Jouni Laaksonen: Luontoelämysten SuomiSuomen luonnon erikoisimpia ja komeimpia nähtävyyksiä on esitelty monenkin kirjan sivuilla vuosien varrella. Omasta hyllystäni löytyi Jouni Laaksosen toiselle tuoreelle teokselle vertailukohdaksi Risto Louneman vuonna 2001 julkaistu Suomen luonnon ihmeitä.

Kuten Laaksonen itsekin toteaa, kokoomateokset pystyvät raapaisemaan vain pintaa kustakin aiheesta ja kohdevalinta on painottunut kirjailijan asuinpaikan ja mieluisimpien retkeilyalueiden mukaan itään ja pohjoiseen.

Luontoelämysten Suomi jakaantuu kahteen osaan, jossa esitellään kulttuurihistoriallisia nähtävyyksiä ja luonnonnähtävyyksiä. Kulttuurihistoriasta on poimittu esittelyyn muun muassa esihistoriallisia asuinpaikkoja ja pyyntikuoppia, kristinuskon ja käräjien jälkiä, vanhoja kulkukeinoja ja kullankaivuun kohteita, yhteensä kymmenen ryhmää. Luonnonnähtävyyksistä esitellään vaikkapa maakuntien korkeimpia kohtia, kuruja, laaksoja ja rotkoja tai hiekkarantoja ja harjuja, kaikkiaan yksitoista ryhmää.

Suomen karttaan on merkitty kohdenumerot ja kohteet GPSkoordinaatteineen taulukkoon. Pari kuvailutekstin, kartan ja taulukon yhdistämistä helpottavaa seikkaa on kuitenkin jäänyt huomaamatta. GPS-taulukossa pitäisi kohteen nimen vieressä olla myös paikkakunta ja kuvailutekstissä pitäisi olla kohteen numero. Nyt on parasta tehdä merkinnät itse, jottei tarvitse kahlata monesti läpi tekstiä.

Kutakin esiteltävää nähtävyysryhmää edeltää tiivis tietopaketti aiheesta, mikä tietenkin avaa asioita paremmin kohteeseen tutustuessa.

Laaksosen ja Louneman kirjoissa on muutamia yhteisiä aihealueita, kuten lähteet, kurut ja rotkot, vesiputoukset ja suurtunturit. Tuntureista esitellään jokseenkin samat, mutta kuruja ja rotkoja Laaksosella on huomattavasti enemmän. Louneman lähde- ja putousvalinnat ovat näyttävämpiä ja tasaisemmin ympäri maata.

Luontoelämysten Suomesta saa monta hyvää kimmoketta kiertää Suomea tutkien mielenkiintoisia kohteita ja etsien luonnon ihmeitä.

Luontoelämysten Suomi – Retkeilijän nähtävyydet: Jouni Laaksonen, 216 sivua, Otavamedia 2011

Raija Hentman

 

Raija Hentmanin kirja-arvio on julkaistu Erä-lehdessä 6-2011. Katso täältä, mitä uusin Erä-lehti sisältää.