Kuva: Risto Jussila

Erän oppaasta löydät niksit järviahvenen narraamiseen!

Järviahvenopas on julkaistu Erä-lehdissä 7, 8 ja 9-2009.

Osa I – Suuri järviahven

Viisi artikkelia yhden hinnalla!

Järeän järviahvenen jäljille

Risto Jussila

Ahven on yleisin ja vapaa-ajan kalastajien saalistilaston mukaan myös tavoitelluin kalamme. Järvillä ahvenen parasta pyyntiaikaa on kesä. Mutta iso viirukylki on kesällä kulkuri, jonka vaihtuvista olinpaikoista pitäisi ensin päästä jyvälle.

Hyvä ahvenjärvi

Risto Jussila

Runsas isojen ahventen kanta voi syntyä, kun järven kalastossa tapahtuu nopeita ja suuria muutoksia. Normaalitilassa olevista järvistä isoja ahvenia löytyy usein mukavasti, jos matalaa ja karikoita on paljon sekä syvänteitä, joissa muikku ja kuore viihtyvät.

Missä iso ahven?

Risto Jussila

Isoja ahvenia ui lähes kaikkialla, joten aluksi niiden etsiminen on arvailua hakusanoilla karikko, selkäluodon rinne ja matalikko. Pikku hiljaa kokeillen alkaa selvitä, missä isot möllit luuraavat kesällä varmimmin.

Ahventa uistellen

Risto Jussila

Isompaa ahventa esiintyy kesäisin laajalti rannoilta selkävesille. Uistelu on paitsi hyvä, usein myös nopein keino liikkuvien parvien löytämiseen. Jos ahvenet oleilevat pintaa syvemmässä, vieheetkin pitäisi saada sinne.

Perhoahventa

Pertti Kanerva

Vanha käsitys, että perhokalastus onnistuisi vain koskilla tai Lapissa on täysin väärä. Kyllä perhostelu onnistuu joka paikassa. Kohteeksi sopii erinomaisesti vaikka ahven.

Järviahvenopas osa I PDF

 

Osa II

Jättiahventa järviltä

Risto Jussila

Yli kilon ahvenen pyytäminen sisävesiltä avoveden aikana on elinikäinen projekti. Jos siihen tähtää leikkimieltä määrätietoisemmin, tieto harvoista hyvistä jättiahvenjärvistä tai -lammista on paras yksittäinen keino onnistumiseen.

Jättiahventa järviltä PDF

 

Heittovieheillä ahventa

Risto Jussila

Lipat, lusikat ja pikkuvaaput heittosiiman päässä kelpaavat ahvenille parhaiten kesällä ja pyyntipaikat näille matalauintisille vieheille löytyvät rannoilta ja karikoilta. Pienehkö lusikka soveltuu myös vähän syvemmältä tapahtuvaan rinteiden koluamiseen.

Heittovieheillä ahventa PDF

 

Jännittävä ja hauska Nirha

Risto Jussila

Ahvenen pyynti Nirhalla tarjoaa kalastuselämyksiä parhaasta päästä. Pyytäjä näkee tärpin, jonka odottelu pitää mielen vireänä ja kädet valmiina vastaiskuun. Sopivassa paikassa Nirha kelpaa yllättävän hyvin isoille ahvenille.

Jännittävä ja hauska Nirha PDF

 

Osa III

Pilkkiahventa veneestä

Risto Jussila

Pilkkiminen veneestä on kesällä erinomainen keino pyytää isoa järviahventa ja mukava vaihtoehto jigaamiselle. Venepilkintäkausi jatkuu kesästä jäiden tuloon ja tulevaisuuden Etelä-Suomessa läpi talven.

Pilkkiahventa veneestä PDF

 

Artikkelit maksavat 3 euroa / kappale (kestotilaajille ilmainen).

 

 

Järviahvenopas osa IJättiahventa järviltäHeittovieheillä ahventaJännittävä ja hauska NirhaPilkkiahventa veneestä