Burris Ballistic Laserscope on ensimmäinen tähtäinkiikari, jossa on yhdistettynä etäisyysmittari sekä luodin putoaman edellyttämä korotuskorjaus.

Tämän avulla tähtäin näyttää aina kulloisenkin esisäädetyn patruunatyypin tähtäyspisteen punaisella pisteellä.

Jos tähtäin on kohdistettu esimerkiksi sataan metriin ja hirvi seisoo laitteen etäisyysmittarin näyttämänä 287 metrissä, ampujan ei tarvitse muistella, kuinka paljon ristikkoa pitikään pitää hirven yli. Laitteen näyttämä punainen piste suuntaa automaattisesti siihen kohtaan eläintä, johon riistalaukauksen tahtoo sijoittaa.

Koska laitteen elektroniikka on esisäädetty normaaleille patruunatyypeille (tarkemmat tiedot säädöistä saa mm. Burriksen kotisivuilta), tähtäimen voi sijoittaa erittäin monen eri kaliiperisen metsästysaseen päälle.

Pitkän matkan ammunnoista kiinnostuneena hankin tämän Burris Ballistic Laserscope 4-12×42 -tähtäimen testattavaksi sopivasti ennen hirvijahdin alkua asennettuna Tikka T3 lite 30-06 Spring. kaliiperiseen metsästysaseeseen.

Yhdeksänsivuinen käyttöohjekirja oli kuitenkin luettava muutamaan kertaan läpi, ennen kuin tähtäimen sai toimimaan kuten halusin.

Patruunoiksi valitsin luotettavan hirvipatruunan, 11,7 g Sako Super Hammerheadin, jonka putoamaluku on 59. Koska tähtäin oli kohdistettu tehtaalla eri patruunalle, oli ensin käytävä radalla. Ammuin sadalta metriltä kohdistukset omalla patruunallani ja aloin säätää tähtäintä toimimaan eri matkoilla.

Patruunoista pitää tietää putoamaluku, joka asetetaan tähtäimen ohjelmaan. Luvun saa selville tähtäimen mukana tulevasta taulukosta tai Burriksen kotisivuilta. Myös moni patruunavalmistaja on painanut rasioihinsa putoamaluvun.

Ennen varsinaista ohjelmointia on tehtävä kaksi päätöstä: Haluaako käyttää mittayksikkönä jaardeja vai metrejä ja haluaako kohdistaa aseen 100 vai 200 jaardin/metrin etäisyydelle?

Näiden lisäksi tarvitaan tieto siitä, mikä on käytettävän patruunalatauksen antama luodin putoama vaakatasosta 500 metrin päässä, kun ase on kohdistettu sataan metriin (= putoamaluku).

Muistettava on, että patruunavalmistajat ilmoittavat yleensä luotien putoamat merenpinnan painetasolla. Kun noustaan korkeampaan maastoon, on suurriistaluodin putoama 500 metriltä n. 15 mm vähemmän jokaista 300 korkeusmetriä kohti.

Käyttämäni patruunan putoamaluku on siis 59 ja valitsemani kohdistusmatka 100 metriä. En lähtenyt hienosäätämään mitään korkeuseroja, sillä jahtialueet sijaitsevat Suomessa yleensä alle 300 metriä merenpinnasta. Jollain Afrikan reissuilla paikat voivat olla yli tuhannen metrinkin korkeudessa.

Kun sain tiedot syötettyä, ammuin kokeeksi muutaman laukauksen 178 metrin päässä olevaan maalitauluun. Normaalisti olisin joutunut nostamaan ristikkoa hieman kympin yli, mutta nyt punainen piste kertoi suoraan, mihin tähtään. Luodin reikä ilmestyi juuri oikealle korkeudelle. Lisää laukauksia ja homma toimi joka kerta.

Myös lyhyemmällä, alle 50 m matkalla punainen piste kertoi selvää kieltä tähtäyspisteen muutoksesta. Ja kympit paukkuivat jälleen.

Parhaimmillaan Burris Ballistic Laserscope toimii tuelta ammuttaessa, mutta käsivaralta on helppo saada hirven kokoiseen maaliin mitat vielä 250 metristä. Kapea näkökenttä voi hieman rajoittaa kokemattoman ampujan nopeita laukauksia.

Kaikkiaan olin melkoisen otettu tästä uutukaisesta ja varmasti tähtäin tulee kuulumaan vakiovarustukseeni mm. tunturijahdissa, jossa joskus riistalaukauksen joutuu ampumaan kauas tai matkan arviointi on hankalaa ellei mahdotonta maaston muodoista johtuen.

Syksyn hirvijahdissa pääsin yhden hirven ampumaan testipakettia käyttäen. Luoti löytyi hirvestä juuri oikealta korkeudelta hieman lavan takaa.


Virtakytkin on logon oikealla puolella. Kaukosäädin on peukalolla
kätevästi käytettävissä etutukissa.

Muistettavaa

Koska kyse on todella mullistavasta laitteesta, on hyvä pitää mielessä muutamia seikkoja tähtäimen käytön suhteen.

Kiinnitys aseeseen on tehtävä huolella tai mieluummin asennus on annettava asesepän tehtäväksi. Kiikari voidaan kiinnittää vain joko Weaver- tai Picatinny-tyyppisiin jalustakappaleisiin.

Lentoratakorjaus on kalibroitu toimimaan oikein vain 12x-suurennuksella.

Tähtäinristikon keskipistettä käytetään etäisyyden mittaamiseen. Tähtäinpiste pysyy valaistuna noin 80 sekunnin ajan etäisyyden mittauksesta. Jos tämä aika ei riitä ampumiseen, on etäisyys mitattava uudestaan.

Tähtäimen mukana tulee kaukosäädin, jonka voi kiinnittää vaikkapa etutukkiin. Kaukosäädin ja tähtäin toimivat paristoilla, jotka kestävät normaaleissa olosuhteissa noin 5000 käyttökertaa.

Mikäli etäisyysmittari ei voi mitata matkaa, ilmestyy näyttöön kolme tasoviivaa ja tähtäinristikkoon viisi punaista pistettä. Kunkin tason ero on sata metriä. Eli jos tiedetään matkan olevan 400 metriä, niin käytetään tähtäämiseen neljättä pistettä ylhäältä päin.

Burris Ballistic Laserscopen maahantuoja on Sako Oy ja sen hinta on 1199 euroa. Tuotteen saatavuuden omalta kauppiaalta voi varmistaa Sakon verkkosivuilta.

Harri Matikainen


Nämä sarvipäät on ammuttu testijahdin yhteydessä tunturissa Tikka T30 30-06:n
ja Burris Ballistic Laserscopen yhdistelmällä.