Kuva: Harri Matikainen

Koiranomistajana kiinnostuin suuresti, kun sain kuulla, että käyttämäni actionkameran saisi kiinni myös koiraan.Erä-lehden testivoittaja ContourHD-kamera on aikaisemmin keikkunut minulla aseeseen kiinnitettynä tai otsapannalla omassa päässä jahdeissa ja lohensoudussa.

Kun Kaakon Nettipalvelun Tsuumi.fi -verkkokauppa ilmoitti koirille soveltuvasta kameravaljaasta, päätin pyytää kokeiltavaksi kyseisen valjaan pikaisesti.

Kamera pistetään siinä vedenpitävän kotelon suojaan. Vesitiiviyttä luvataan kymmenen metrin syvyyteen saakka. Nauhoituksen käynnistäminen on mahdollista kameran ollessa kotelossa.

Mikäli muistikortilla tilaa riittää, valjaskameralla voi kuvata pari kolme tuntia HD-tason videota. Videot saadaan kamerasta suoraan tietokoneelle USB-liittimen kautta katsottaviksi. Pakkanen voi tosin vähentää kuvausaikaa jonkin verran.

Säädettävät valjaat tehdään alusta asti käsityönä, joten jokaiselle koiralle saa sopivan. Oranssinpunainen valjas erottuu hyvin luonnossa ja lisäksi siinä on heijastimia. Valjas kameroineen painaa kilon verran.

Valjaita saa myös kahdella kamerapaikalla varustettuna ja niihin voi yhdistää Tracker G400 -tutkalenkin. Lisävarusteena on vielä vedenpitävä kotelo Benefon Escille.

Kamera sijoitetaan valjaan sivulle, josta kuvausnäkymä on paras mahdollinen. Toisella puolella on vastapaino. Kamerassa on kääntyvä kuvapää.


Virran saa päälle ja kameran käyntiin sen ollessa vedenpitävässä
kotelossaan.

Kamera maastossa

Erätulilla-ohjelmaa kuvatessamme kameravaljas pääsi ensimmäistä kertaa hirvikoirani Tikin selkään. Valjaat istuivat keskikokoiselle jämtlanninpystykorvaurokselle ihan nätisti, vaikka kamerakotelon kiinnitysmuovit tuntuivat alussa hieman jäykiltä ja ulkonevilta.

Levyjen tarkoitus on suojata iskuilta kamerakoteloa. Jonkin verran nuo suojaiskut välittyvät nauhoituksessa ääniefekteinä videolle. Käytössä näkee kyllä, kuinka suojalevyt ottavat tiheissä paikoissa kiinni kasvillisuuteen.

Suojalevyistä voi koitua harmia lyhytjalkaisille koirille pahoissa rääseiköissä. Tästä laite saakin ainoan varsinaisen moitteen, sillä muuten valjas on erinomaisen toimiva keksintö.

Märissä olosuhteissa kotelon linssipinnalle tulleet vesipisarat katosivat vauhdissa nopeasti. Syksyn lehdet saattoivat jäädä hetkeksi hieman peittämään kuva-alaa, mutta pusikoissa nekin pyyhkiytyivät pois.

Vauhdissakin kamera kuvaa varsin tasaista videokuvaa, vapinaa ja tärähtelyä ei juuri esiinny. Hintaa kameravaljaalle tulee 260 euroa. Takuu puoli vuotta.

Käytössä koettua

Leikillisesti voidaankin ajatella, että jahti koiran kantaman kameran kanssa on erittäin helppoa. Annetaan koiran etsiä riistaa, seurataan tutkasta koiran sijaintia lämpöisessä autossa, haukun alettua kutsutaan koira paikalle, kytketään kamera läppäriin ja katsotaan, mitä riistaa haukussa oli. Kun saaliskohde näyttää sopivalta, lähetetään koira takaisin töihin ja pistetään jahti käyntiin. Tai vaihdetaan maisemaa, mikäli kohde ei kiinnosta.

No, tosi jahtimies ryynäilee itsekin rääseikössä ja tallentuneen videon tarkoitus lienee toistaa maukkaimmat tilanteet vasta kotisohvalla katsottaessa. Samalla video antaa paljon hyödyllistä tietoa hirven ja koiran käyttäytymisestä haukun aikana. Ajokoiran kuvaamana ajettavan ja ajajan välimatkasta, haukkukynnyksestä ja vainun käytöstä. Seisojarotujen kuvaamana mm. riekkojen käytöksen seisonnalla. Lintukoira kuvaa oksalla istuvaa metsoa – tai oravaa.

Tekniikan kehittyessä saanemme joskus vielä tuon saman videon langattomasti omaan kännykkään reaaliajassa.

ContourHD-kameran akku riittää hyvästi kolmen tunnin videoon. Koirani kantoi liivin mukisematta ja koiratutkan virkaa tehnyt Tracker G400 kulki kätevästi koiran selän päälle tehdyssä omassa telineessä.


Video lähtee käyntiin, kun klikkaat keskellä ruutua olevaa Play-nappia.

Uutuuksia tulossa

Tällä hetkellä Kaakon Nettipalvelun kenttätesteissä on kokeiltavana toinen kameramalli, jolla saadaan pudotettua kokonaispainoa entisestään noin 900 grammaan.

Keväällä myyntiin tuleva kamera antaa paremman äänenlaadun, koska sitä ei tarvitse koteloida ja tehoakulla saadaan kuvausaika yli neljään tuntiin. Lisäksi siinä on kaukosäädin.

Nykyinen malli jää myös valikoimaan ja sitä on saatavissa keväällä myös ContourGPS-kameralla varustettuna. Tämän kameran kuvaa katsottaessa nähdään koiran sijainti kartalla samanaikaisesti

Lisätietoja:
Kaakon Nettipalvelu Oy, puh. 050 582 6523 / Pekka Hannonen, www.knp.fi
Verkkokauppa: www.tsuumi.fi

Harri Matikainen