Kirjolohen kasvatus, istutukset, kalastuksen vuodenajat, heittokalastus, soutu-uistelu, perhokalastus, ottivieheet, erikoisniksejä, esittelyssä laadukkaita kirjolohikoskia ja -lampia. Erän Kirjolohen kalastusopas kertoo, miten, missä, millä ja milloin kirjolohta kannattaa narrailla.

 

Vuokraisitko kalaveden?

Seppo Partanen

”Kuului Tamuslampihi menneen jollehi perhosseuralle. Sillä porukalla sanovat olevan tapa, että laittavat lampiin yhen kalan mieheen ja sitä sitte pyytävät ja päästävät takasi, jos saavat”, kertoi eräs pappa Hartaanselän pilkkimiehille vuonna 2000. Ja lisäsi, että siitä lammesta sai ennen vanhaan pikku ahvenia pilkillä.

Vuokraisitko kalaveden PDF

 

Suomen suurimmat kirjolohet

Jari Tuiskunen

Millä, mistä ja milloin? Nämä ovat jokaisen kalastajan peruskysymyksiä, joihin yhden vastauksen tarjoavat saalistilastot. Olkoonkin, että tilastoja väitetään kaikkein suurimmiksi valehtelijoiksi. Me kävimme tutkimassa suurkirjolohista kertynyttä aineistoa Suomen Urheilukalastajain Liitossa.

Suomen suurimmat kirjolohet PDF

 

Kirjolohen kalastajan vuodenajat

Jari Tuiskunen

Kirjolohta voi tavoitella menestyksellisesti ympäri vuoden.Se on parhaimmillaan tai pahimmillaan haastava ja oikukas vastus niin pilkki- kuin heittovapakalustolla kalastavalle.

Haastetta heittokalastajalle

Ei ole kirjolohen vika, että sen olemassaolo vesissämme on pelkästään istutusten varassa. Turha kirjolohta on myöskään halveksia sen laitosmenneisyyden vuoksi. Pohjimmiltaan tässä Amerikan mantereelta kotoisin olevassa lajissa on aineksia ykkösluokan urheilukalaksi, kunhan annetaan sen sopeutua luonnonolosuhteisiin, eikä ongita pois heti ”tankkiauton putken suulta”.

Kirjolohen vuodenajat PDF

 

Pieniä ja tehokkaita ottipelejä

Jari Tuiskunen

Syömisen vuoksi kala yleensä vieheen suuhunsa nappaa. Niinpä kirjolohenkin ottipelit heijastavat tavallaan lajin ravintokäyttäytymistä. Mutta koska kysymyksessä on istutuskala, iso merkitys on myös erilaisilla yliärsykkeillä. Vieheillä, joihin luonnon pelisäännöille oppimattomat kalat iskevät silkkaa uteliaisuuttaan tai kiukuspäissään.

Pieniä ja tehokkaita ottipelejä PDF

 

Perhostelua istarilammella

Pertti Kanerva

Kirjolohta on vuosien saatossa parjattu aivan turhaan, sillä se on verraton kalastettava perholla. Tuoreena istukkaana kirjolohi on kyllä melko helppo nakki, mutta opittuaan istutusveden tavoille se muuttuu hankalammaksi ja jopa vaikeaksi saalistettavaksi. Perho on usein siinä tilanteessa oikea ase.

Kirjolohi yhdellä heitolla

Näkökalastus herättää kalastajan aistit ja opettaa kärsivällisesti odottamaan oikeaa hetkeä siihen yhteen ja ainoaa heittoon, jolla kala saadaan koukkuun.

Koskikalaan perhovälinein

Koskissa kirjolohet elelevät taimenta miedommassa virrassa, mutta myös koskien niskat ja aluset sekä montut, nivapaikat, kovemman virran reunat ja ojien suut on syytä koluta. Ja kun löydät yhden kirren, mitä todennäköisimmin paikalla on myös muita kaloja.

Perhostelua istarilammella PDF

 

Airovoimalla uistelemaan

Risto Jussila

Soutu-uistelu on liikunnallinen tapa kalastaa kirjolohta ja vene vapauttaa pyytäjän rantojen ramppaamiselta. Kesähelteillä isommilla kirjoaltailla vene antaa etua, kun pyytäjä voi ulottaa kalastuksensa syvänteiden viileisiin monttuihin.

Airovoimalla uistelemaan PDF

 

Kirjolohikohteet


 

Koko perheen kalastuskohteet

Ari Manninen

Tekolammikoista ja suljetuista pienvesistä voi kalastaa kirjolohta häpeilemättömän saaliskeskeisesti. Atlantin takaa tuotu lohen serkku kasvaa, tai laihtuu niissä vain kalastamista varten. Sinnikkäänä taistelijana kirjolohi voittaa usein taimenenkin ja ruokakalana se on tunnetusti maukas ja monipuolinen. Tällainen ”lohenkalastus” tarjoaa kesken lomamatkan mukavaa puuhaa koko perheelle.

Koko perheen kalastuskohteet PDF

 

Jokamiehen kirjolohipaikat

Jari Tuiskunen, Juha Jormanainen, Matti Kettunen, Hannu Räisänen,
Risto Jussila, Harri Matikainen, Ari Manninen

Erän koekalastusryhmät ovat kiertäneet viimeisen vuoden aikana kymmeniä kaupallisia kalakohteita eri puolilla Suomea. Maakuntakierros aloitettiin koko perheen kalastuskohteilla, nyt ovat vuorossa jokamiehen kalastuspaikat.

Jokamiehen kirjolohipaikat PDF

 

Kirjolohta ympäri vuoden

Jari Tuiskunen, Tapani Loisa, Ari Manninen, Risto Jussila, Hannu Räisänen,
Harri Matikainen, Matti Kettunen.

Tässä kirjolohipaikkojen kolmannessa ja viimeisessä osassa tutustumme sellaisiin kohteisiin, joissa kalastaminen on mahdollista lähes ympäri vuoden.

Kirjolohta ympäri vuoden PDF