Kuva: Seppo Suuronen

Länsiväylän varrella on vain yksi kalastustarvikkeiden erikoisliike, Niittykummun ostoskeskuksen ylimmässä kerroksessa hieman ”pihan puolella” sijaitseva Kala-Pekka.

Länsiväylä, virallisemmin kantatie 51, johtaa liikenteen Helsingin keskustasta eteläisen Espoon kautta länteen. Tällä osin kuusikaistaisella moottoritiellä liikkuu 50 000-80 000 autoa vuorokaudessa. Siihen saisi pistää aika monen keskikokoisen kunnan autot samaan jonoon. Näin suurten ihmisvirtojen ansiosta Länsiväylän varrella on useita kauppakeskuksia ja markettikeskittymiä. Kalastusvälineitäkin on tarjolla monessa myymälässä: Prismoissa, Budget Sportissa, Tarjoustalossa, Biltemassa jne.

J-P Kokko perusti Kala-Pekan 16 vuotta sitten suurin piirtein suoraan koulun penkiltä lähdettyään ja kauppa sijaitsee edelleen tasan samassa paikassa.

Vaikka palvelevien, pienehköjen erikoiskauppojen on ennustettu kuolevan tästä maasta, niin Kala-Pekka on loistava esimerkki aivan päinvastaisesta tilanteesta ja vieläpä erittäin kilpailulla alalla ja alueella.

”Kyllä tällaisilla putiikeilla on aivan hyvät saumat säilyä tulevaisuudessakin. Näitä saisi olla enemmänkin. Täytyy vain pitää tarkkana kulut kurissa ja kuunnella asiakkaiden toiveita”, kauppias toteaa toimivasta konseptista.

Kokko tunnustaa olleensa nuorempana kalahullu ja parhaimmillaan vuoteen kertyi yli 120 kalastuspäivää. Nykyisin tahti on hidastunut, mutta nätit kelit houkuttelevat edelleenkin lähtemään ja erityisesti pariviikkoiset reissut Lappiin ovat tälle miehelle tärkeitä.

Kalastusvälineiden erikoisliikkeen vetäjän täytyy olla tavallista paremmin perillä alan virtauksista, ettei hyllyihin jää makaamaan hitaasti kaupaksi menevää tavaraa. Silti valikoiman on oltava niin laaja, että jokainen asiakas saa haluamansa tuotteen ostettua. Ellei muuten, niin tilaamalla se järjestyy.

Erikoiskauppa muuttuu helposti juttutuvaksi, jossa alan harrastaja viihtyy pitempäänkin keskustelemassa niin kauppiaan kuin muiden paikalle sattuneiden asiakkaiden kanssa.

Haastattelupäivänäkin asiakasvirta on jatkuvaa kuin liikenne läheisellä Länsiväylällä ja kiirettä ei tunnu olevan kenelläkään. Ketä nämä asiakkaat oikein ovat?

”Suurin osa on lähiseudulta kalastuksen perusharrastajia, jotka näin talvella ostavat toukkia pilkkimiseen, mutta jäävät katselemaan muutakin valikoimaa. Keskiverto-ostos on yleensä aika pieni, mutta useimmat tietävät hyvin tarkasti mitä haluavat. Toisaalta nykyisin ihmiset juoksevat aiempaa enemmän yhden asian perässä ja esimerkiksi lehtien herättämien muoti-ilmiöiden seuraaminen on lisääntynyt. Ikävä ilmiö on, että kalapaikoillakin tungetaan aivan toisten kylkeen kiinni, kun ei itse viitsitä etsiä omia mestoja.”

Mitkä asiat espoolaisen kauppiaan vinkkelistä sitten ovat niitä muoti-ilmiöitä?

”Kuhan kalastus on lisääntynyt ja se on täällä etelärannikolla jo ympärivuotista. Kuhavaappujen, mm. Merimetson, lisäksi etenkin viisituumaiset toukkajigit tekevät kauppansa tähän lajiin.

Hauki on silti ykköskala kauppiaan kannalta ja erilaisten uutuusviehetyyppien seurassa vanha kunnon 23-grammainen Krokokin pitää edelleen pintansa.

Ahvenen jigauksessa taas entisten suosikkien, neljätuumaisten jigien tilalle ovat tulleet viisituumaiset toukkajigit ja kolmetuumaiset kalajigit. Myös lippojen myynti on kasvanut, joten perinteet purevat silläkin alalla. Erityisesti Lotto-lippa on monen suosikki”, Kokko listaa.

Erikoisliikkeessä näkyvät myös kalastustyylien megatrendit.

Pystyjigaus, täkykalastus ja onginta ovat nousussa, uusia kiinnostuksen kohteita ovat mm. karppi ja suutari. Paras perhobuumi on täällä etelässä ohi, vetouistelussa pellit tekevät pientä paluuta raksivuosien jälkeen ja Norjan rannan merikalastus nostaa suosiotaan Kokon mukaan.

Mitä kalastusvälinekauppias toivoisi eniten tulevaisuudelta?

”Että pilkkijäitä olisi joka talvi, Suomen kalakannat saataisiin parempaan kuntoon ja hauen kutualueita rauhoitettaisiin”, vastaa J-P Kokko. Hetkeäkään miettimättä.

Seppo Suuronen

 

Seppo Suurosen artikkeli on julkaistu Erä-lehdessä 6-2011. Katso täältä, mitä uusin Erä-lehti sisältää.