Kuva: Sauli Herva 

Erävaeltajan turvaopas kertoo, miten väistellä turhia vaaroja ja riskejä.

Erävaeltajan turvaopas on julkaistu Erä Vaeltaja -lehdessä 4E-2004. Kaksi viimeistä artikkelia ovat Erä-lehdistä 12-2004 ja 3-2010. Voit ostaa artikkeleita tämän tekstin lopusta 3 euron kappalehintaan (kestotilaajille ilmainen).

Lumi – kaunis valkea vaara

Sauli Herva

Lumivalkoisena hohtava talven pumpulinen elementti vetää tenhovoimallaan puoleensa niitä, jotka kerran ovat saaneet nauttia sen suomasta autuudesta. Kuten kaikki kauneus, voi lumikin olla vastustamatonta, vaarallista ja tuhoisaa.

Kaunis Valkea Vaara PDF

 

Riskeihin pitää varautua

Sauli Herva

Jäätiköillä, vuoristoissa, tuntureilla, meren jäällä ja muualla ankarissa tai lumisissa talviolosuhteissa pahimpaan varautuminen on ensiarvoisen tärkeää. Tietojen, taitojen ja kokemuksen lisäksi asianmukaiset varusteet ovat välttämättömiä miellyttävän ja turvallisen kokemuksen varmistamiseksi.

Testi: Lumisondi voi pelastaa

Lumivyörypelastuksen kannalta sondeilla on aivan keskeinen merkitys. Niiden käyttö on ainoa mahdollisuus varmistaa lumeen hautautuneiden hiihtäjien täsmällinen sijainti ja pitää heidät elävien kirjoissa.

Riskeihin pitää varautua PDF

 

Vyörylapio puree lumeen

Sauli Herva

Ilman vantteraa ja päättäväistä lapiota laiha sondi on vain onneton honkkeli. Ja ilman terävää sondia tyhmä lapio penkoo hädissään lunta ihan mistä sattuu. Lumivyörylapio ja lumitutkain eli sondi muodostavat erottamattoman parivaljakon, jossa vastakohdat täydentävät toisiaan.

Testi: Suoralapaiset lumivyörylapiot
Testi: Kuokaksi säädettävät lumivyörylapiot

Vyörylapio puree lumeen PDF

 

Talviturvallisuusvälineitä takarinteille ja vuoristoon

Sauli Herva

Testi: Suojasäkit, opasreput ja äärikamat

Testi: Suojasäkit, opasreput ja äärikamat PDF

 

Viimeisillä lumilla

Matti Rekola

Kevättalven hiihtovaeltajan on syytä tiedostaa ilmaston oikullisuus, sillä tulvivien jokien ja järvien sekä lumettomien tuntureiden takaa on äärettömän vaikeata tulla pois.

Viimeisillä lumilla PDF

 

Ilman

Jouni Laaksonen

Mitä teet, jos sulkapallomailasi varsi murtuu kesken matsin? Tai aurinkolasit hukkuvat hiekkarannalle? Korjaat, korjautat tai ostat uuden. Entä mitä teet, jos makuualusta putoaa rinkasta Rommaenon takana, eikä löydy? Tai silmälasit menevät pirstaleiksi Jaurujoella? Tai teltta palaa Kietsimäjoella?

Ilman PDF

 

Yksin vai laumassa erämaihin?

Matti Rekola

Älä koskaan lähde yksin tunturiin, sanotaan ensimmäiseksi kaikissa tunturivaeltajien turvallisuusohjeissa. Siitä huolimatta monet kulkevat yksin ja saavat jatkuvasti kuulla siunailuja siitä, kuinka vaarallista se on.

Yksin vai laumassa PDF

 

Beduiinien matkassa

Teksti: Merja Varonen
Kuvat: Uzi Varon

Jos luulet, että autiomaa on vain ylimitoitettu, eloton hiekkalaatikko, yllätyt huomatessasi, ettei se karuista olosuhteista huolimatta ole kuollut – tai edes autio. Mutta siellä on osattava liikkua oikein.

Beduiinien matkassa PDF

 

Juo jotta jaksat

Raija Hentman

Kaikki tietävät, että pitää juoda, jottei väsähdä. Mutta tiedätkö, mitä kehossasi tapahtuu sen kuivuessa ja miksi juomattomuutta seuraa uupuminen tai jotain vielä pahempaa?

Juo jotta jaksat PDF

 

Solmuja retkille

Teksti ja kuvat: Panu Pohjola
Piirrokset: Jukka Nuutila

Jokainen vaeltaja on iltanuotiolla törmännyt ”solmurastia” pitävään rikkiviisaaseen niksiviikariin, joka osaa ulkomuistista maailmanhistorian sata tärkeintä solmua eri versioineen. Me yritimme tutkia millä solmuilla selviää retkellä, kalassa, metsällä, vesillä ja kallioilla.

Solmuja retkille PDF

 

Vaeltajan valmius ja pelastajat

Jouni Laaksonen

Päiväretkeilijä harhautuu ladulta tunturiin lumimyräkässä, kalastaja liukastuu jalkansa poikki kaukaisella tammukkapurolla, metsästäjä saa sairaskohtauksen kesken jänisjahdin. Kuka auttaa?

Vaeltajan valmius ja pelastajat PDF

 

Näin teet hätätulet

Jouni Laaksonen

Kylmyys on Suomen luonnon vaarallisin mörkö. Ei tarvitse edes pudota heikkoihin jäihin tai joutua ennätyspakkasten kouriin, vaan jo paikalleen pysäyttävä haaveri voi johtaa hypotermiaan. (Erä-lehti 12-2004)

Näin teet hätätulet PDF

 

Kun lumimyrsky yllättää

Kari ”Vaiska” Vainio

Talvisen tunturivaelluksen riskeistä ehkä pelottavin on yllättäen alkava lumimyrsky. Kun osaa toimia oikein, myrskystä jää mieleenpainuva elämys ihmisen pienuudesta luonnonvoimien edessä. Puutteellisesti varustautunut ja kokematon vaeltaja voi saada kuolintodistukseensa kuolinsyyksi hypotermian. (Erä-lehti 3-2010)

Kun lumimyrsky yllättää PDF

 

Artikkelit maksavat 3 € / kpl.
Kestotilaajille ilmainen.

 

Lumi, kaunis valkea vaaraRiskeihin pitää varautua, Lumisondi voi pelastaaVyörylapio puree lumeenTalviturvallisuusvälineitä takarinteille ja vuoristoonIlmanYksin vai laumassaBeduiinien matkassaJuo jotta jaksatSolmuja retkilleVaeltajan valmius ja pelastajatViimeisillä lumillaNäin teet hätätuletKun lumimyrsky yllättää!