Kuva: Jari Tuiskunen

Erän suuressa vapaoppaassa esitellään, tutkitaan ja testataan vapoja.

Opas on julkaistu Erä-lehdessä 5-2008. Se sisältää tusinan verran artikkeleita, yhteensä yli 40 sivua. Voit ostaa artikkeleita tämän tekstin lopusta 3 euron kappalehintaan (kestotilaajille ilmainen).

 

Vapojen 30-vuotinen testitaival

Jari Tuiskunen

Erä-lehti on ilmestynyt reilut 30 vuotta. Koska lehden yhtenä perusajatuksena on ollut tuottaa testattua tietoa kaikenlaisista eräalalla käytettävistä välineistä, myös kalastajille tuiki tärkeitä heittovapoja on vuosien saatossa testattu ja vertailtu satamäärin.

Vapojen 30-vuotinen testitaival PDF

 

Vetovavan anatomia

Jari Rannisto

Vetouistelu nousi meillä suosioon reilut kaksikymmentä vuotta sitten. Mitä sinä aikana vetovapojen maailmassa on tapahtunut ja mitä on tulevaisuudessa odotettavissa?

Vetovavan anatomia PDF

 

Vetovapaa hankkimaan?

Jorma Koivuniemi

Valinta on helppoa, kun vaihtoehtoja ei ole, sanoi entisen Neuvostoliiton kansalainen vaaliuurnalla. Toisin on uisteluvavan ostajalla, hänellä vaihtoehtoja riittää. Myös tietoa, testejä ja kavereiden neuvoja on saatavissa ylen määrin, mutta siitä huolimatta hankinta mietityttää.

Sähköä vavalla veteen PDF

 

Ventti vapoja vetoon

Risto Jussila

Uisteluveneen varustelijaa askarruttaa, kuinka monella vavalla vene olisi syytä varustaa ja miten vavat olisi juuri minun veneessäni järkevä sijoittaa? Seuraavassa on 21 vavan paketti eräällä tavalla jaettuna. Ventin hoitaminen sujuu mukavasti kolmen hengen miehistöllä.

Sähköä vavalla veteen PDF

 

Mistä vetovapa hajoaa?

Risto Jussila

Vetovavat ovat sitkeää tekoa ja yllättävän harvoin niissä ilmenee korjaustarvetta. Vaurion satuttuakaan peli ei ole vielä menetetty, vaan aika usein vapa on korjattavista lähes alkuperäiseen kuntoon.

Mistä vetovapa hajoaa PDF

 

Sähköä vavalla veteen

Jari Rannisto

Takilavaijereiden jännitettä säätelevä Black Box jakaa voimakkaasti uistelijoiden mielipiteitä. Toiset pitävät laitetta humpuukina, toiset hyvinkin merkittävänä keksintönä. Jännitteiden kanssa pelaamisen voi kuitenkin viedä vielä pidemmälle ja valjastaa sähköä johtamaan terässiimoilla varustettuja vapoja.

Sähköä vavalla veteen PDF

 

Testi: Jerkkivapaa valitsemaan

Peter Lahti

Käsialajerkkien saapuminen hauenkalastajien ulottuville oli vastaava mullistus kuin jigien maihinnousu ahvenen ja kuhan kalastuksessa. Suurimman rasituksen kohteeksi jerkkikalastuksessa joutuvat vavat.

Testi: Jerkkivapaa valitsemaan PDF

 

Viisi lyhyttä artikkelia yhden hinnalla!

 
Vapojen menneisyys ja tulevaisuus

Jari Tuiskunen

Kalastusvälineiden maahantuojilla on tärkeä rooli siinä, minkälaisilla välineillä suomalaiset kalastavat eli mitä myydään kalastustarvikeliikkeissämme ja mitä ei.

Pitkä vai pätkä

Risto Jussila

Mikä olisi optimaalinen mitta vetouisteluvavalle? Onko sellaista?

Aihion vaikutus väsytysaikaan

Harri Matikainen

Pitkä ja jäykkä vapa, lyhyt väsytysaika – lyhyt ja taipuisa vapa, pitkä väsytysaika. Onko todellakin näin, vai löytyykö tästä jokin kultainen keskitie?

Mutkakahva perhovapaan

Jari Tuiskunen

Lisää tehoa? Parempi ergonomia? Z-pey tarjoaa mielenkiintoisia etuja kahdenkäden perhovavan heiluttajille.

Vapa hajalla, reissu pilalla?

Pertti Kanerva

Vapa tai sen komponentit voivat kulua, katketa tai hajota valmistusviasta tai käyttäjän omasta vahingosta tai käyttövirheestä johtuen. Monet vaurioista ovat kuitenkin korjattavissa.

Eri artikkeleita PDF

 

Artikkelit maksavat 3 € / kpl.
Kestotilaajille ilmainen.

 

Vapojen 30-vuotinen testitaivalVetovavan anatomiaVetovapaa hankkimaan?Ventti vapoja vetoonMistä vetovapa hajoaa?Sähköä vavalla veteenJerkkivapaa valitsemaanViisi lyhyttä artikkelia