Kuinka voi olla mahdollista, että valmistajat, maahantuojat, tukkurit tai kauppiaat eivät osaa punnita myymiään vieheitä? Millään muulla tavalla ei ole mahdollista, että ilmoitetun ja todellisen painon välillä on jatkuvasti niin suuria eroja.

Vain kourallinen kauden 2010 hauenkalastukseen käytetyistä 200-300 koeuistimen joukosta sai tästä puhtaat paperit.

Tilanteen voi tulkita niinkin, että suurin osa myytävistä vieheistä on todellisuudessa tehtaalta tullutta sekundaa, eivätkä sellaisia, joiksi suunnittelija on ne alun perin tarkoittanut.

Sen vielä ymmärtäisi, jos kookas kokopuinen vaappu tai jerkki painaisi jonkun hyväksyttävän vaihteluvälin verran ilmoitetun nimellispainon ympärillä. Mutta ei, aivan samat ongelmat vaivaavat myös valettuja muovivieheitä ja ällistyttävästi jopa kokometallisia malleja.

Reilua olisi edes se, jos vieheen painoksi ilmoitettaisiin paketissa rehellisesti joku todellinen vaihteluväli.

Otetaanpa esimerkkejä:

Westin Jätte 230 mm muovivaappu kelluvana painaa pakkauksen mukaan 101 g, mutta vaa’alla 106 g (virhettä vielä siedettävät 5%). Pienempi Westin kelluvaappu painaa paketin mukaan 40 g, mutta todellisuudessa samat 47 g kuin normaalimallikin (vaikka kelluu). Virheprosentti huikea 18%.

Kookas puinen Salmo Fatso Crank F14C -vaappu painaa vain 82 g, mutta pakkauksessa lukee 90 g. Kilon sisäfilee painaisi Salmon tehtaan myymälästä ostettuna 911 g!

Vähiten luottamusta herättävä painoero oli Esox Lucius Shallow -jerkeissä, joissa perusmalli painaa 92-97 g, mutta Kjelle Lundbergin maalaamat saman jerkin erikoisvärit 101-103 g. Painovirhettä jommassa kummassa mallissa on kymmenisen prosenttia ja absoluuttista eroakin muka samanlaisilla vieheillä 4-11 grammaa. Toisen noista on pakko kalastaa merkittävästi huonommin!

Rapala Glidin’ Rap GLR-15 painaa punnittuna 66-75 g, kun nimellispaino on 72 g. Suhteessa vielä suurempi heilunta on pienemmässä Glidin’ Rapissa (44-51 g). Rapalan tuotteille näin suuri virhe on epätyypillinen.

Salmo Slider 7S -perheestä yksikään ei pääse nimellispainoonsa 21 grammaan, vaan vaihtelevasti 17-20 grammaan. Samasta maasta (Puola) tulee muitakin sinnepäin punnittuja vieheitä, mm. uppoavat Siek-M jerkit painavat 46-53 g. Niissä jokaisen paino on kyllä kirjoitettu vieheen vatsapuolelle, mutta yleensä väärin.


Kjelle Lundbergin erikoismaalaamat Esox Lucius Shallowit olivat merkittävästi
eri painoisia kuin alkuperäiset tehdasväriset. Onneksi uinti oli silti suurin piirtein samanlainen.

Merkkituotteissakin myydään osittain sekundaa, eikä virheitä erota katselemalla.

Buster Jerkin pitäisi painaa 75 g, mutta vaa’alla käyneet painoivat kaikki 71-73 g. Saman painoiseksi ilmoitettu Herky Jerky painaa usean kymmenen punnitun kappaleen perusteella 75-78 g. Kumpikin on muottiin valettu muoviviehe.

Jigeissä kaikki ”Suspit” ovat nykyaikana useita grammoja ylipainotettuja (suhteessa nimellispainoon), ja omien havaintojeni mukaan tämä muutos tehtiin nimenomaan kaudelle 2010. Ne uppoavat nyt selvästi aiempaa nopeammin, ja hyvin kylmässä vedessä tätä viehetyyppiä ei kannata enää edes käyttää. Ei siis puhettakaan, että viehe tuollaisena ”pohjaan pulputtajana” vastaisi suspending-huutoon.

Metallilla ei mene yhtään paremmin, ei edes kotimaassa. Ruohikkosuojatun Helmi-Jakin paino on 25-27 g, kun sen pitäisi painaa 28 g. Nils Master Trolling -vetolusikan paino vaihtelee 45-47 g haarukassa. Kaikilla kokeilemillamme Professor-lusikoilla eroa nimellispainoon oli 1-3 g. Aivan jokaisella!

Entä oltaisiinko ulkomailla taitavampia saamaan metalli haluttuun kokoon?

Valitettavasti ei olla. Sölvkrokenin Paravan Trönderskjea -uutuuslusikka painaa pakettitekstissä 30 g, mutta puntarilla 35-40 g. Vielä hurjempi on Laxmanin Haamu-lusikan painovirhe. Paketin mukaan 32 g lusikka painaa yksilöstä riippuen vain 23-24 g, joten virhettä on lähes 30%. Hei me punnitaan!

Jakki Haukilipan piti painaa 25 g, mutta koekalastukseen lähetetty proto painoi vain 19 g, eikä ilmeisesti sen takia uinut oikein mitenkään. Maahantuoja ei harmi kyllä lähettänyt tuotantokappaleitta, vaikka erikseen tiedotin heikosta protosta.

Ilmeisesti asia ketuttaa muitakin viehemaailmassa työskenteleviä. Torbjörn Jensenin The Duken painoksi on paketissa nimittäin ilmoitettu 71,0 grammaa eli gramman kymmenesosan tarkkuudella. Harmi kyllä edes Duke ei tähän huutoon pysty vastaamaan, sillä kokeessa olleet Duket painoivat 70-72 grammaa. Vaa’an lukematarkkuuden huomioiden se tarkoittaa noin puolen gramman suuruista virhettä.

Arto Kojo

OTSIKKOKUVA: Kelluvan Westin-vaapun pitäisi paketin mukaan painaa 40 grammaa, mutta todellisuudessa kaikki punnitut painoivat 47 grammaa.

Lue lisää kauden 2010 uutuusvieheiden koeuitoista Erä 14-2010!