Kuva: Harri Matikainen

Kesällä 2010 oli jälleen uusia lohivaappuja koekalastuksissa Tenolla pieni, mutta energinen joukko seitsemän valmistajan tuotteita. Lohimäärissä tipahdettiin huomattavasti edellisestä kaudesta, mutta kiloissa liikuttiin nyt kunnon lukemissa.

Harri Matikainen

Oli ison lohen kesä. Sen huomasi heinäkuun puolen välin jälkeen, kun tulvat riepottelivat Tenojokea ja pitkiä tovia oli vaapunsoutajien kulta-aikaa. Huimia lohenmörköjä komahteli vähän joka puolella jokea kalastajien pyytöihin. Ja etupäässä juuri puutavaraan.

Omissa koekalastuksissani keskityin kokeiluvaapuissa alkukaudesta hakemaan uintinsa ja väriensä puolesta sellaisen satsin, jolla pelaisin koko kesän. Kun pitkiä aikoja tuli soudettua kolmella vavalla, oli kahdessa ns. luottoviehe takavuosilta ja yhdessä kokeiluvaappu. Milloin pystyi virittämään kuusi vapaa pyyntiin, olivat kaikki vaaput kokeilusetistä.

Pitkään kesään mahtuu monenlaista vaappurumbaa, sillä pelikentällä oli useita kymmeniä erilaisia vaappuja.

Lohivaappujen toimivuuteen vaikuttaa niin moni muuttuja, ettei vedenpitävää ”paremmuustestiä” voi tehdä lyhyen kauden aikana, kun vielä olosuhteetkin muuttuvat koko ajan. Sirmassa joku vaappu voi antaa kymmenen kalaa, kun taas Aittisuvannossa siihen ei tahdo saada nykäystäkään. Selitäpä se.

Mutta toki ahkeralle kokeilijalle muodostuu monista vaappujen ominaisuuksista mielipiteitä, joita tässä pyrin selvittämään.

Tuloksista

Enempiä kiertelemättä pitää heti tuoda esille kaksi vaappumerkkiä, jotka kauden 2010 uutuuksista antoivat somasti lohia. Ne ovat Jukuri ja Huuskimus, tässä järjestyksessä.

Jokessakin oli säpinää, samoin Lepardissa, mutta muiden kohtaloksi koitui saada vain satunnaisia kalakokemuksia, silloin kun värimaailma natsasi olosuhteiden kanssa.

Jukurin uintiliike on jotain muuta kuin perinteisessä lohivaapussa on totuttu näkemään. Antoivatko sisällä rapisevat kuulat vielä osansa kalastavuuteen, sitä on vaikea varmentaa pinnan yläpuolella olleena.

Alkukaudesta Jukuri kalasti uintiliikkeestään johtuen paljon meritaimenia, joku talvikkokin siihen haksahti ja muutama nousulohi. Odotin myös loppukesän kojamoiden innostuvan Jukurin uintiin, mutta niin ei käynyt.

Kokemuksien mukaan Jukuriin ottaneet kalat olivat nousulohia ja ottipaikkoina nopeat virranosat. Paikat, joissa ei suvantojen valtiaat kovin yleisesti asustele. Menneenä kesänä kauden suurimmat kalat tahtoivat toisenlaista uintia. Niin se Teno opettaa.

Huuskimus puolestaan on uinniltaan varmaa peruskampetta, mutta virittämällä siihen saa eloisuutta. Hienosäätöön riittävät pihdit, joilla kalastavuutta väännetään niin nokkalenkkiin, uintilevyyn kuin koukkulenkkeihinkin tarpeen mukaan.

Hyvän lohivaapun ominaisuuksiin kuuluu tasapainoinen perusuinti, ja sopiva painotus pitää uinnin yllä myös hitaissa ja vaihtelevissa nopeuksissa. Tämä on lohivaapulle erittäin tärkeä ominaisuus joilla, joissa on sekä koski- että suvanto-osuuksia.

Mutta tulkoon mainittua jälleen kerran, että soutajan tehtävähän se on saattaa vieheet oikeaan paikkaan oikealla tavalla. Ja tähän liittyvät myös suurimmat epävarmuustekijät lohensoudussa. Kun toinen soutaja saa vieheellä X hyvästi lohta, se saattaa samoissa väreissä ja virityksissä esimerkiksi omassa käytössäni liehua päivätolkulla koskemattomana.

Vuosia olen tarkkaillut paitsi muiden myös omaa soututyyliäni. Alkuun olin ns. voimasoutaja ja vedin virtaa vasten niin räväkästi, ettei vene meinannut valua lainkaan alas. Enkä saanut kuin sattumakaloja.

Kun aloin kiinnittää asiaan huomiota ja opetella erilaisia tyylejä, joita nykyisin käytän vaihtelevasti tilanteen mukaan, kalaa on tullut aivan toiseen tahtiin. Suosittelen muillekin soutukuvioiden monipuolistamista.

Kuva: Harri Matikainen
Vaapputestauksen ohessa kokeiltiin uusia putkiperhoja lohensoudussa hyvällä menestyksellä.

 

Vaaput:

Huuskimus

Helsinkiläinen Ari Huuskonen on jatkanut hyvin alkanutta lohivaappujensa kehittelyä uudella apassirunkoisella mallilla. Pullukkamaisen Huuskimuksen pituus on 82 mm ja painoa sillä on noin 10 g. Pyöreähkö, loviotsainen runko ohenee loivasti perään päin. Porrasmainen uintilevy on etureunastaan selkeän ovaali.

Nokkalenkki on riittävän kokoinen virittämiseen. Huomio kiinnittyy vetopisteeseen, joka on selvästi runkolinjan alapuolella. Herkkyyttä Huuskimuksessa varmasti riittää.

Uintiin on oma vaikutuksensa myös painoilla, joita rungon salaisiin paikkoihin on istutettu yhteensä neljä kappaletta.

Väritykseen Huuskonen on hakenut raitoja, täpliä, viivoja ja rinkuloita ja sekoittanut niitä mielikuvituksella. Koekalastuksiin tulleet vaaput olivat mattapintaisia syystä, jonka valmistaja yksin tietää.

Perusuinnilla Huuskimus selviää suvannoista ripeisiin nivoihin ja kosketkin taittuvat, kun säädöt ovat kohdallaan. Vaapun hinta on 15 euroa.

Erän suositus: Huuskimus on varma valinta ns. jokapaikan vaapuksi. Värimaailma on Tenolle erinomaisen sopiva.

Kuva: Jukka Nuutila

Jokke

Vasta 16-vuotias Joel Kangas on suunnitellut Jokke-vaapun Torniolle ja Tenolle. Jo kesän 2009 koekalastus antoi prototyypille yhden lohen. Joken pituus on 85 mm ja osa vaapuista on painotettuja, osa ei. Valmistusmateriaali on apassi.

Uintilevy on porrasmallinen ja siinä on pyöreä etuosa. Nokkalenkki on iso ja sen säätäminen on helppoa.

Parhaaksi uittopaikaksi Jokelle valikoituvat kevyet nivat ja monimuotoiset suvannot. Värejä on tarjolla kaikkiaan kolmisenkymmentä, joten ne eivät lopu kesken. Hintaa pyydetään kaupoissa n. 10 e.

Erän suositus: Jokke sopii kokeilevan kalastajan pakkiin ylläriksi. Vaappu osaa uida ja värimaailma on runsas. Jokessa on hieman käsityön leimaa, mutta sitähän lohet eivät tajua.

Kuva: Jukka Nuutila

Jukuri

Vaappumestari Klaus Lahtinen on suunnitellut aivan uudentyyppisen lohivaapun muovista. Jukuri on 95 mm pitkä ja painaa 8 g.

Aika pintauintisena (nokkalenkin sijainti jo sen paljastaa) se soveltuu mm. koskipaikkojen soutamiseen. Vaappu on suunniteltu pääasiassa nousukalan pyyntiin ja sitä tukivat koekalastuksiin tulleiden vaappujen väritykset.

Jukuri on kevyt, mikä ominaisuus on poikkeuksellista tämän kokoluokan muoviuistimelle. Runko on kapea ja jatkuu edessä uintilevynä alas kuin lapasorsan nokka. Sisässä on lasihelmiä, jotka liikkuessaan pitävät pientä sihinää.

Nokkalenkistä voi säätää uintia aivan kuten perinteisissäkin vaapuissa, varsinkin jos on hieman kokemusta virityksistä. Uinti on tosin valmiiksi kohdallaan. Värejä Jukuriin on kolmisenkymmentä. Hinta 17,50 e.

Erän suositus: Hennon tirisevästi uivan ja kylkeään joskus vilauttavan Jukurin liikkeissä on myös letkeyttä. Tällä voi tarkkoa matalatkin kosket ja niiden salamontut. Väritykset kohdallaan ja paikka aloituskokoonpanossa nousulohen pyynnissä varma.

Kuva: Jukka Nuutila

Lepard

Leo Pakkasen kehittelemistä Lepardin uutuuksista malli B65 on kohdistettu enemmän Torniolle tai Tenon lempeisiin suvantoihin ja malli B60 varsinaisesti Tenoa varten.

Pituudet ovat 85 mm (B65) ja 80 mm (B60). Painoa pitemmällä on 10 g ja se on selvästi painotettu. Lyhempi painaa kevyesti painotettuna 5,7 g. Molemmat ovat valmistettu balsasta.

B65-mallissa on porrasmallinen, kourumainen, pyöreäpäinen uintilevy ja B60-mallin porraslevyssä on terävähkö ovaali.

B65 on jykevähartiainen ja voimakasliikkeinen pienessäkin virranpaineessa. Nokkalenkki on pienehkö ja virittäminen vaatii tarkkuutta. B60 on sutjakampi ja varsin isolla uintilevyllä varustettu. Nokkalenkki on pienehkö.

Värejä molempiin on tarjolla 28, mutta koekapuloiden sävyt olivat enemmän loppukauteen sopivia.

Hinta 10 e.

Erän suositus: Isompi Lepard nousulohen väreissä olisi voinut olla Tenolla alkukaudesta soiva peli. Nyt homma lässähti koevaappujen värivalintaan, vaikka tarjonnasta löytyisi oikeitakin sävyjä Tenolle.

Kuva: Jukka Nuutila

MY

Marko Ylitalo on suunnitellut kapearunkoisen Myn selvästi syvälle sukeltavaksi ja koviin koskiin. Pituutta sillä on 100 mm ja painoa 7 g. Materiaali on apassi.

Runko on kapeahko, uintilevy puhdas L, jossa on viisto etureuna. Nokkalenkki on lyhyehkö, pyöreä ja suhteellisen helppo taivutella.

Uinti on ennen kaikkea nousulohelle sopiva ja myös koekalastuksiin tulleiden vaappujen värit oli suunniteltu nousukalan ärsyttämiseksi.Värejä on tarjolla peräti sata erilaista. Hinta 14 e.

Erän suositus: My sopii syviin vesiin, kestää virtaa ja sen väritykset ovat upeita.

Kuva: Jukka Nuutila

Nils Master Jäpittäjä

Finlandia Uistimen Kalevi ja Hannu Kangas ovat intohimoisia lohimiehiä, joten ei ihme, että Nilsu on kehittynyt huippusuosituksi lohivaapuksi. Varsinkin Spearhead on jokaiselle lohimiehelle tuttu. Tuoteperheen uusimpia tulokkaita on Jäpittäjä, joka on jännän pullero pulikka ja varustettu vain peräkoukuilla.

Jäpittäjä on 55 mm pitkä ja painaa 9 g. Sen pyöreä uintilevy on sijoitettu viistosti alaspäin. Nokkalenkki ei suuria virityksiä mahdollista, mutta Nilsujen uinnit on pyritty virittämään tehtaalla kaikkeen soutuun sopivaksi.

Legendaarinen Spearhead soveltuu kovista koskista aina mietoihin suvantoihin sopivan soutuvauhdin myötä, mutta Jäpittäjä on erityisen näppärä koskivaappu.

Erän suositus: Spearhead on aina turvallinen valinta lohivesille, koska se on vuosikymmenien saatossa sopivaksi viritetty. Uusi räväkkä nousulohille sopiva väri ottaa paikkansa lohipakissani, vaikka kausi oli omalla kohdalla pettymys Nilsujen suhteen. Jäpittäjäkään ei nyt toiminut, mutta siinä on ainesta esim. heinäkuun vaikeisiin hetkiin.

Kuva: Jukka Nuutila

TTS

TTS-vaaput ovat länsirannikolla suunniteltuja ja prototyyppien testausta on suoritettu mm. Kokemäenjoella, Kymillä sekä Tenolla. Uusi väritystekniikka näyttää hyvältä ja värejä on tarjolla tähän runkomalliin parikymmentä.

Kokonaispituus uintilevyn kärjestä peräkoukun lenkinpäähän on 75 mm ja painoa tällä kevyesti painotetulla uretaanivaapulla on 7 g. Porrasmallisessa uintilevyssä on ovaali etuosa. Vetolenkki on iso ja viritys onnistuu hyvin.

Uinti on herkkää ja parhaimmillaan miedoissa suvannoissa. L-muotoisella leukalapulla varustettuna vaappu tekisi enemmän veritekoja Tenolla.

Hinta 20 euroa.

Erän suositus: TTS on pikkunätti vaappu, joka tällä lapulla varustettuna pelaa miedoissa suvannoissa herkästi ja houkuttelevasti. Monikäyttöisyys lisääntyisi, jos vaappua voisi tarjota myös koskiin.

Kuva: Jukka Nuutila

 

Kysy lähintä myyjää

Huuskimus

Ari Huuskonen
huuskimus@luukku.com
huuskimus.1g.fi

Jukuri

Klaus Lahtinen
joonas@joonasuistin.fi
www.joonasuistin.fi

Jokke

Joel Kangas
jokke993@luukku.com
puh. 041 550 9557

Lepard

Leo Pakkanen
pakklesa@omanetti.fi
www.lepardvaappu.com

MY

Marko Ylitalo
markoylitalo@gmail.com
my-vaappu.com

Nils Master

Finlandia Uistin Oy
www.nilsmaster.fi
myynti: kalastuskolmio@kalastuskolmio.fi

TTS

Tomi Salonen
tts.vaappu@luukku.com