Kuva: Niko Satto

Haukiopas pureutuu mm. hauen vuoteen, kalastukseen, soutujigaukseen ja haukikatiskoihin. Kymmenen artikkelin paketti antaa kattavan opastuksen hauenkalastuksen saloihin!

Voit ostaa artikkeleita tämän tekstin lopusta 3 euron kappalehintaan (kestotilaajille ilmainen). Opas on julkaistu Erä-lehdessä 11-2010.

 

Hauen vuosi kudusta kudulle

Hannu Räisänen

Noin 25 vuotta sitten seisoskelin aikaisin keväällä rantamatalassa ja seurasin haukien kutupuuhia talven alla taipuneen kuolleen ruohikon seassa. Isojen haukimammojen ympärillä oli useita koiraita antamassa oman panoksensa suvun jatkamiseen. Mutta mihin nuo isot hauet vaelsivat kutualueilta? Siinäpä arvoitus, johon piti saada vastaus.

 

Turhaan syytetty syntipukki

Ville Vähä

Hauella on ahneen petokalan maine ja se joutuu helposti syntipukiksi, kun haetaan syitä arvokkaammaksi koettujen lohikalojen taantumiselle. Hauen ravinnonkäytöstä tehdyt tutkimukset osoittavat kuitenkin hauen petomaisen maineen liioitelluksi.

Turhaan syytetty syntipukki PDF

 

Haukeahan saa yrittämättäkin

Niko Satto

Otsikon suurta kansanviisautta toistellaan tämän tästä esimerkiksi internetin keskustelupalstoilla. Mitä enemmän haukea kalastaa, sitä varmemmin huomaa, että haukea ei välillä saa, vaikka kuinka yrittäisi.

Haukeahan saa yrittämättäkin PDf

 

Koska hauen ostopäätös syntyy?

Arto Kojo

Suurin osa hauista ei koskaan hyökkää näkemäänsä vieheeseen, eikä edes ui sen perässä. Hauenkalastuksen avoimiin kysymyksiin kuuluu, miksi kala päättää ottaa vieheeseen ja mitä kalastaja on silloin tehnyt oikein?

Koska hauen ostopäätös syntyy?

 

Paljastaako musta valo ottivieheet?

Arto Kojo

Perholla kalastava kaverini kertoi mielenkiintoisesta havainnosta. UV-valossa katsomalla hän sai kasasta haukiperhoja poimittua esille ottipelit. Päätin kokeilla samaa uistinpuolella.

Paljastaako musta valo ottivieheet? PDF

 

Tosi isojen poikien kumiankat

Niko Satto

Arto Kojo toimitti aikoinaan hauenkalastukseen soveltuvista, noin 15-senttisistä kalajigeistä jutun, joka oli otsikoitu ”Isojen poikien kumiankat”. Noista ajoista ovat niin pojat kuin kumiankatkin kasvaneet.

Tosi isojen poikien kumiankat PDF

 

Jättijigien heittokokemuksia järviltä

Risto Jussila

Jättikokoiset jigit ovat hämmästyttäneet heittokalastajia pitkään, eikä vähiten järvivesillä. Millaisilla välineillä näitä karmivan kokoisia lötköjä olisi paras nakella, missä ja saako niillä mitään?

Jättijigien heittokokemuksia järviltä PDF

 

Haukea soutujigaten

Risto Jussila

Airoon kiinnitetyn vapatelineen avulla yhdistyvät jigauksen ja soutu-uistelun parhaat puolet. Kun jigi on sopivan painoinen, se ui pohjan tuntumassa käsillä uitetun vieheen tapaan, pysyy kaiken aikaa oikeassa syvyydessä ja kelpaa hyvin myös paremman kokoisille hauille.

Haukea soutujigaten PDF

 

Jättikatiska houkuttelee haukia

Risto Jussila

Seitsemäntoista katiskan suurvertailussa parhaaksi haukikatiskaksi osoittautui erikoinen jättikatiska Syvänen kannoillaan Weke Äm-Ämmä.

Jättikatiska houkuttelee haukia PDF

 

Yhdeksän tonnia jalokalaa

Arto Kojo

Kymmenennet hauenuistelun merkkikisat uisteltiin toukokuun lopussa Oulujärvellä vaihtelevassa kevätsäässä. Tulokset olivat jälleen huimia varsinkin kiloissa mitattuna. ”Jalokalaa” eli haukea nostettiin kaksipäiväisessä tapahtumassa ensimmäistä kertaa yhteensä yli yhdeksän tonnia.

Yhdeksän tonnia jalokalaa PDF

 

 

Artikkelit maksavat 3 euroa (kestotilaajille ilmainen).

 

 

Hauen vuosi kudusta kudulleTurhaan syytetty syntipukkiHaukeahan saa yrittämättäkinKoska hauen ostopäätös syntyy?Paljastaako musta valo ottivieheetTosi isojen poikien kumiankatJättijigien heittokokemuksia järviltäHaukea soutujigatenJättikatiska houkuttelee haukiaYhdeksän tonnia jalokalaa