Kuva: Harri Matikainen

Täyteinen haulikonpatruuna on tunnettu isoisiemme ajoista lähtien ja edelleen se on maailmalla suosittu muun muassa villisikajahdissa. Suomessa täyteisellä metsästetään esimerkiksi valkohäntäpeuraa.

Harri Matikainen

Osassa lyijytäyteisissä on kierteet, jolloin ammus pyörii ja lentorata on hyvin vakaa. Lyijy on kuitenkin kielletty jo useissa maissa kaikenlaisessa metsästyksessä ja tilalle pitää hankkia jotain vastaavaa.

Latvialainen Dupleks-täyteinen on galvanoitua terästä ja muoviosat mahdollistavat riittävät paineet saattaa ammus vakaaseen lentoon. Dupleks-sarjan muotoilu on sellainen, että sen kaatuminen lennon aikana on lähes mahdotonta. Materiaalin kovuus riittää helposti läpäisemään saaliseläimen paksunkin nahkan.

Dupleks-sarjassa on useita malleja, joista kahta erilaista kokeiltiin pikakokeessa peurajahdin yhteydessä vielä ampumaradalla. Jatkoa seuraa metsästysmatkojen myötä, joista tuloksia lisää näillä sivuilla.

Monolit 28 ja Dupo 28 ovat toiminnaltaan hyvin erilaiset. Ampumakokeet kuitenkin vahvistivat mainospuheet, sillä todella rankkaa jälkeä syntyi kummankin ammuksen kohdatessa maalitauluna olleet puhelinluettelot ja paksun lastulevyn.

Dupleksit sopivat kaikille supistuksille ja haulikonpiipuille. Sekaannusten ehkäisemiseksi ovat kaikki mallit tehty erivärisin muovein. Näin tietää tarkasti, mitä patruunaa on putkeen tunkemassa.

Suomessa näitä patruunoita on saatavilla hyvin varustetuista metsästystarvikeliikkeistä. Hintaa viiden patruunan rasialla on 15-20 euron tietämissä. Maahantuoja: Urheilu & Kalastus Oy, Oulu, puh: (08) 3217 200.

Kuva: Harri Matikainen
Voi vain todeta, miten tuosta reiästä olisi villisian henki pakoillut hätäisesti.

Monolit 28

Monolit 28 on sininen ja se on muotoaan muuttamaton slugi. Numero 28 kertoo ammuksen painon grammoissa. Tuoteperheessä on kahta painoa, tämä 28 g ja järeämpi 32 g.

Monolit 28:n teho perustuu suoraan lentorataan ja tehokkaaseen iskemään. Hajoamattomana se soveltuu syötävän ja ei vaarallisen riistan jahtiin hyvin. Tarkkuus riittää hyvin kokeiltuun 40 metriin. Samoin tehot, sillä paksun luettelonipun lisäksi yksi Monolit sujahti vielä paksusta, pinnoitetusta lastulevystä läpi ja toinen upposi paksuutensa verran puuhun.

Pikakokeen innoittamina päätös tilata lisää tätä tuotetta oli yksimielinen ajatus testiryhmältä.

Kuva: Harri Matikainen
Ammuksien muoto pysyy lähes vakiona kovaankin esteeseen osuttuaan. Muoviosat kärsivät kyllä.

Dupo 28

Toimintaominaisuuksiltaan aivan erilainen punainen Dupo 28 on eräänlainen sirpaleammus, joka avautuu nopeasti laajaksi. Näin shokkivaikutus kohteessa on suuri.

Laajentumisessa irtoaa kuusi sirpaletta, jotka painavat 1,2 g/kpl. Niiden tunkeutuminen kohteen elimistöön aiheuttaa lisää verenvuotoja ja eläin tuupertuu nopeasti ampumapaikalle. Valmistajan testeissä kerrotaan yhden sirpaleen vastaavan 6 mm susihaulia.

Tämä ammus losahti luettelonippuun melkoisen häijysti. Sisäänmenoreikä oli siisti, mutta luettelojen sisällä on erittäin paljon silppua. Leikkurimaiset sirpaleet olivat repineet kohdetta pahasti. Tunkeutuminen oli vähäisempi kuin Monolit 28:lla, mutta jälki paljon pahempaa.

Tätä ammusta suositellaan mm. villisikajahtiin valtavan tuhovaikutelman vuoksi. Monesti passimies vetäisee ohi juoksevaa sikaa turhankin hätäisesti, mutta tämä antaa hieman anteeksi huonojakin laukauksia. Myös muun vaarallisen riistan patruunaksi tätä voidaan suositella.

Kuva: Harri Matikainen
Dupo 28 (punainen) sirpaleet leviävät laajalle. Puhelinluettelonipusta löytyi silpun seasta yksi kynsi kuitenkin.