Kuva: Harri Matikainen

Ruskavaeltajan opas on julkaistu Erä-lehdessä 10-2008. Opas sisältää neljä artikkelia. Voit ladata artikkelin pdf-formaatissa tämän tekstin lopussa. Se maksaa kolme euroa (kestotilaajille ilmainen).

Ruska kutsuu!

Pertti Rovamo

Ruska on parhaimmillaan visuaalisesti kiehtovinta vaellusaikaa. Komea väriloisto on antavaa myös silloin, kun olosuhteet eivät ole parhaimmillaan. Hehkuvat värit vain muuttuvat sateella ja sumussa pastellinsävyisiksi.

Ruska puhkeaa syksyn kuluessa kaikkialla Suomessa, mutta vaikutelmien monipuolisuus tekee nimenomaan Lapin ruskasta parhaimmillaan vertaansa vailla olevan värinäytelmän.

Lapille on tyypillistä paikka paikoin laajalti avoin maisema. Se mahdollistaa neljän erilaisen ja eri tavoin värjäytyvän suuren maisemaelementin näkymisen jopa yhtä aikaa. Tarjolla ovat avoimet tai koivikkoiset tunturit, laajat suoaukeat, jokien ja purojen rantakoivikot sekä koivujen ja havupuiden kirjomat metsämaat.

Massaturismia ja eräretkeilyä

Olemme yhtenätoista viime syksynä tehneet suunnilleen samalla porukalla noin viikon mittaisen vaelluksen Lappiin, vaikka ruska on vilkkainta retkeilyaikaa. Suosituimmilla retkeilyalueilla, kuten Pallas-Ylläksen alueella ja Saariselällä, on vaeltajia ja päiväretkeilijöitä ruuhkaksi asti.

Siitä huolimatta meidän porukkamme on suunnannut jommalle kummalle alueelle, koska maisemat ovat Metsä-Lapin hienoimpia.

Ruskaretken varusteista

Tärkeimpinä syysvaelluksen varusteina pidän vedenpitävää ja mahdollisimman kevyttä vaellustelttaa, vähintään kolmen vuodenajan makuupussia ja hyvin eristävää makuualustaa. Pakkasta voi jo syyskuun alussa olla aamuyöllä kymmenkunta astetta, syyskuun lopulla paljon enemmän.

Kunnolliset ja vedenpitävät vaellusjalkineet ovat välttämättömyys. Riippuu mieltymyksistä, mitä ne ovat. Joka tapauksessa niiden pitää olla sisäänajetut.

Jos on liikkeellä telttamajoituksen varassa, tärkeitä ovat kunnolliset sadevarusteet. Ei vaellusta, vaan leirielämää varten. Ainakin itse kastun repun kanssa kulkiessani mieluummin ulkopuolelta kuin hikoilemalla vaatteiden sisäpuolelta. Leirissä en halua kastua kummaltakaan suunnalta.

Mitä ruska on?

Pertti Rovamo

Ruskaretken olosuhteita ja ruskan vuosittaista vaihtelua on helpompi ymmärtää, jos tajuaa niiden taustalla olevat ilmiöt.

Ruska on parhaimmillaan eri aikoina eri puolilla Suomea. Pohjoisimmassa Lapissa se on hehkeimmillään syyskuun alussa, Saariselän ja Kittilän korkeudella syyskuun puolivälissä ja eteläisessä Suomessa vasta lokakuun alussa.

Kuva: Jouni Laaksonen

Julkisilla kätevästi Lappiin

Jouni Laaksonen

Kun tekee mieli Lappiin vaeltamaan, onko ainoa vaihtoehto hypätä auton rattiin? Ei, muitakin keinoja on.

Kun Kiilopäällä katsoo linja-auton ikkunasta ulos, näkee parkkipaikalla kymmeniä retkeilijöiden autoja. Samaan aikaan bussissa on vain jokunen rinkkamatkustaja.

Monen mielestä junalla ja bussilla matkaaminen on kallista, ja sekin tuntuu hankalalta että reissu täytyy ajoittaa aikataulujen mukaan.

Julkisessa liikenteessä on kuitenkin myös paljon hyviä puolia.

Reitit ja aikataulut

Jouni Laaksonen

Internetistä löytää julkisen liikenteen aikatauluja varsin hyvin.

Vaelluksensa reitin voi suunnitella monin tavoin. Tavallisimpia tyylejä lienevät rengas- tai läpivaellus. Jos on liikkeellä autolla, peltilehmä sitoo palaamaan takaisin lähtöpaikkaan.

 

Ruskaveltajan opas 2008 Pdf

 

Artikkeli maksaa 3 euroa (kestotilaajille ilmainen).

 

Ruska kutsuu!