Vapaa-ajan Kalastaja lukeutuu suomalaisen kalastuskirjallisuuden klassikoihin. Kirja on kulunut kalastuksen harrastajien käsissä jo pitkälle neljättä vuosikymmentä.

Vapaa-ajan kalastaja ilmestyi 1978 ja sitä on myyty Suomessa yli 50 000 kappaletta. Tänä vuonna ilmestynyt ja ajantasaistettu versio on jo 14. painos.

Mukaan on nyt otettu muutama uusi kalastusmuoto. Oman lukunsa ovat saaneet jerkki- ja jigikalastus sekä suureen suosioon viime vuosina noussut siian onginta. Muuten Vapaa-ajan kalastajan päivitys 2010-luvulle on tehty maltillisesti.

Kuvituksena ovat edelleen aikaisemmista painoksista tutut Martti Arkon piirrokset. Piirrokset toimivat yhä muun muassa solmujen teko-ohjeissa sekä perinne- ja pyydyskalastuksen osalta. Sen sijaan esimerkiksi heittokalastusvälineissä aika on ajanut piirrosten ohi.

Kelat ja vavat ovat nykyään melkolailla eri näköisiä kuin 70-luvun lopulla, joten ainakin nuoret lukijat ihmettelevät moisia ”museokuvia”.

Pitäytyminen tiukasti vain vanhassa piirroskuvituksessa on johtanut myös siihen, että uusina esiteltäviin kalastustapoihin ei ole löytynyt ensimmäistäkään kuvaa. Jigeistä ja jerkeistä olisi aivan hyvin voinut ottaa mukaan muutaman havainnollisen valokuvan. Nyt näiden välineiden ulkonäön kuvailu jää tekstin varaan.

Vapaa-ajan kalastaja on kuitenkin edelleen kattava perusteos kaikille kaloista ja kalastuksesta kiinnostuneille.

Takakansi lupaa, että kaikki kalastuksesta. Se on toki liioittelua, mutta kirjasta löytää perustiedot huomattavan monesta erilaisesta kalastustavasta, välineistä, saaliin käsittelystä, kalojen ja rapujen elintavoista jne.

Olli Aulio (toim.): Vapaa-ajan kalastaja, 14. painos, 389 s., Gummerus 2010.

Heikki Viitanen