Kuva: J. Malinen

Ruotsalainen Redring AB esitteli viime vuoden IWA:ssa uudenlaisen haulikkoammuntaan tarkoitetun tähtäimen. Nyt tuote on päässyt sarjavalmistukseen. Kyseessä on tavallaan mahdollisimman matalalle istutettu punapistetähtäin, jonka kuviona on suuri punainen munkkirinkilä.

J. Malinen

 

Ensireaktioni oli, että taasko tässä on yksi punapiste lisää. Vaan kun Redringin salat aukenivat, niin oli annettava täysi kunnia tähtäimen ideoineelle raskaan sarjan haulikkoampujalle ja kouluttajalle.

Punapisteajatuksen kehittäneestä Aimpointista poiketen Redring on hakenut laajat patentit keksinnöilleen.

Kuva: J. Malinen
Redring on uudenlainen haulikon punapistetähtäin, jossa selkeä tähtäinrengas kertoo samalla hauliparven hajonnan. Tämä helpottaa muun muassa ampumaetäisyyde narviointia.

Ei rinnakkaispiippuiseen

Redring on melko kookas, mutta alumiinisena se painaa vain 134 g (jalkojen kanssa 194 g). Rungon päälle nousee tähtäinkuvion sisältävä, hyvin suojattu ikkuna, vähän Bushnellin Holosightin tapaan.

Kiinnitys aseeseen tapahtuu tähtäyskiskoon sivulta teräspaloilla puristamalla. Kiskon leveys voi vaihdella välillä 5-11,5 mm, sillä mukana seuraa kolmet erilaiset kiinnityspalat. Vapaasti kelluvaan, rekyyliä imevään kiinnitykseen sisältyy yksi patenteista.

Poikkeuksellisen matalan asennuksen vuoksi Redring laskeutuu kiskon molemmin puolin, jolloin tähtäin on vain 5 mm kiskon yläpuolella. Koska tähtäyslinja asettuu joka tapauksessa pelkkää kiskoa hieman ylemmäs, on hyvä tarkistaa, miten hyvin aseen perä sopii itselle.

Huomioitavaa on myös se, että kiskon molemmin puolin tarvitaan riittävästi tilaa, joten Redring ei sovellu rinnakkaispiippuisiin.

Tilansäästön vuoksi virtalähteenä käytetään pientä AAAA-paristoa. Kestoksi luvataan 400 tuntia ja virta katkeaa automaattisesti neljän tunnin jälkeen viimeisestä säädöstä. Tässä suhteessa Redring on vielä kaukana Aimpointin lähes loputtomiin loistavista punapisteistä.

Rakenteellisesti Redringiin ei ole tehty kohdistussäätöjä, sillä kyseessä on lähimatkoille tarkoitettu ja lähelle kiskoa sijoittuva tähtäin. Näin ollen kiskon on hyvä olla suorassa.

Ainoastaan punarinkulan kirkkautta voi perussäätää. Haulikkoammunnassa nopeasti liikkuvan kohteen valoisuus voi vaihdella niin ikään nopeasti. Niinpä Redringissä on kohteeseen suunnattu valoisuuden mittausanturi, joka säätää välittömästi punarenkaan aina yhtä hyvin näkyväksi. Tämäkin rakenne on patentoitu.

Redringin varsinainen idea perustuu kuitenkin oikean kokoiseen tähtäinrenkaaseen, joka vastaa hauliparven hajontaa. Laskennallisesti tämä tarkoittaa n. 60 cm:n ympyrää 20 m:n päässä eli haulikossa käytettävää neljännessupistusta.

Tämän ansiosta ampuja näkee etukäteen, millaisen alueen haulit peittävät. Rengashan paljastaa sitä suuremman alueen, mitä kauempana kohde on.

Oivallus on uusi, erinomainen ja tietenkin patentoitu.

Lisäksi tähtäimellä ei ole väliä, kumpi silmä on dominoiva. Jos rengas näkyy, osuma on siinä. Enää ei siis tarvitse pohtia ohilaukauksen jälkeen, että mihin se hauliparvi mahtoi mennä. Nyt sen tietää ja asia on aiempaa helpommin korjattavissa.

Esimerkiksi kaurismetsällä tämä on erinomainen asia. Jos rengas on kohteen päällä liian suuri, on ampumamatka vastaavasti liian pitkä, jolloin on parasta jättää ampumatta. Näin tähtäin muistuttaa automaattisesti oikeasta ampumaetäisyydestä.

Kuva: J. Malinen
Redringin edustaja Henrik Berntsson perehdytti uudenlaisen tähtäimen saloihin.

Redring käytössä

Tarkempi tutustuminen hyvin viimeisteltyyn Redringiin tapahtui Mirokun kiskoon kiinnitettynä kiekkoradalla. Nousevat peräkiekot oli todella helppo poimia, tosin niin olisi tapahtunut pelkällä kiskollakin tähdäten. Hauliparven sijaintiin selkeä rengas kuitenkin toi sikäli varmuutta, ettei tarvinnut miettiä, tuliko asetta kohdistettua liian alas tai ylös.

Sivukiekot tuottivat sen sijaan ainakin ensin itselleni hankaluuksia, sillä alkuun tuijottamaan punarengasta kiväärin tähtäimen tavoin. Kun oppi kohdistamaan katseensa kiekkoon kuten kiskollakin ja antoi tähtäinrenkaan lipua kiekon yli, alkoi syntyä tulosta. Itse asiassa Redring on opastava, koska ennakkoa arvioitaessa näkee heti, miten leveäksi hauliparvi muodostuu.

Toisin sanoen tähtäin vaatii alkutotuttelua.

Erittäin havainnollisen kuvan peittoalueen muutoksesta sai, kun tähtäsi eri etäisyyksille asetettuja hanhikaaveita. Kun tietää hauliparven peiton ja käytettävän haulikoon mukaisen tiheyden, on pelkällä tähtäimen renkaalla helppo arvioida, onko ampumamatka riittävän lyhyt riistalaukaukseen.

Oman haulikon, supistimen ja patruunoiden kanssa on viisasta koeampua eri matkoilta, jolloin to tuus valkenee parhaiten ja sitä voi hyödyntää metsällä. Samoin selviää se, onko todellinen hauliparvi tähtäinrenkaan keskellä vai jossakin muualla.

Viralliseen kisakäyttöön Redringiä ei ole vielä hyväksytty.

Redringin maahantuoja on Oy K. Hjorth Ab, puh. (03) 234 4300. Suositushinta on sama 790 euroa ympäri maapallon ja takuuta luvataan viisi vuotta. Sallittu käyttölämpötila on -30… +50 astetta.

Erän suositus

Redring on hyvin tehty, uudenlainen tähtäin haulikkoammuntaan. Sen avulla pystyy havainnollistamaan ja määrittämään oman haulikon käynnissä hauliparven suuruuden sekä osumapaikan selkeästi. Jälkimmäistä pystyy hyödyntämään myös oikean ampumaetäisyyden arvioinnissa.

Jonkinlaiseksi haitaksi voi muodostua tähtäimen koko ja kohdistuksen riippuvuus haulikon kiskon suoruudesta. Tähtäin nousee myös kiskon yläpuolelle, joten oman aseen perän sopivuus on hyvä tarkistaa.

Ampujat ovat perinteisesti vanhoillista kuppikuntaa, joten suuremman suosion saavuttaminen voi olla hankalaa, varsinkin, kun Redringin hinta ei ole aivan halpa.

 

J. Malisen artikkeli on julkaistu Erä-lehden 5-2011 Jyvällä-osiossa. Katso täältä, mitä uusin Erä-lehti sisältää.