Mateen, matikan, maren, madeksen ja maen nappaaminen onnistuu näillä konsteilla. Tutustu!
Erän Mateen kalastusopas julkaistiin Erä-lehdessä 1&2-2008. Voit ostaa artikkeleita tämän tekstin lopusta 3 euron kappalehintaan (kestotilaajille ilmainen).
Kolmen artikkelin madeaakkoset
Salaperäinen syvyyksien asukas
Hannu Lehtonen
Ainoa makean veden turskakalamme made tunnetaan myös nimillä matikka, mare, mades ja mae.
Matikan oppitunteja
Jari Tuiskunen
Made kuuluu kaloihin, joita pitää pyytää juuri lajille kehitellyillä menetelmillä, oikeina ajankohtina ja oikeissa paikoissa. Muuten sen saaminen satimeen on lähinnä sattumaa. Silti matikan opinnoissa on omat ongelmansa, kuten vaikkapa oma madehistoriani osoittaa.
Jättimade nappaa varhain
Risto Jussila
Suuri pilkkimade riuhtaisee siimaa helmikuussa, mateen kutukuukautena. Totta vai kuvitelmaa? Varmasti etupäässä totta, koska helmikuussa saadaan joka vuosi paljon suuria mateita.
Madepilkit: viehemaailman rumilukset
Jari Tuiskunen
Madepilkit muodostavat omalaatuisen vieheryhmän, jonka edustajat soveltuvat vain ja ainoastaan mateen narraamiseen. Siksi niitä ei kaupoissa järin runsaasti ole, eikä kovin suuria määriä myydä.
Syöttipilkki ja hara
Madetta syöttipilkillä
Jari Rannisto
Jos kalan koukuttaminen ulkopuolelta ei tunnu mukavalta, on syöttipilkintä hyvä vaihtoehto, eikä usein saaliinkaan puolesta suinkaan raa’empia menetelmiä huonompi.
Käytä haraa oikein
Risto Jussila
Pilkinnässäni hara on ollut suurten mateiden pyynnissä selvästi tehokkain väline. Myviin tuloksiin ja nimenomaan karanneiden vähäiseen määrään lienee paljonkin vaikuttanut tapa, jolla käytän sitä.
Haralla made matalasta
Timo Koikkalainen
Oikea aika ja paikka ovat avain menestykseen mateenpyynnissä.
Madevinkkejä
Pro-pilkkijän madevinkit
Risto Jussila
Alavutelainen Marko Mäki ei antanut huonolle tuurille periksi Ehkäpä hänestä siksi kehittyi varsinainen matikkatohtori.
Mestarin matkassa morripilkillä
Jari Rannisto
Tämän pilkkireissun seurauksena oppia kertyi taas kosolti mateen salaperäisestä maailmasta. Kokemukset uudistivat myös käsitystäni mateen pilkintäkauden pituudesta.
Rakenna ryöstäjä!
Pertti Kanerva
Mateen pilkinnässä käytettäviä ryöstäjiä nuijii vinon pinon illassa tai parissa. Eikä made ole talvi-illan pimeydessä ronkeli työn laadulle, sillä hääjuhlissa on rujommallekin kuokkavieraalle vientiä.
Syötti madekoukkuun
Risto Jussila
Perinteinen madekoukku on kalanpyydyksistä yksinkertaisimpia. Haukiansana paremmin tunnettu iskukoukkukin pyytää ajoittain hyvin. Se saattaa olla riittävän usein koettuna jopa perinnekoukkuja inhimillisempi väline.
Made ja katiska
Kutumadetta katiskalla
Risto Jussila
Katiska on mateen kudulla helppokäyttöinen ja saalisvarma pyydys. Huonona puolena on, että matalassa katiska vaatii suuren avannon. Kokiessa helpoimmalla pääsee, kun estää styroksikannella avannon jäätymisen.
Made in Lokka
Kari Lindholm
Made on Lokan tekojärvellä tuttu vonkale. Pari sataa kilometriä Napapiirin pohjoispuolella sijaitseva Lokan allas Sodankylässä on tunnettu myös hauistaan ja suurahvenistaan.
Maukas turskakala
Juha Jormanainen
Mitäpä olisi tammikuun talvinen viikonloppu ilman hyviä ystäviä sekä reilua annosta blinejä ja mateenmätiä! Mateesta saa muutakin herkkuruokaa ja siitä voi nauttia kesälläkin. Tässä kahden huippukokin madereseptit.
Kolmen artikkelin madeaakkosetMadepilkitSyöttipilkki ja haraHaralla madeta matalastaMadevinkkejäMade ja katiskaMaukas turskakala
Vastaa
Sinun täytyy kirjautua sisään kommentoidaksesi.