Kuva: Heikki Viitanen

Kymmenien tuhansien järvien maassamme on edelleen tuhansia järviä, joista ei ole saatavilla minkäänlaisia syvyystietoja. Jos mökki sattuu olemaan tällaisen järven rannalla, ei syytä huoleen. Syvyyskartan voi tehdä itse. Tarvitaan vain vene, naru, paino sekä GPS-paikannin.

Tämä on tiivistelmä Heikki Viitasen artikkelista Syvyyskartta soutamalla (Erä 8/2011). Voit ostaa koko artikkelin hintaan 3 €. Artikkeli on pdf-formaatissa. Kestotilaajat voivat lukea artikkelin ilmaiseksi kirjautumalla palveluun asiakastunnuksellaan.

Olen muutaman vuoden ajan käynyt silloin tällöin kalastamassa Pohjois-Pohjanmaalla noin neliökilometrin kokoisella järvellä. Se on mukava paikka soutu-uisteluun ja saaliiksi saa ahventa, haukea ja toisinaan kirjolohta.

Valitettavasti järvestä ei ole minkäänlaisia syvyystietoja. Syvyyskartasta olisi apua, koska järvellä on siellä täällä todella matalia kohtia. Soutaen vedetty uistin töksähtää välillä harmittavasti pohjaan.

Talvella sopivan pilkkipaikan löytäminen on ollut vaikeaa. Lähes keskellä järveä voi olla vettä vain reilun metrin verran. Toisaalta aivan rannan tuntumassa on useamman metrin monttuja.

Sisävesien kartoittaminen on hidasta

Liikenteellisesti tärkeimpien sisävesien, mm. isojen reittivesistöjen kartoituksesta vastaa Merenkulkulaitos. Muiden sisävesien syvyyskartoitus on ympäristöhallinnon vastuulla.

Pääasiallisina luotauskohteina ovat järvet, joiden pinta-ala on 0,5-100 neliökilometriä. Niitäkin on luotaamatta vielä tuhansia. Ympäristöhallinnon nettisivuilta löytyy tieto, jonka mukaan vuonna 2007 luotaamatta oli yli 50 hehtaarin järvistä vielä 3 500 neliökilometriä.

Ellei luotausveneitä hankita lisää, saadaan kaikkien tuon kokoluokan järvien syvyystiedot valmiiksi vasta noin vuonna 2020. Kun luotausvene on kartoittanut järven syvyydet, kestää aikansa ennen kuin aineisto on kansalaisten saatavilla. Järvellä tehtyjen mittausten jälkeen kuluu tavallisesti pari vuotta ennen kuin syvyysaineisto on painetuissa kartoissa.

Odottavan aika on siis pitkä.

Kuva: Heikki Viitanen
Syvyysmittaus onnistuu parhaiten tyyninä päivinä. Kun tuuli ei vie venettä, pysyy luotausnaru pystysuorassa ja mittaustulos on tarkka.

Vene, luotinaru ja GPS

Lähtökohtanani oli, että syvyyskartta tulisi tehdä ilman kummempia taloudellisia satsauksia. GPS-paikannin minulla on omasta takaa ja soutuveneen käyttöoikeus. Syvyydet saisi näppärästi tietoon vanhanaikaisella luotausnarulla.

Pyörittelin jokusen viikon mielessäni ajatusta järven luotaamisesta, ja lopulta päätin lähteä kokeilemaan, minkälainen syvyyskartta syntyisi itse tehtynä.

Heikki Viitanen

Syvyyskartta soutamalla PDF
Voit ostaa koko artikkelin hintaan 3 €. Artikkeli on pdf-formaatissa.
Kestotilaajat voivat lukea artikkelin ilmaiseksi kirjautumalla palveluun
asiakastunnuksellaan.

 

Syvyyskartta soutamalla