Talvivaeltajan opas kokoaa monipuolisen paketin Erä-lehdessä julkaistuja artikkeleita vuosilta 2005-2009. Jos valkeat hanget houkuttelevat, tutustu aiheeseen tällä lukupaketilla!
Voit ostaa artikkeleita tämän tekstin lopusta 3 euron kappalehintaan (kestotilaajille ilmainen).
Ensimmäinen rakovalkea
Erä 3-2008
Pertti Rovamo
Suomalaisen eräperinteen hienoimpia taitoja on rakovalkean tekeminen ja tunnelmallisimpia kokemuksia on yöpyminen rakotulen äärellä.
Teltassa tunturissa talvella
Erä 3-2008
Kari Vainio
Teltassa yöpyminen talvella on miellyttävää. Luit aivan oikein, se on miellyttävää, kun sen tekee oikein.
Jään lukuopas
Erä 1&2-2008
Arto Kojo
Pilkkijät, verkkomiehet ja retkiluistelijat ovat jäällä liikkumisen ammattilaisia, joiden oppeja voivat muutkin seurata. Tässä perusohjeet siitä, miten jäätä pitää lukea, jotta sen kantavuuteen ei turhaan tutustuisi avannosta katsoen.
Artikkelipaketti – yhteensä 12 sivua! |
Talviyön valo lumoaa
Erä 1&2-2008
Pertti Rovamo
Lumen aikana pimeässä suunnistaminen on hieno maisemallinen kokemus. Talviyö on lumoava maailma, johon täytyy uskaltaa heittäytyä ja sammuttaa valot.
Ahkio, rinkka vai molemmat?
Erä 1&2-2008
Pertti Rovamo
Ahkion ja rinkan paremmuudesta talvivaelluksella on väitelty vuosikymmeniä. Joskus asenteet muistuttavat ehdottomuudessaan uskonnollisia koulukuntia.
Hiihtovaellus on talven kohokohta
Erä 1&2-2009
Teksti: Tuomo Jantunen
Piirrokset: Yrjö Teeriaho
Suomen Ladun pitkäaikainen toiminnanjohtaja Tuomo Jantunen on koonnut vuosikymmenien hiihtokokemuksensa kirjaksi Suksille – Hiihtäjän kirja. Tämän artikkelin valinnat seuraavat kirjan linjoja.
Kaksi artikkelia yhden hinnalla! |
Lumikenkäilyn ensiaskeleet
Erä 1-2007
Pertti Rovamo
Lumikenkäily on tuhansia vuosia vanha liikuntamuoto, mutta Suomessa sen historia on perin ohut. Erä kertoo, kuinka laji saapui maahamme ja kuinka se löysi vahvuutensa.
Vertailutesti: Umpihangen lumikengät
Erä 1-2007
Pertti Rovamo
Tämän vertaiilutestin kohteena ovat pelkästään upottavalle hangelle tarkoitetut isot lumikengät, joita tarvitaan eräharrasteissa ja vaelluksilla. Näinkin rajatussa ryhmässä erot ovat yllättävän suuria.
Iso talviteltta kovaan käyttöön
Erä 2-2007
Kari Vainio
Jos ryhmä retkeilijöitä lähtee talvella vaellukselle, kuinka isoa telttaa tarvitaan? Onko geodeettinen parempi kuin tunneliteltta? Entä miten ne käyttäytyvät tuulessa ja tuiskussa? Kovassa käytössä olivat tässä vertailussa kolme neljän hengen talvitelttaa.
Keväthankien koodiavain
Erä 3-2005
Jouni Laaksonen
Tunnetko Lapin keväthankien lumijäljet? Mitkä ovat yleisimpiä jälkiä hangilla, mitkä harvinaisia? Tämä artikkeli ei ole biologi- tai jäljitystason määritysopas, vaan antaa perusohjeet talvivaeltajalle.
[Tätä artikkelia ei ole juuri nyt saatavilla.]
Näin teet hätätulet
Erä 12-2004
Jouni Laaksonen
Kylmyys on Suomen luonnon vaarallisin mörkö. Ei tarvitse edes pudota heikkoihin jäihin tai joutua ennätyspakkasten kouriin, vaan jo paikalleen pysäyttävä haaveri voi johtaa hypotermiaan.
Artikkelit maksavat 3 / kpl. Kestotilaajille ilmainen. |
Ensimmäinen rakovalkeaTeltassa tunturissa talvellaJään lukuopasTalviyön valo ja ahkiotHiihtovaellus on talven kohokohtaLumikenkäilyn ensiaskeleet ja vertailuIso talviteltta kovaan käyttöönNäin teet hätätulet