Kuva: Mikko Väyrynen

Ota lapset mukaan!

Ei ole varmasti olemassakaan sellaista luontoharrasteissa viihtyvää perhettä, isää tai äitiä, joka ei haluaisi saattaa omia lapsiaan yhteisen harrastuksen pariin.

Erittäin ihailtavaa juniorityötä tehdään myös vapaaehtoisvoimin monenlaisissa järjestöissä ja seuroissa, joissa nuorille annetaan mahdollisuuksia päästä nauttimaan luonnon tarjoamista elämyksistä ja samalla opastetaan heitä tiedoissa, taidoissa ja asenteissakin.

Tähän oppaaseen on kerääntynyt ”lasten eräharrasteet” -teemaan runsaasti aineistoa niin lehden avustajilta kuin lukijoiltakin. Kaikkea ei saatu edes mahtumaan.

Näissä jutuissa on aistittavissa yksi selkeä kokemukseen perustuva vinkki. Homman pitää edetä pitkälti lasten omilla ehdoilla. Vanhempien päätehtävänä on luoda puitteet lähtemiselle ja hankkia oikeanlaiset varusteet reissusta nauttimiselle. Tärkeätä on tietysti huolehtia myös kaikkinaisesta turvallisuudesta.

Mutta päälle päsmäämistä, hoputtamista ja riman korottamista turhan ylös ei kukaan nuori kestä. Paljon mukavampia ja samalla merkittävämpiä asioita ovat maistuvat eväät!

Yksi asia on ainakin kalastuksen tiimoilta hyvä pitää mielessä ja sen olen itsekin selkeästi havainnut. Kun mennään kalaan, ainakin nuorimmat lapset haluavat ehdottomasti saada jotain saalista. Kalalajilla tai kalan koolla ei ole mitään merkitystä vielä siinä vaiheessa. Onneksi on halpaa satsata särkionkeen, jossa on pieni koukku, madon pala tai tekotoukka ja sutjakka koho.

Askel askeleelta eritoten nuoren eräharrastajan oma vaatimustaso nousee ja suurin kiinnostus alkaa kohdistua johonkin erityiseen lajiin. Välttämättä kohde ei ole täsmälleen sama kuin vanhemmalla. Esimerkiksi eräs poika kiinnostui jo nuorena suoympäristöstä. Se oli melkoista tuskaa isälle, joka upposi hetteikköön aivan toisella mallilla kuin kevytrakenteinen jälkikasvunsa.

Toisella kymmenellä oleva nuori haluaa myös kokeilla itsenäisesti taitojaan. Omalla kohdallani tein mm. niin, että vuokrasin saaristomökeillä lomaillessamme tuossa iässä olleille kaksospojilleni oman veneen ja pysyttelin itse sivussa näköetäisyydellä. Joskus pojat tarvitsivat isän apua, mutta yleensä he osasivat huseerata ihan omin päin.

Joka tapauksessa hauskaa on lasten kanssa aina ollut. Siksi en voi muuta kuin toivoa, että muutkin muistaisivat ottaa lapset mukaan omiin harrasteisiinsa.

Seppo Suuronen

Lasten eräharrasteet -opas on julkaistu Erä-lehdessä 6-2006. Se sisältää kolme artikkelikokoelmaa ja runsaasti asiaa lasten kalastuksesta, rekteilystä ja metsästyksestä. Artikkelikokoelmat maksavat 3 euroa per kappale (kestotilaajille ilmainen). Voit ostaa artikkeleita tekstin lopusta.

 

 

Kalastus

Kuva: Jaana Vetikko

Lasten kanssa kalassa

Risto Jussila

Lapset käyvät kalassa, jos homma on hauskaa. Sekin on tärkeää, että lapset kokevat viettävänsä yhteistä aikaa vanhempiensa kanssa ilman kiirettä. Hyvän mielen saavuttamista auttaa, kun pyynti on helppoa eikä kestä kauan.

Ensimmäinen virveli

Kimmo Luukkonen

Kolmevuotiaan kädessä isin kahdeksanjalkainen heittovapa näyttää lipputangolta. Miten räätälöidä virvelivälineistö pienelle lapselle sopivaksi?

Satsaa särkikaloihin

Jaana Vetikko

Yli miljoona suomalaista onkii vuosittain. Erityisen paljon onkimisesta pitävät lapset. Ja mikä onkaan sen rentouttavampaa kuin seurata lämpimänä kesäpäivänä kohon keikkumista laineilla.

Kirjolohilammella lasten kanssa

Jaana Vetikko

Pienetkin lapset kuten oma nelivuotiaani, voivat innostua verkkaisesta, mutta, ah, niin mielenkiintoisesta kirjolohen onginnasta. Muiden kalojen onginnasta poiketen kirjolohta tavoiteltaessa tapahtumia on harvakseltaan, eikä käytössä ole perinteinen teleskooppivartinen mato-onki.

Suvun miehet kalaleirillä

Mikko Väyrynen

Kaikki alkoi eräästä yökalastuksesta. Otimme kerran onget varastosta ja lähdimme pappa, isät ja pojat läheiselle järvelle kalaan. Oli mukavaa istua nuotiolla ja paistaa makkaraa. Kalojakin taisi muutama tulla.

Lasten eräharrasteet: kalastus PDF

 

Retkeily

Kuva: Pertti Rovamo

Varusteisiin kannattaa panostaa

Panu Pohjola

Vanhempien retkeilyharrastuksen ei tarvitse tyrehtyä lasten syntymiseen. Myös lapset oppivat nauttimaan luonnon rauhasta ja etenkin kiireettömästä yhdessäolosta vanhempien kanssa. Homman voi kuitenkin töpeksiä lopullisesti turhalla hosumisella ja äyskinnällä ja ennen kaikkea lasten väärillä varusteilla.

Retkikärry

Tuomo Pohjantuuli

Jokamiehenoikeudet antavat meille valtavat mahdollisuudet luonnosta nauttimiseen. Jos lapsemme oppivat oikean ja vastuullisen suhtautumisen luontoon ja oppivat siitä nauttimaan, ei ole pelkoa harrastuksen näivettymisestä tulevaisuudessakaan.

Unohda lasten annokset!

Pertti Rovamo

Kaksi hiukan yli kymmenvuotiasta tytärtäni ovat olleet nyt yhteensä neljä kertaa mukana minun ja retkiveikkojeni suunnilleen viikon mittaisella syysvaelluksella. Heidän suuresta ikäerostaan johtuen mukana on ollut vain yksi varhaisnuori kerrallaan. Yritän vetää yhteen, mitä olen aiheesta näillä vaelluksilla miettinyt.

Lasten eräharrasteet: retkeily PDF

 

Metsästys

Kuva: Juha Jormanainen

Nuori metsästäjä

Juha Jormanainen

Moni metsästävä isä haaveilee yhteisestä harrastuksesta jälkikasvunsa kanssa. Mutta miten juniorit saadaan kiinnostumaan nykyään niin epämuodikkaasta harrasteesta kuin metsästyksestä?

Nuorisolle oma ase

Pekka Suuronen

Nuorelle tarkoitetulle aseelle asetetaan muutamia erityisvaatimuksia. Tarkastelemme näitä vaatimuksia ja tutkimme, mikä on tarjonta Suomessa. Valitettavasti se ei lupaavalta näytä.

Lasten eräharrasteet: metsästys PDF

 

 

Artikkelit maksavat 3 € / kpl.
Kestotilaajille ilmainen.

 

Lasten eräharrasteet: kalastusLasten eräharrasteet: retkeilyLasten eräharrasteet: metsästys