinen Kuopio, 040 724 3246, www-sivut
Loistovaappu: Markku Sihvonen Savonlinna, 050 555 6625, www.handmade.fi.
Nimetön: Seppo Lavikainen Polvijärvi, 013-632 612, sähköposti
Nokkela: Harri Havulinna/Raumanuistin Rauma, 0500 595 895, www.raumanuistin.fi
Pensseli 12: Toni Halme/Vissi viehe Myllyoja, 050-382 1376, www.tonihalme.com
Raksihuppu: Kalle Saarinen Otava, 050 494 4150
Ruotu Uistin: Teemu Touru Heinola, 040 755 2600, teemu.touru@gmail.com
Särjennahkainen vaappu: Petri Muuttoranta  Joensuu, 0400-139 670, www.fishskinlures.com 
Taittoperä: Veli Aartolahti/Aave-uistin Espoo, 041 441 0310, www.aave.net
VuoksiRaksi: Juhani Henttonen/Vuoksi vieheet Imatra, 040 564 0352, www.vuoksivieheet.net
Ässä: Mauri Timonen/Ottiviehe Viinijärvi, 050 330 6318, www-sivut

Lue myös Ari Mannisen artikkeli Kaloja säästävät vieheet!