Kuva: Jari Tuiskunen

Erän Siima&solmu-opas on laaja, lähes 50 sivun ja 12 artikkelin mittainen kokoelma siimojen ja solmujen saloihin. Vuoden 2009 opas on saatavilla myös sähköisesti.

Siima&Solmu opas on julkaistu Erä-lehdessä 5-2009. Kaikki pdf-tiedostot maksavat kolme euroa (kestotilaajille ilmainen). Pdf-tiedostot sisältävät 1-3 artikkelia.

 

Kahden artikkelin paketti

Siimojen kolme vuosikymmentä

Jari Tuiskunen

Ovatko nykysiimat lujempia kuin 30 vuotta sitten? Ovatko käyttöominaisuudet parantuneet? Entä miten hinta on kehittynyt? Muun muassa näihin kysymyksiin etsimme vastausta tutustumalla Erän siimatesteihin.

Siima on välineitten tärkein, mutta samalla ulkonaisesti mitäänsanomattomin osanen. Siitä i tahdo löytyä hypistellen hienoja teknisiä ominaisuuksia, jollaisia keloissa ja vavoissa on runsain mitoin.

Siitä huolimatta siimoissa on tapahtunut paljon ”piilokehitystä” Erä-lehden olemassaolon eli runsaan 30 vuoden aikana. Suurin asia on tietenkin ollut vahvojen ja venymättömien monikuitusiimojen ilmestyminen.

Siimojen, kuten muidenkin kalastusvälineiden testaamisessa Erä on ollut Suomessa edelläkävijä. Historian ensimmäinen siimatesti julkaistiin jo lehden toisen vuosikerran ykkösnumerossa 1978. Sen jälkeen pieniä, isoja ja erittäin isoja testejä on toteutettu kymmeniä.

Tätä juttua varten olen lukenut ne kaikki ja poiminut esille merkittävimpiä huomioita, tuloksia ja analyysejä.

 

Siimasukupolvi 2009

Jari Tuiskunen

Siimoissa ei yleensä paljon näkyviä uudistuksia tapahdu, ellei pakkausta lueta sellaiseksi. Mutta eivät siimainsinööritkään siestaa vietä vaan ahkeroivat entistä parempien ihmelankojen aikaansaamiseksi. Monenlaisia uutuuksia on pukannut tällekin kesälle.

”Kauppa käy kuin siimaa”. Tässä vanhassa tutussa sanonnassa on perää myös taloustaantuman aikaan. Siima kuuluu kulutustarvikkeisiin, joista kalastaja ei juuri voi tinkiä. Jos tinkii, alkavat säästötoimet näkyä äkkiä viehemenetysten ja karanneiden kalojen määrässä. Siimaan kannattaa siis sijoittaa.

 

Siimojen 3 vuosikymmentä ja siimasukupolvi PDF

 

Kahden artikkelin paketti

Sotkuongelmia? Paksunna siimaasi!

Arto Kojo

Moni heittää haukivieheitä avokelalla ja kärsii jatkuvasti siitä, kun viehe kiepahtaa sotkuun jo ilmassa. Kyse ei ole niinkään heittäjän taidoista, vaan välineistä.

Perusohje kalastuksessa on, että kelan, vavan, siiman ja vieheen, tulee olla järkevässä tasapainossa keskenään. Epätasapainoisilla välineillä tulee heittosotkuja, siiman kiertymisestä johtuvia sykkyröitä tai siima pujahtaa kelan pieniin väleihin yhtä mittaa.

Jos taas vehkeet ovat kunnolla ”balanssissa”, heitto-ongelmat ovat oikeasti tuntematon käsite.

 

Säästä siimakuluissa

Jorma Koivuniemi

Ahkeran kalastajan rahanmenolle ei ole loppua. Joissakin menoissa pystyy silti jopa säästämään. Siimakulut kuuluvat niihin.

Siimassa säästäminen ei vaikeaa, mutta väärä nuukuus kostautuu moninkertaisesti viehemenetyksinä. Joten nyt tarkkana!

Yhden tai kahden monofiililla varustetun heittovavan omistajan ja satunnaisen kalastajan lompakossa eivät siimakulut tunnu. Vapa-arsenaalin kasvaessa ja kuitusiimoihin siirryttäessä heittokalastajankin on ryhdyttävä tarkkailemaan hintoja ihan tosissaan.

 

Paksunna siimaasi ja säästä siimakuluissa PDF

 

Artikkeli

Monofiilin entistäminen

Ari Manninen

Vanhenevatko monofiilisiimat pilalle jo parissa vuodessa? Voidaanko vanhentuneen siiman ominaisuudet palauttaa ennalleen ja säästää siten siimakuluissa?

Siimanvalmistajia ja -kauppiaita varmaan myhäilyttää monen asiantuntijan antama ohje vaihtaa siimat uusiksi vähintään jokaisen kalastuskauden alussa. Vaihtoa suositellaan, vaikka edellisen kauden kalastus olisi jäänyt vähiin ja vaikka siimassa ei olisi kulumisen merkkejä.

Ja kauppa käy kuin siimaa!

Vaihtosuositus perustuu siihen tosiasiaan, että siiman, kuten kaikkien polymeerimuovien, kemiallisessa rakenteessa ja koostumuksessa tapahtuu ajan mittaan muutoksia. Rakenneosasten väliset sidokset voivat heiketä, materiaalista voi haihtua siihen kuuluvia lisäaineita ja hapettuminen voi tehdä tehtävänsä.

 

Monofiilin entistäminen PDF

 

Artikkeli

Siimapakkauksen lukuopas

Hannu Räisänen

Tuntuuko siltä, että et ymmärrä sanaakaan, mitä siimapakkauksessa luritellaan. Älä ole huolissasi. Keräsimme tähän kaiken tarvittavan ja osin tarpeettomankin siimadatan helpottamaan seuraavaa siimavalintaasi.

Siimoihin liittyvät perusasiat ovat yksinkertaisia, mutta kova kilpailu kalastajien kukkarosta ja siihen liittyvä markkinointi uudissanoineen ja superlatiiveineen tekevät niistä sekavan sirkuksen.

Mutta ei hätää, nykyaikainen siimateknologia makaa vankalla perustalla. Useimmat siimamateriaalit eli muovit ovat 70-100 vuotta vanhoja keksintöjä, polymeerien sekä niihin lisättävien aineiden kaupallisia yhdistelmiä ja kehitelmiä.

 

Siimapakkauksen lukuopas PDF

 

Kolmen artikkelin paketti

Suuri solmuopas

Kuva: Ari Manninen

Uutta solmittavaa

Ari Manninen

Läheskään kaikkia maailmalla kalastajien sieluista ja rahoista kilpailevia siimamerkkejä ei tuoda eikä tarvitse tuoda Suomeen, mutta silti valinnan varaa on vähintäänkin kylliksi. Kalastuskauden alussa siimojaan vaihtavat joutuvat jälleen pohtimaan, ostaako vielä sitä vanhaa tuttua vai löytyisikö kaupan hyllyltä jotain parempaa.

 

Liitä siimasi oikein

Ari Manninen

Siimojen jatkuva kehittyminen ei ole vähentänyt solmujen tärkeyttä, pikemminkin päinvastoin. Väärä tai huolimattomasti sitaistu solmu voi olla yllättävän heikko lenkki kalastajan ja kalan välisessä ketjussa. Erityisen vaativia ovat erityyppisiin siimoihin tehdyt liitossolmut.

 

Laiha kaunotar ja muita liitossolmuja

Ari Manninen

Kymmenien tätä juttua varten kokeiltujen liitossolmujen joukosta valitsimme perusteellisempaan tutkimukseen yhdeksän eri siimayhdistelmille sopivaa solmua. Monille tuttujen solmujen lisäksi mukana on myös nykyaikaisille siimoille suunniteltuja uusia solmuja.

 

Erän suuri solmuopas PDF

 

 

Siimaopas: Siimojen kolmevuosikymmentä ja SiimasukupolviSiimaopas: Sotkuongelmia ja säästä siimakuluissaSiimaopas: Monofiilin entistäminenSiimaopas: Siimapakkauksen lukuopasErän suuri solmuopas