Pohjoissavolaisella Viannankoskella jermut verestivät kalastustaitojaan ja kaivoivat varastoista esiin vanhat vermeet, sarkatakit, huopahatut ja nahkasaappaat sekä ison haavin.

Samalla historian hämäristä putkahti vanha tapa kalastaa isoa siikaa veneestä lipon eli savolaisittain liipin avulla.

Syksyllä 2007 serkukset Unto ja Mikko Räihä elvyttivät siian liippausperinnettä henkiin. Unto on aloittanut liippaamisen jo pienenä poikana, ensin soutumiehenä ja varttuneempana liipin varressa. Nuorempi Mikko ennätti hänkin hankkia kokemusta liippaamisesta ennen kuin se virallisesti lopetettiin.

Mikko soutaa veneen oikeaan kohtaan koskessa ja kääntää perän kohti ylävirtaa. Samalla Unto laskee pitkävartisen liipin kohti pohjaa. Kohdalle osuvat kalat jäävät pitkin pohjaa myötävirtaan vedettyyn liippiin. Mikko seuraa tarkasti liippaajan toimia ja ohjaa venettä ennalta tunnettua reittiä pitkin. Suvantokohdissa pidetään pieni lepohetki ja tarkastetaan liipin kunto, sitten vene soljuu jälleen tarkoissa käsissä virtaa alas.

Veteraaneille jokainen karikko ja kivikasa on vanha tuttu, sillä ennen nyt vuodenvaihteessa tehtävää patoremonttia ei kosken pohjaan ole juuri kajottu vuosikausiin. Tällä kertaa saaliiksi saatiin vain lahnoja, olihan ajankohta vielä liian aikainen, vasta varhaissyksy, mutta tärkeintä Unton ja Mikon tempauksessa oli elvyttää vanhaa perinnettä.

Hannu Räisänen

Katso video alta ja lue lisää Erä 13-2010

Lataa alkuperäinen