Kuva: Jari Tuiskunen

Erä-lehden tuoreesta numerosta löytyy kattava, 30 sivun paketti kauden vieheuutuuksista. Voit ostaa artikkelit myös sähköisesti Erä-lehden netistä!

Uutuusvieheiden maailmaa ei voi haukkua yksitoikkoiseksi tälläkään kerralla. Pitkän kylmän talven jälkeen ovat kesän odotukset korkealla. Joku haaveilee lohireissusta Tenolle, toisen mielessä siintää oma suurhaukiennätys, jotkut aikovat panostaa kuhan jigikalastukseen, taimenkoskien koluamiseen tai istuta ja ongi -lampien kiukkuisiin kirjolohiin.

Olipa pyynnin kohde mikä tahansa, oman suunnittelunsa onnistunut kalareissu aina vaatii, eikä vähiten mukaan otettavien vieheiden vuoksi. Jos pakki tuntuu viime kauden jäljiltä kovin vajaalta, tämä juttu antaa vinkkejä sen täyttämiseen.

Jotta juttumme ei olisi paisunut aivan älyttömiin mittoihin, asetimme valmistajilta & maahantuojilta pyydetyille ja mukaan hyväksyttäville uutuusvieheille seuraavat raamit:

  1. Suuret haukivieheet (vaaput, jerkit, lusikat yms.) rannikkovesiin.
  2. Kuhan vetovieheet (vaaput ja lusikat) keskisuomalaisille järville.
  3. Perusheittovieheet (pienehköt ja keskisuuret vaaput, lusikat, lipat jne.) erityisesti ahvenelle, kuhalle ja hauelle enimmäkseen sisävesille.
  4. Jalokalavieheet erityisesti taimenelle, kirjolohelle ja harjukselle seisoviin ja virtaaviin vesiin.

Rajauksista huolimatta tavaraa saapui taas kerran runsaasti. Erityisen suuressa roolissa ovat vaihteeksi tuontivieheet, joista ehkä suurin mielenkiinto kohdistuu meille ensimmäistä kertaa rantautuviin, mutta maailmalla mainetta niittäneisiin Sebile-vaappuihin.

Isoista kotimaisista Rapalalta (jos Rapala vielä kotimaiseksi lasketaan) ilmaantui jälleen normisatsi uutuuksia, koot ja värit mukaan lukien yli 500. Kuusamolla ja Finlandia Uistimella on myös mukavasti uusia kujeita kalojen pään- ja kalastajien rahanmenoksi.

Pienvalmistajatkin lähettivät uutuuksiaan toimituksen syyniin ilahduttavan aktiivisesti. Heidän joukossaan oli ehkä tavallistakin runsaammin tekijöitä, jotka esiintyivät tuotteineen ensimmäistä kertaa Erän sivuilla.

Tätä juttua varten kaikki uutuudet on koeheitetty ja -uitettu virtaavassa vedessä (yleensä yhdestä yksilöstä) ilman, että uinteja on millään tavalla säädetty. Joillakin on ennätetty siteeksi myös kalastaa talven aikana, eikä saaliiltakaan ole voitu välttyä.

Voit ostaa artikkeleita tekstin lopusta. Ne maksavat 3 € per tiedosto. Kestotilaajat voivat lukea artikkeleita ilmaiseksi kirjautumalla palveluun etuasiakastunnuksellaan.

 

Kuva: Arto Kojo
Pienin tähän testiin – ainakin toistaiseksi – osallistuva viehe on SavageGear Soft 4play Swim&Jerk 9,5 cm, joka painaa tarkasti punnittuna järisyttävät 8,12 g. Kuva: Arto Kojo.

 

Esittelyssä kauden 2011 uudet vieheet

Uusia värejä, koukkuja ja pintoja

Jari Tuiskunen

Kokonaan uusia viehemalleja on epäilemättä vaikea keksiä. Helpommalla pääsee, kun remontoi vanhoja. Vaihdetaan nokkalappu, uusitaan värejä, kokeillaan erilaisia koukkuja, painotuksia, pinnoitteita tai, kuten Rapalan tuoreimmassa Clackin’-perheessä on tehty, asennetaan perusvaapulle helistin.

Uusia värejä, koukkuja ja pintoja PDF

Mateennahkaa ja hehkuvia vaappuja

Jari Tuiskunen

Kotimaisten viehenikkareiden mallistoista ei todellisia uutuuksia juuri löydy, mutta ideoita ainakin riittää. Joukosta voi poimia vaikkapa Eumerin bombetterunkoiset heittoperhot, Jorma Laihosen ”devonilipan”, Martti Moilasen mateennahkavaaput tai Kimmo Vertasen tuntikausia hehkuvat vieheet.

 Mateennahkaa ja hehkuvia vaappuja PDF

Tuontivieheiden hätkähdyttävät uutuudet

Jari Tuiskunen

Tuontivieheistä löytyvät tällä hetkellä kaikkein hätkähdyttävimmät uutuusinnovaatiot, eikä pelkästään työn jäljen puolesta. Kenelläpä eivät sormet syyhyäisi päästä kokeilemaan vaikkapa Watayan moniosaisia vaappuja, virvelillä heitettäviä Tubeology-putkiperhoja tai vaikkapa Savage Gearin ”nelipalasilakasta” luotua pehmoversiota.

 Tuontivieheiden hätkähdyttävät uutuudet PDF

Sebile saapui Suomeen

Jari Tuiskunen

Sebile-vaaput poikkeavat monessa suhteessa perusvaapuista.

 Sebile saapui Suomeen PDF

Värikäs tusina kevääseen ja syksyyn

Arto Kojo

Vuoden 2011 haukivieheuutuudet painottuvat jälleen jerkkikalastuksen puolelle. Poimimme eri uutuusmalleista esille kuusi etukäteen jännittävintä jerkkiä ja kuusi kiinnostavinta muuta uutuutta, joita kannattaa tarjota hauille jäiden lähdön jälkeen ja syksystä jouluun.

 Värikäs tusina kevääseen ja syksyyn PDF

Kaksi tusinaa kapuloita kesähauelle

Arto Kojo

Kesä on vilkasta aikaa kalastuksessa, joten lomakauden kiinnostavimpaan tusinaan on poimittu 25 viehemallia. Vaikka jerkkejä on niistä suurin osa, merkkejä on aistittavissa perinteisten vaappujen paluusta takaisin muotiin.

Kaksi tusinaa kapuloita kesähauelle PDF

Kuva: Jari Tuiskunen
Maailmalla mainetta niittäneet Sebile-vaaput ovat rantautuneet nyt myös Suomeen. Sebilen edustaja Laurent Picq ja Sebile Stick Shaddiin napannut hauenpulikka. Kuva: Jari Tuiskunen.

 

Artikkelit on julkaistu Erä-lehdessä 6-2011. Voit ostaa artikkeleita hintaan 3 €, kestotilaajat voivat lukea artikkelin ilmaiseksi kirjautumalla palveluun asiakastunnuksellaan. Artikkelit ovat pdf-formaatissa.

Katso täältä, mitä muuta uudesta Erä-lehdestä löytyy.

 

Uusia värejä, koukkuja ja pintojaMateennahkaa ja hehkuvia vaappujaTuontivieheiden hätkähdyttävät uutuudetSebile saapui SuomeenVärikäs tusina kevääseen ja syksyynKaksi tusinaa kapuloita kesähauelle