Kuva: Risto Jussila

Vaikka heittohyrrävapojen ja -kelojen maailmassa ei tunneta UL-termiä kirjaimellisesti, tarjolla on silti äärimmäistä keveyttä, mutta ei aivan äärimmäistä lyhyyttä. Höyhensarjalaisten parhaimmistossa raskasta on vain kova hintataso.

Soittokierros maahantuojille kertoi, ettei yhdenkään valikoimasta löydy Ultra Light -nimellä kulkevaa heittohyrrävapaa tai -kelaa. Pyysimme maahantuojia kuitenkin lähettämään vertailuumme keveimmän hyrrävapansa ja -kelansa. Kokeiltavaksi kertyi kahdeksan kelaa ja vapaa. Niistä vain D.A.M Calyber vavasta, jonka pituus on 183 cm, löytyi yllättäen kirjaimet UL.

Silmiinpistävin piirre koko tarjonnasta kuitenkin oli, ettei äärimmäisen lyhyitä heittohyrrävapoja ole tarjolla. Kolmen lyhimmän vavan pituus asettui välille 181-183 cm ja loput haarukkaan 188-213 cm.

Sen sijaan haspelivapojen UL-luokasta löytyy paljon 150-175 cm pikkuvapoja, joten äärimmäisestä kevytkalastuksesta pitävän on paras pysytellä haspeleissa.

Kokeiluun tulleista hyrrävavoista kevein on 105 g porkkanavapa Carrot Stix Gold 6’2″ ja toiseksi kevein 115 g Berkley Ripple Pro 6′ (ilman takapainoja).

UL-luokan haspelivavoista keveimmät 150-senttisistä painavat noin 100 g ja keveimmät 180-senttisistä noin 115 g, joten keveimpien hyrrävapojen paino suhteessa pituuteen vastaa UL-luokan haspelivapoja. Mutta tämä pätee vain kevyimpään ääripäähän.

Hyrräkeloissa alumiinirunko

Hyrräkeloissa on järjestään alumiinirunko, mutta UL-luokan haspeleissa käytetään muitakin materiaaleja. Siksi useimmat haspelit painavat hyrriä enemmän suhteessa tilavuuteen.

Vertailun kevein hyrräkela Ambassadeur Revo Premier painaa 188 g, kun UL-haspelien äärimmäiset 500-luokan höyhensarjalaiset painavat noin 170 g. Seuraava porras ylöspäin on tonniluokka. Siinä tarjonta on kaikilla suurilla valmistajilla runsas ja useita haspelimalleja sijoittuu painoluokkaan 175-210 g.

Hyrristä Ambassadeur Revo Premier 188 g pärjää keveyskisassa tonniluokan UL-haspeleille, joista useimmat painavat hiukan sitä enemmän.

Revo Premier on kuitenkin kokeilemistamme ainoa alle 200 g kela. Seuraavaksi kevein on Shimano Chronarch 213 g ja sitä seuraava D.A.M Calyber 235 g, jotka ovat hiukan painavampia kuin keskimääräiset tonniluokan haspelit.

Kaikista markkinoilla olevista matalaprofiilisista heittohyrristä suurin osa painaa n. 250 g ja niitä käytetään yleisimmin hauen jerkkaukseen.

Huima hintataso

Kevyiden hyrräsettien kahdesta osapuolesta vavan hankkiminen on paljon vaikeampaa ainakin kotimaisista kalastustarvikeliikkeistä. Sellaisen voi toki tilata netin kautta, mutta etäostaminen on uskaliasta.

Vähäisen tarjonnan eräänä syynä on UL-heittohyrrävapojen kalleus. Monipuoliseen heittokalastukseen soveltuvat hyvät hyrrävavat maksavat 250-300 euroa ja kauppiaat tietävät, ettei kauppa kovin kukoista tuossa hintaluokassa.

Taustalla vaikuttavat myös eurooppalaisten heittokalastajien mieltymykset. Haspelit jyräävät suosiossa mannermaalla, kun taas hyrräsettien parhaat markkinat löytyvät Pohjois-Amerikasta, jossa niitä käytetään bassin kalastuksessa.

Kotimaisista suurista tukkureista Shimanon maahantuojalta Normarkilta ei löytynyt ainuttakaan erityisen lyhyttä hyrrävapaa. Tässä kokeilussa heiltä oli mukana 203 cm G.Loomis Mossy Back.

Hyvät heittohyrräkelat maksavat saman verran kuin vastaavat huippuvavat, joten yhdistelmän kokonaishinta kipuaa helposti yli 500 euron. Ei siis ihme, että näitä settejä ole kovin monessa paikassa tarjolla.

Se ei silti estänyt meitä vertailemasta niitä erityisesti jigaajien ja siinä sivussa myös koskikalastajien tarpeisiin.

Kuva: Risto Jussila

Järeän haspelin ja järeän heittohyrrän ero

Haspeli- ja heittohyrräkelojen painoerot ovat vähäisiä pienissä keloissa, mutta ero kasvaa kiihtyvästi siimatilavuuden kasvaessa.

Järeät kuusitonniset haspelit painavat järjestään yli puoli kiloa, osa yli 600 g. Niihin sopii 0,35 mm siimaa keskimäärin 300-380 m. Järeät heittohyrräkelat puolestaan, joihin mahtuu 0,35 mm siimaa 300 metriä, painavat karkeasti vain puolet siitä, mitä vastaavan vahvuisella siimalla varustetut haspelit.

Järeät heittohyrrät eivät ole muodoltaan matalaprofiilisia, vaan perinteisen pyöreitä, mutta kelpaavat silti heittokalastukseen. Niitä käytetään etenkin Tenon tapaisissa leveissä virroissa isojen lohikalojen koskikalastukseen rannalta. Koskessa kookasta jalokalaa ei voi vinssata ylöspäin, vaan se pitää kuljettaa pitkässä, jopa 150-200 metrin siimassa alas löysempään virtaan ylösottoa varten.

Matalaprofiilisissa hyrräkeloissa siimatilavuus on perinteisiä hyrräkeloja pienempi, eivätkä matalaprofiiliset siksi sovellu yhtä hyvin isojen lohikalojen koskikalastukseen.

Matalaprofiilisiin puolataan tavallisimmin monikuitusiima, jota löytyy normaalista myyntipakkauksesta 110-140 metriä. Monikuitusiimat ovat parhaimmillaan jigi- ja jerkkikalastuksessa, joissa ei tarvita erityisen suurta siimatilavuutta, vaan enemmänkin käteen sopivaa ergonomiaa ja heittomukavuutta erityisesti alku- ja loppukauden kylmillä keleillä.

Risto Jussila

 

Tässä 11 sivun artikkelissa on 7 heittohyrrän ja 8 hyrrävavan vertailutesti. Artikkeli lataus (pdf) maksaa 3 euroa (kestotilaajille ilmainen). Artikkeli on julkaistu Erä-lehdessä 4-2011.

Hyrräkelat ja -vavat PDF

 

Vertailutestissä hyrräkelat ja -vavat