Ahvenanmaan opas on kymmenen artikkelin tuhti kokoelma Ahvenanmaa-tietoa. Vinkkejä, faktaa, esittelyä ja yhteensä 22 sivua!

Ahvenanmaan kalastusopas on julkaistu Erä-lehdessä 10-2009. Voit ostaa artikkelin (pdf) tämän tekstin lopusta. Kestotilaajat voivat ladata artikkelin ilmaiseksi.

Kymmenen artikkelin paketti!

 

Arto Kojo

 

Eilen, tänään, huomenna – Ahvenanmaa

Vielä viime vuosisadan puolella Ahvenanmaalla käynti oli kalastavan kansanosan vuoden kohokohta. Lääniluvan tulon (1997) jälkeenkään käyntimäärät eivät ole maakunnassa suuremmin romahtaneet, mutta nykyään näistä maamme kauneimmista kalavesistä nauttivat suomalaisten ohella myös muut.

Luvanvaraista kalastusta

Ahvenanmaan maakuntaan ei vieläkään voi ostaa läänikohtaista viehelupaa, mutta toisaalta siellä ei tarvita muualla Suomessa pakollista valtion kalastuksenhoitomaksua. Kylien yhteisvesillä ja muutamilla laajemmilla lupakokonaisuuksilla helpotetaan onneksi aktiivisen kalamiehen elämää.

Vieheitä, vinkkejä ja lupia

Ruotsalaisen kalastuskulttuurin vaikutus näkyy Suomen kalastusvälinepuodeissa selvimmin juuri Ahvenanmaalla.

Kalastuspaketit ja mökkikylät

Kalastuksen ostaminen Ahvenanmaalta on tehty helpoksi. Luettelosta vain valitsee jonkun valmiin kalastuspaketin, tai jos tietotaitoa jo riittää, sopivan alueen ja majoituskohteen itse.

Suuret sisälahdet

Suuret sisälahdet Finströmin kunnan molemmin puolin ovat ehkä Ahvenanmaan varmimpia paikkoja tavoittaa suurta haukea ja kuhaa, joskus keväisin taimentakin.

Saaristolinja vai autolautta?

Ahvenanmaalle matkustavan on tehtävä aina eräs valinta. Kulkeako idyllisillä, mutta kokonaisuutena hitailla ja hiukan hankalilla saaristolautoilla, vai notkuako isolla autolautalla olutlasin tai seisovan pöydän ääressä?

Slemmern ja lähivedet

Maarianhaminan kupeessa lainehtiva Slemmern lähivesineen on mielenkiintoinen kalastuspaikka, jota moni Ahvenanmaalla kävijä ei silti ole koskaan kokeillut.

Privat vatten

Ruoho ja hauki ovat molemmat vihreämpiä aidan takana. Yksityisvesiltä saat usein korttivesiä paremmin kalaa, mutta kuinka niille pääsy onnistuu tavan kalamieheltä?

Maakunnan suurkalat

Ahvenanmaalla kaloilla on muuta Suomea eteläisemmän sijainnin ansiosta pidempi kasvukausi. Jarrua kasvulle pistää syvän meren hitaampi lämpeneminen, kenties genetiikkakin.

Muistojeni kalapaikat

Minne itse menisin Ahvenanmaalla kalaan, jos saisin vapaasti päättää? Mutta hetkinen, minähän saan vapaasti päättää! Parhaimmat kalakohteeni ja -reissuni kautta aikojen.

 

Ahvenanmaan kalastusopas PDF

 

Artikkeli maksaa 3 euroa (kestotilaajille ilmainen).

 

Ahvenanmaan kalastusopas