Monissa huippuravintoloissakin työskennellyt Kenneth Oker-Blomin uusin teos on erinomaista jatkoa hänen muutama vuosi sitten ilmestyneelle kirjalle 100 haukireseptiä, joka onkin jo loppuunmyyty.

Oker-Blom on intomielinen lähiruoan kannattaja, eikä pelkästään sen ekologisuuden, vaan myös upeiden makujen puolesta. Niinpä Syö terveellisesti, elä ekologisesti teos sisältää niin ajatuksia herättävää taustatietoa ruoasta kuin myös mitä herkullisimpia reseptejä kaloista, marjoista, viljoista, sienistä, lihasta ja ylipäänsä kaikesta siitä, jota Suomen luonto tarjoaa.

Oker-Blom kehottaa kaikkia syömään kuten
esi-isämmekin tekivät. Jättämään sokerit ja lisäaineet,
jopa liha, mahdollisimman vähälle.

Suosittelen tämän kirjan lukemista ajan kanssa. Se on aivan erinomainen lahja nuorille pareille oppikirjaksi ja vaikkapa eläkkeelle jääville, joilla on aikaa tehdä hyvää lähiruokaa omaksi terveydekseen.

Kirjan kaksikielisyys (ruotsi-suomi) voi hieman häiritä lukijaa, mutta tekijän ajatukset eivät siitä hämärry. Esimerkkinä oheinen särkiresepti:

 

Särkisäilyke

(ainekset purkkia kohden)

15-20 pikkusärkeä
10 maustepippuria
1 tl merisuolaa
1 sipuli kuorittuna ja lohkottuna
1 kuorittu ja viipaloitu porkkana
2 rkl raastettua tuotetta
piparjuurta
rypsiöljyä

Suomusta ja perkaa pieniä, suunnilleen samankokoisia särkiä. Lado särjet päät alaspäin melko tiiviisti lasipurkkeihin, joiden halkaisija on noin 15 cm ja korkeus n. 20 cm.

Lisää purkkeihin muut ainekset ja rypsiöljyä niin paljon, että kalat peittyvät. Laita purkkien päälle kannet, mutta älä väännä niitä kiinni.

Laita purkit kylmään uuniin ja lämmitä uuni 150 asteeseen. Kun öljy alkaa kiehua, laske lämpö 100 asteeseen ja anna purkkien jäädä uuniin neljäksi tunniksi.

Sulje lämpö, väännä kannet lujasti kiinni ja jätä purkit jälkilämpöön yön yli. Näin kannet sulkeutuvat hermeettisesti ja menevät keskeltä kuopalle.

Käsittelyn jälkeen ruodot, selkäranka mukaan lukien ovat niin pehmeitä, etteivät ne häiritse lainkaan syötäessä.

Säilyy useita viikkoja jääkaapissa ja sopii hyvin voileipäpöytään tai ruisleivän päälle.

Kenneth Oker Blom: Syö terveellisesti, elä ekologisesti

Seppo Suuronen