Kuva: Jari Tuiskunen

Miksi jotkut saavat kalaa ja toiset eivät? Ehkä siksi, että eräät osaavat tehdä sen hitusen paremmin kuin toiset. Kannattaa siis miettiä, olisiko omissa toimintatavoissa petraamisen varaa. Osta Erän artikkeli sähköisenä ja opi uusia niksejä!

Tämä on tiivistelmä Jari Tuiskusen artikkelista Askel paremmaksi kalastajaksi (Erä 8/2011). Voit ostaa koko artikkelin hintaan 3 €. Artikkeli on pdf-formaatissa. Kestotilaajat voivat lukea artikkelin ilmaiseksi kirjautumalla palveluun asiakastunnuksellaan.

Mikä on onnen osuus kalansaaliissa? Tietenkin ripaus tuuria tarvitaan, että oikeanlainen viehe kulkee juuri oikealta etäisyydeltä kalan kuonon edestä, ja että kala sattuu olemaan oikeassa viretilassa iskeäkseen. Ja että se myös tarttuu koukkuun kunnolla pysyäkseen kiinni väsytyksen loppuun saakka.

Mutta ennen kuin tähän asti päästään, tarvitaan paljon oikeita valintoja ja toimia, joita ei pelkän onnen avulla ole mahdollista tehdä. Ylivoimaisesti suurin osuus hyviin tuloksiin pääsemisestä perustuu nimittäin silkkaan tietoon ja taitoon.

Seuraavaan olen koonnut joukon kalastuksellisia perusasioita, jotka alan aktiiviharrastajille ovat – tai ainakin niiden pitäisi olla – itsestäänselvyyksiä, mutta joista kokematon keksinee paljon pohtimisen aihetta.

Löytyykö seuraavien seikkojen joukosta syyllinen siihen, että oma vapasi on taipunut suhteellisen harvoin viime aikoina?

Kuva: Jari Tuiskunen
Haukia löytyy toisinaan vallan erikoisistakin paikoista. Kannattaa yrittää ennakkoluulottomasti.

Opettele heittämään

Perhokalastuksessa heittämisestä, erilaisista heittotekniikoista jne. puhutaan paljon, mutta virvelikalastuksessa tuskin lainkaan. Heittämistä pidetään helppona ja liiankin itsestään selvänä asiana. Mitä se ei ole.

Opettele lukemaan kalavettä

Vapakalastuksen tärkein pykälä on, että viehe pitää saada uimaan sinne, missä kalat ovat. Muuten ei saaliin saamiseen ole teoreettisiakaan mahdollisuuksia, vaikka siiman päässä vipeltäisi maailman houkuttelevin viehe ja se lentäisi kuinka komeasti hyvänsä.

Arvioi kalan oleskelusyvyys

Voit kalastaa järvesi varminta ottipaikkaa saamatta nykyäkään, mikäli vieheesi kulkee jatkuvasti väärässä vesikerroksessa.

Anna paikan rauhoittua

Varma totuus on, että kala nappaa halukkaammin, kun paikka saa olla jonkin aikaa rauhassa. Päivänselvänä ilmiö esiintyy koskikalastuksessa, missä kalastuspaine on kova ja kalojen olinpaikat suppeita. Jo tunnin parin tauko tykistökeskityksessä saattaa ”rauhoittaa” kalan ja johtaa tärppiin heti ensi heitolla.

Vaihtele vieheen uittorytmiä

Käsialoja on monenlaisia, myös kalastuksessa. Termillä tarkoitetaan erilaisia tapoja uittaa viehettä. Se tavallisin tapa eli tasainen kelankammen pyörittäminen ei suinkaan ole ainoa eikä edes kovin hyvä uittotyyli, paitsi ehkä lipoilla kalastettaessa.

Kalasta ottiaikana

On valtavasti eroa sillä, tarjoaako viehettä veteen kalojen ruokailuaikoina vai niiden ulkopuolella.

Malttia kalan ylösottoon

Mahtava fiilis, kun kunnon kala viimein riehuu siiman päässä! Mutta siitä on vielä pitkä matka paistinpannulle.

 

Jari Tuiskunen

 

Askel paremmaksi kalastajaksi PDF
Voit ostaa koko artikkelin hintaan 3 €. Artikkeli on pdf-formaatissa. Kestotilaajat voivat lukea artikkelin ilmaiseksi kirjautumalla palveluun asiakastunnuksellaan.

 

Askel paremmaksi kalastajaksi