Kuva: Marko Korhonen

Moni käyttää kuitenkin kelluhaalareita edelleenkin nimenomaan pilkkikäytössä, jossa ne tarjoavat huomattavasti enemmän mahdollisuuksia jäihin putoavalle kuin kelluttamattomat asut.

Toiset taas eivät oikein halua käyttää jäillä liikkuessaan kelluhaalareita, koska ne eivät hengitä käytännössä ollenkaan. Pitemmissä patikoissa yläkroppa alkaa helposti keittää ja avannon äärellä istuttaessa vastaavasti hiestyneet alusasut eivät ole niitä mukavimpia päällä pidettäviä.

Kuten useimmat varmaan muistavatkin, kiellettiin kelluhaalareiden myynti Suomessa jo jokin aika sitten. Niitä ei pidetty enää riittävän turvallisina veneilykäytössä.

Kauppoihin on jo saatu monenlaisia takki-housuyhdistelmiä, joiden takin vuoriin on liitetty kellukkeita tai parhaimmillaan jopa automaattisesti täyttyvä paukkuliivi. Ne kelpaavat veneilyn turvavälineiksikin.

Tarjolla on toki myös laaja valikoima kelluttamattomia pilkkihaalareita sekä lämpöisiä yhdistelmäasuja niistä pitäville. Kelluttamattoman asun päällähän voi käyttää vaikkapa paukkuliivejä heikommilla jäillä liikuttaessa.

Yksi edullisimmista lämpöasuista on Tuontirenkaan maahantuoma kiinalaisvalmisteinen Arctix Fisherman Combo, joka koostuu pitkähköstä, hupullisesta, fleecevuoratusta päällystakista, jonka sisällä on vielä irrotettava lämpövuori, sekä korkeavyötäröisistä haalarihousuista, joissa puolestaan on kiinteä fleecevuori eristeenä.

Päällysmateriaali on Teflon-kalvolla päällystettyä Ribstop-nailonia, jolle luvataan vedenpitävyyttä 3 000 mm vesipilarin edestä ja hengittävyyttä 3 000 g/m&³2;. Molemmat arvot ovat selvästi alakanttiin verrattuna varsinaisiin kalvoasuihin, mutta talvioloissa ihan siedettäviä.

Kun tällaisesta lämpöasusta pyydetään hintaa vain puolentoista sadan euron verran, piti sitä lähteä kokeilemaan.

Kolmiosaisuudesta johtuen Arctix on monipuolinen, lämmin ja mukava talviasu.

Takin lämpövuorin saa nopeasti poistettua kevätkelien ajaksi ja silti takkiin jää kiinteä fleecevuori eristeeksi. Kaulusosa on fleecevuorattuna mukava, nousee riittävän ylös leuan suojaksi ja ilmanvaihto sujuu niin takin kuin vuorin vetoketjuja avaamalla. Taskuja riittää ja pienenä käytännön yksityiskohtana mainittakoon helman sivuilla olevat vetoketjut, joilla saa avarrettua takin melko pitkää helmaa istuessa.

Housut ovat muuten käytännölliset, mutta fleecevuori tuppaa tuntumaan haarovälissä hieman muhkuraiselta, jos alla on vielä esimerkiksi tavalliset päällyshousut. Niitä ei kuitenkaan tarvita, kun pukeutuu alun perin järkevästi ensin urheilukerrastoon ja tarpeen mukaan vielä villaiseen tai fleeceväliasuun, jolloin lämmintä varmasti piisaa pitempäänkin istuntoon.

Mutta miksi kukaan ei ole keksinyt sellaista henkselien solkea, joka pitäisi asetetun pituuden paikallaan? Ja tämä pätee kaikkien valmistajien henkselihousuihin.

Puuvillaisia vaatteita alus- ja väliasuina on varminta välttää viimeiseen asti talvella etenkin silloin, kun välillä joutuu liikkumaan ja puuhastelemaan ja välillä taas on pitkään paikallaan.

Arctixille on annettava vielä yksi tunnustus. Tarjolla on kokoja välillä M-XXXL ja merkille pantavaa on erikoiskoko L Giant, jossa on tilaa hieman kookkaammillekin vatsalihaksille. Koot ovat sen verran kuitenkin ”kiinalaisia”, että sopivaa ei sovittamatta löydä.

Tuontirenkaalla on lisäksi laaja valikoima muitakin edullisia asuja ja asusteita. Lisätietoja www.tuontirengas.com.

Seppo Suuronen

 

Tämä artikkeli julkaistiin Erä-lehdessä 4-2011. Lue täältä, mitä muuta uusimmasta Erästä löytyy!