Kuva: Jari Tuiskunen

Artikkelit on julkaistu Erä-lehdissä 1-2005, 2-2005, 1-2006 ja 3-2006. Pdf-tiedostot maksavat kolme euroa (kestotilaajille ilmainen). Voit ladata ne tekstin lopusta.

 

Tärkeä kalakaveri – Reppujakkarat testissä

Jari Tuiskunen

Kalastus olisi kaikkein mukavinta ihan vailla taakkoja – sekä henkisiä että fyysisiä. Mutta kalareissussa pitää välttämättä raahata mukana ainakin välineitä ja saaliskin olisi kiva jotenkin kotiin kuljettaa. Paras kaveri kantopulmiin on reppujakkara.

Tärkeä kalakaveri PDF

 

Uita pilkkiäsi kalastavasti

Risto Jussila

Värinäpilkki, tapsipilkki, värikoukkupilkki, tasapaino, liitsi, morri. Pilkkityyppejä riittää, mutta millaisella vavalla, siimalla ja liikkeillä eri tyyppisiä pilkkejä uitetaan? Kävimme läpi läjän suosituimpia pilkkimalleja ja valkkasimme niille sopivan vavan ja siiman.

Uita pilkkiäsi kalastavasti PDF

 

Pilkkivavan kärjen valinta

Risto Jussila

Pilkkivavan kärki välittää pyytäjän kädenliikkeet pilkkiin ja tärpit pilkkijän silmiin ja vapakäteen. Se myös tartuttaa kalan, joten kärkeen kärjistyy moni onnistumisessa tärkeä asia.

Pilkkivavan kärjen valinta PDF

 

Tekosyöteillä kalaan

Risto Jussila

Oikea mato ja kiemurteleva kärpäsentoukka eivät ole enää ainoita syöttejä ongen tai pilkin koukkuun. Keinotekoiset syötit ovat lyöneet itsensä läpi muutamassa vuodessa ja testissäkin ne kelpasivat kaloille talvella ja kesällä. Yksi lehti on kääntymässä pilkkimisen historiassa.

Tekosyötillä kalaan PDF

 

Pilkkimällä haukia

Tapani Loisa

Vaikka haukijahti lienee suomalaisten suosituimpia vapakalastuksen muotoja avovesikaudella, talvella hauet saavat osakseen lähinnä ärräpitoisia otteita suomenkielen kirosanakirjasta verottaessaan ahvenen ja kuhan pilkkijöiden viehevarastoja. Kannattaako siis lähteä erikseen haukia pilkkimään?

Pilkkimällä haukia PDF

 

Kirjolohen talvikalastus

Jari Tuiskunen

Ahvenen pilkinnässä on harvoin kamppailu-urheilun makua. Mutta kirjolohivesillä kaikki on toisin. Kun siiman päähän pätkähtää parikiloinen voimanpesä, saa kalastaja panna kaikkensa peliin. Mutta mistä, miten ja millä tällaisen nautinnon pääsee kokemaan?

Kirjolohen talvikalastus PDF

 

Veli Pöystin niksein kilpajäille

Kuinka pääsee pokkaamaan pilkkikisojen pääpalkintoja? Eräs Suomen menestyneimmistä kilpapilkkijöistä kertoo niksinsä.

 

Artikkelit maksavat 3 € / kpl.
Kestotilaajille ilmainen.

 

Reppujakkarat, tärkeä kalakeveriUita pilkkiäsi kalastavastiPilkkivavan kärjen valintaTekosyöteillä kalaanPilkkimällä haukiaKirjolohen talvikalastusVeli Pöystin niksein kilpajäille