Piirros: Pertti Kanerva 

Mateen, matikan, maren, madeksen ja maen nappaaminen onnistuu näillä konsteilla. Tutustu!

Erän Mateen kalastusopas julkaistiin Erä-lehdessä 1&2-2008. Voit ostaa artikkeleita tämän tekstin lopusta 3 euron kappalehintaan (kestotilaajille ilmainen).

 

Kolmen artikkelin madeaakkoset

Salaperäinen syvyyksien asukas

Hannu Lehtonen

Ainoa makean veden turskakalamme made tunnetaan myös nimillä matikka, mare, mades ja mae.

Matikan oppitunteja

Jari Tuiskunen

Made kuuluu kaloihin, joita pitää pyytää juuri lajille kehitellyillä menetelmillä, oikeina ajankohtina ja oikeissa paikoissa. Muuten sen saaminen satimeen on lähinnä sattumaa. Silti matikan opinnoissa on omat ongelmansa, kuten vaikkapa oma madehistoriani osoittaa.

Jättimade nappaa varhain

Risto Jussila

Suuri pilkkimade riuhtaisee siimaa helmikuussa, mateen kutukuukautena. Totta vai kuvitelmaa? Varmasti etupäässä totta, koska helmikuussa saadaan joka vuosi paljon suuria mateita.

Kolmen artikkelin Madeaakkoset PDF

 

Madepilkit: viehemaailman rumilukset

Jari Tuiskunen

Madepilkit muodostavat omalaatuisen vieheryhmän, jonka edustajat soveltuvat vain ja ainoastaan mateen narraamiseen. Siksi niitä ei kaupoissa järin runsaasti ole, eikä kovin suuria määriä myydä.

Madepilkit PDF

 

Syöttipilkki ja hara

Madetta syöttipilkillä

Jari Rannisto

Jos kalan koukuttaminen ulkopuolelta ei tunnu mukavalta, on syöttipilkintä hyvä vaihtoehto, eikä usein saaliinkaan puolesta suinkaan raa’empia menetelmiä huonompi.

Käytä haraa oikein

Risto Jussila

Pilkinnässäni hara on ollut suurten mateiden pyynnissä selvästi tehokkain väline. Myviin tuloksiin ja nimenomaan karanneiden vähäiseen määrään lienee paljonkin vaikuttanut tapa, jolla käytän sitä.

Syöttipilkki ja hara PDF

 

Haralla made matalasta

Timo Koikkalainen

Oikea aika ja paikka ovat avain menestykseen mateenpyynnissä.

Haralla made matalasta PDF

 

Madevinkkejä

Pro-pilkkijän madevinkit

Risto Jussila

Alavutelainen Marko Mäki ei antanut huonolle tuurille periksi Ehkäpä hänestä siksi kehittyi varsinainen matikkatohtori.

Mestarin matkassa morripilkillä

Jari Rannisto

Tämän pilkkireissun seurauksena oppia kertyi taas kosolti mateen salaperäisestä maailmasta. Kokemukset uudistivat myös käsitystäni mateen pilkintäkauden pituudesta.

Rakenna ryöstäjä!

Pertti Kanerva

Mateen pilkinnässä käytettäviä ryöstäjiä nuijii vinon pinon illassa tai parissa. Eikä made ole talvi-illan pimeydessä ronkeli työn laadulle, sillä hääjuhlissa on rujommallekin kuokkavieraalle vientiä.

Syötti madekoukkuun

Risto Jussila

Perinteinen madekoukku on kalanpyydyksistä yksinkertaisimpia. Haukiansana paremmin tunnettu iskukoukkukin pyytää ajoittain hyvin. Se saattaa olla riittävän usein koettuna jopa perinnekoukkuja inhimillisempi väline.

Madevinkkejä PDF

 

Made ja katiska

Kutumadetta katiskalla

Risto Jussila

Katiska on mateen kudulla helppokäyttöinen ja saalisvarma pyydys. Huonona puolena on, että matalassa katiska vaatii suuren avannon. Kokiessa helpoimmalla pääsee, kun estää styroksikannella avannon jäätymisen.

Made in Lokka

Kari Lindholm

Made on Lokan tekojärvellä tuttu vonkale. Pari sataa kilometriä Napapiirin pohjoispuolella sijaitseva Lokan allas Sodankylässä on tunnettu myös hauistaan ja suurahvenistaan.

Made ja katiska PDF

 

Maukas turskakala

Juha Jormanainen

Mitäpä olisi tammikuun talvinen viikonloppu ilman hyviä ystäviä sekä reilua annosta blinejä ja mateenmätiä! Mateesta saa muutakin herkkuruokaa ja siitä voi nauttia kesälläkin. Tässä kahden huippukokin madereseptit.

Maukas turskakala PDF

 

 

Kolmen artikkelin madeaakkosetMadepilkitSyöttipilkki ja haraHaralla madeta matalastaMadevinkkejäMade ja katiskaMaukas turskakala