Synkkien lumipenkkojen ja paukkuvan pakkasen keskellä katsottu lohenkalastusta kuvaava filmi, video tai dvd-levy pistää kalamiesten ja -naisten vereen uutta kohinaa ja auttaa jaksamaan ohi kovimpien myräköiden. Juuri sellaisen elämyksen tarjoaa kovan luokan tekijöiden toteuttama ja dvd-levylle tallennettu Unelma Tenon lohesta.

Kahdeksan vuoden ajan (2003-2010) kuvattu filmi on juoneltaan kertova ja tuo upeasti esille lohenkalastuksen syvimmän olemuksen.

Televisiotarjonnan lisääntyessä lähes päivittäin saa annoksen hekumallista kalastuspornoa, joten dvd-levynä ostettavalta lmiltä sellaista ei enää kaipaa. Ei huutoa, ei vaaksan mittaisia kaloja jne.

Nykyisin ihmiset arvostavat, ainakin puheidensa mukaan, kalastuksessa kiireettömyyttä, rauhallisuutta, elämyksiä, rentoutta. Saaliskeskeisyys alkaa karista sitä mukaa, kun kalastajalle kertyy kokemuksia vaikkapa Tenosta. Niin on myös tässä lmissä, vaikka siellä taustalla on tavoitteena nimenomaan unelma Tenon suuresta lohesta.

Filmissä unelma elää koko kerronnan ajan. Katsojille annetaan vain väläyksittäin tippejä lohenväsytyksestä ja herätellään intoa katsoa filmi loppuun.

Kuvaus oli toteutettu sillä ammattitaidolla, joka vain kymmenet ja kymmenet kerrat jokilaaksossa kulkevalla on. Siitä kiitos kuvaaja Hannu Räisäselle, joka on tuttu avustajanimi Erä-lehden sivuilta. Hannu on mielestäni löytänyt todella paljon hyviä kuvakulmia kertoakseen kuvan valtavalla voimalla Tenosta ja lohimiehistä. Ylilyöntejä ei ole yhdessäkään kohdassa.

Jos jotain pitää mainita, niin esiintyjien nimet olisi ollut parempi esittää henkilön kertoessa tarinaansa. Lopputekstistä niitä on vaikea yhdistää esiintyjiin.

Muutamassa kohtauksessa äänitaso putoaa, joten kaukosäädintä joutuu hieman käyttämään. Onneksi taustamusiikki ei hyökkää missään vaiheessa korville.

Filmi on noin tunnin mittainen, mutta tuntuu loppuvan aivan liian aikaisin. Olisi ollut hienoa katsoa pitempäänkin lohimiesten toimintaa. Letkeä nuotiotarinointi, viehevalinnat, soutulinjojen miettimiset ja kaikki esivalmistelut sitä unelmaa varten kuljettavat tarinaa hyvin.

Täyttyikö unelma Tenon lohesta, se selviää vain kun katsoo uutuusfilmin.

Hannu Räisänen: Unelma Tenon lohesta. 2010.

Harri Matikainen