Kuva: Pertti Rovamo ja Sakari Martikainen

Vesiretkeilijän opas vie sinut kanoottien, veneiden ja järvien maailmaan. 

Vesiretkeilijän opas julkaistiin Erä Vaellus -lehdessä 7E/2006. Artikkelit maksavat 3 € kappaleelta (kestotilaajille ilmainen).

 

Johdatus kanoottien maailmaan

Teksti ja kuvat: Pertti Rovamo
Piirrokset: A. Federley

Kanootin ja kajakin ominaisuudet edustavat erilaista vesiretkeilyn filosofiaa. Elävässä elämässä kaikki luokittelut ovat kuitenkin veteen piirrettyjä viivoja ja poikkeuksia on aina.

Johdatus kanoottien maailmaan PDF

 

Kanootti koko perheelle – testi

Teksti: Pertti Rovamo
Kuvat: Pertti Rovamo ja Sakari Martikainen

Melonta on jälleen lisäämässä suosiotaan yhtenä vesillä liikkumisen muotona. Siksi pistimme testiin perheretkeilyyn sopivat kanoottimallit.

Kanootti koko perheelle PDF

 

Sevettijärven melontaretki

Jouni Laaksonen

Sevettijärvellä on kolmen pitkän patikkavaellusreitin lisäksi myös reilun mittainen melontareitti. Vätsärin erämaassa matkaa elävöittävät kirkkaat pikkujärvet ja Inarijärvellä pääsee kurkistamaan rannattomalle selälle. Tällä reitillä ei ole tungosta.

Sevettijärven melontaretki PDF

 

Veneretken kohteeksi Inarijärvi

Lassi Hakulinen

Inarijärvi kilpailee Päijänteen kanssa Suomen toiseksi suurimman järven tittelistä. Järven pinta-ala vaihtelee hieman sen mukaan, mitä vesiä siihen katsotaan kuuluviksi, mutta on joka tapauksessa reilusti yli tuhat neliökilometriä. Suuret selät ja yli 3 000 saarta ja luotoa tarjoavat retkeilijälle upean, mutta myös haastavan kohteen.

Melontaretken kohteeksi Inarijärvi PDF

 

Kumiveneellä Lätäsenon kuohuissa

Ville Vähä

Poroeno-Lätäseno on hieno jokireitti haasteita ja elämyksiä hakevalle melojalle. Kalastajalle reitin laskeminen puolestaan tarjoaa parhaan mahdollisen tavan tutustua ainutlaatuisen kalapaikkaan. Yhteispituutta jokireitille kertyy yli 100 km ja korkeuseroakin lähes 300 metriä.

Kumiveneellä Lätäsenon kuohuissa PDF

 

Esi-isien jäljillä Kainuussa

Jouni Laaksonen

Miltä kuulostavat sanat kulttuurihistoria tai kulttuuriympäristö? Pölyisen kuivakkailta? Mutta kun hieman kuopaisee pinnan alle, termien alta paljastuu retkeilijälle hyvin mielenkiintoisia käyntikohteita.

Esi-isien jäljillä Kainuussa PDF

 

Millainen on hyvä airo?

Pertti Rovamo

Näinä perämoottorien aikoina soudun harrastajatkin ovat helposti unohtaneet, miten tärkeä osa soutuvenettä airot ovat. Jos soutaja vastaa moottoria, niin airot vastaavat potkuria. Jokainen ymmärtää, ettei vene kulje kunnolla, ellei voima välity veteen tehokkaasti.

Millainen on hyvä airo PDF

 

Kaupan airot koesoudussa

Pertti Rovamo

Erä-lehden soutuvenetestien yhteydessä on useaan otteeseen arvosteltu erityisesti lujitemuoviveneiden kehnoja vakioairoja. Nyt lähdimme etsimään, onko kaupoissa tavallista parempia airomalleja. Ja onhan niitä.

Kaupan airot koeseudussa PDF

 

Soutaen Suomenlahden yli

Pertti Rovamo

Viime kesänä kokoontui neljän aikaan aamulla Helsingin Kaivopuiston rantaan 16 soutajaa mukanaan kuusi järvisoutuvenettä. Määränpäänä oli pieni Ihasalun kylä Viron rannikolla Tallinnasta itään. Soutumatkaa oli noin 80 kilometriä. Kaikki jaksoivat perille saakka.

Soutaen Suomenlahden yli PDF

 

Saimaan erämaat

Pertti Rovamo

Saimaan vesistössä on Heinäveden reitin varrella hieno erämaisten järvialueiden sarja Kermajärvi, Kolovesi, Joutenvesi ja Haukivesi. Ne ovat oivallista retkeilyaluetta lihasvoimin vesillä liikkuvalle. Siellä on suojaista sokkeloa ja rauhaa myös norpille.

Saimaan erämaat PDF

 

Kajakilla merelle

Pasi Nuutinen

Harva seutu koko maailmassa tarjoaa yhtä oivalliset mahdollisuudet merimelonnan aloittamiseen, opetteluun ja harrastamiseen kuin Suomen etelä- ja lounaissaaristot. Jo perustaidoilla voi tehdä jopa viikkojen retkiä saarten lomassa.

Kajakilla merelle PDF

 

Kuusi viikkoa kumiveneellä

Erkki Särö

Pienellä kumiveneellä ehtii puolessatoista kuukaudessa jo hyvin matkata yli tuhat kilometriä jokia ja järviä pitkin. Ja kun se on varustettu vielä pienellä perämoottorilla, ei tällainen reissu Pohjois-Kanadassa tunnu edes kovin rankalta.

Kuusi viikkoa kumiveneessä PDF

 

Artikkelit maksavat 3 € / kpl.
Kestotilaajille ilmainen.

 

Johdatus kanoottien maailmaanKanootti koko perheelleSevettijärven melontareittiVeneretkenkohteeksi InarijärviKumiveneellä Lätäsenon kuohuissaEsi-isien jäljillä KainuussaMillainen on hyvä airo?Kaupan airot koesoudussaSoutaen Suomenlahden yliSaimaan erämaatKajakilla merelleKuusi viikkoa kumiveneellä