Kuva: Pertti Rovamo

Talvivaeltajan opas kokoaa monipuolisen paketin Erä-lehdessä julkaistuja artikkeleita vuosilta 2005-2009. Jos valkeat hanget houkuttelevat, tutustu aiheeseen tällä lukupaketilla!

Voit ostaa artikkeleita tämän tekstin lopusta 3 euron kappalehintaan (kestotilaajille ilmainen). 

 

Ensimmäinen rakovalkea

Erä 3-2008

Pertti Rovamo

Suomalaisen eräperinteen hienoimpia taitoja on rakovalkean tekeminen ja tunnelmallisimpia kokemuksia on yöpyminen rakotulen äärellä.

Ensimmäinen rakovalkea PDF

 

Teltassa tunturissa talvella

Erä 3-2008

Kari Vainio

Teltassa yöpyminen talvella on miellyttävää. Luit aivan oikein, se on miellyttävää, kun sen tekee oikein.

Teltassa tunturissa talvella PDF

 

Jään lukuopas

Erä 1&2-2008

Arto Kojo

Pilkkijät, verkkomiehet ja retkiluistelijat ovat jäällä liikkumisen ammattilaisia, joiden oppeja voivat muutkin seurata. Tässä perusohjeet siitä, miten jäätä pitää lukea, jotta sen kantavuuteen ei turhaan tutustuisi avannosta katsoen.

Jään lukuopas PDF

 

Artikkelipaketti – yhteensä 12 sivua!

Talviyön valo lumoaa

Erä 1&2-2008

Pertti Rovamo

Lumen aikana pimeässä suunnistaminen on hieno maisemallinen kokemus. Talviyö on lumoava maailma, johon täytyy uskaltaa heittäytyä ja sammuttaa valot.

Ahkio, rinkka vai molemmat?

Erä 1&2-2008

Pertti Rovamo

Ahkion ja rinkan paremmuudesta talvivaelluksella on väitelty vuosikymmeniä. Joskus asenteet muistuttavat ehdottomuudessaan uskonnollisia koulukuntia.

Talviyön valo / Ahkio vai rinkka PDF

 

Hiihtovaellus on talven kohokohta

Erä 1&2-2009

Teksti: Tuomo Jantunen
Piirrokset: Yrjö Teeriaho

Suomen Ladun pitkäaikainen toiminnanjohtaja Tuomo Jantunen on koonnut vuosikymmenien hiihtokokemuksensa kirjaksi Suksille – Hiihtäjän kirja. Tämän artikkelin valinnat seuraavat kirjan linjoja.

Hiihtovaellus on talven kohokohta PDF

 

Kaksi artikkelia yhden hinnalla!

Lumikenkäilyn ensiaskeleet

Erä 1-2007

Pertti Rovamo

Lumikenkäily on tuhansia vuosia vanha liikuntamuoto, mutta Suomessa sen historia on perin ohut. Erä kertoo, kuinka laji saapui maahamme ja kuinka se löysi vahvuutensa.

Vertailutesti: Umpihangen lumikengät

Erä 1-2007

Pertti Rovamo

Tämän vertaiilutestin kohteena ovat pelkästään upottavalle hangelle tarkoitetut isot lumikengät, joita tarvitaan eräharrasteissa ja vaelluksilla. Näinkin rajatussa ryhmässä erot ovat yllättävän suuria.

Lumikengät, vertailutesti PDF

 

Iso talviteltta kovaan käyttöön

Erä 2-2007

Kari Vainio

Jos ryhmä retkeilijöitä lähtee talvella vaellukselle, kuinka isoa telttaa tarvitaan? Onko geodeettinen parempi kuin tunneliteltta? Entä miten ne käyttäytyvät tuulessa ja tuiskussa? Kovassa käytössä olivat tässä vertailussa kolme neljän hengen talvitelttaa.

Iso talviteltta kovaan käyttöön PDF

 

Keväthankien koodiavain

Erä 3-2005

Jouni Laaksonen

Tunnetko Lapin keväthankien lumijäljet? Mitkä ovat yleisimpiä jälkiä hangilla, mitkä harvinaisia? Tämä artikkeli ei ole biologi- tai jäljitystason määritysopas, vaan antaa perusohjeet talvivaeltajalle.

Keväthankien koodiavain PDF

[Tätä artikkelia ei ole juuri nyt saatavilla.] 

 

Näin teet hätätulet

Erä 12-2004

Jouni Laaksonen

Kylmyys on Suomen luonnon vaarallisin mörkö. Ei tarvitse edes pudota heikkoihin jäihin tai joutua ennätyspakkasten kouriin, vaan jo paikalleen pysäyttävä haaveri voi johtaa hypotermiaan.

Näin teet hätätulet PDF

  

Artikkelit maksavat 3 € / kpl.
Kestotilaajille ilmainen.

 

Ensimmäinen rakovalkeaTeltassa tunturissa talvellaJään lukuopasTalviyön valo ja ahkiotHiihtovaellus on talven kohokohtaLumikenkäilyn ensiaskeleet ja vertailuIso talviteltta kovaan käyttöönNäin teet hätätulet