Ilkka Jukaraisen kalastusta ja kalastushistoriaa luotaava kirjajärkäle Viehe (2010) jatkaa samoilla linjoilla kuin tekijän edellinen Uistin (2005). Ulkoiselta formaatiltaan kirjat muistuttavat toisiaan, ja ensimmäiseksi tätä uutuutta lukiessa vertaileekin väistämättä kirjoja toisiinsa. Molemmat ovat paljolti tekijänsä ”näköisiä”.

Suurin ansio Viehe-kirjassa on valtava tiedon määrä, jonka jäsentäminen tosin on ollut hieman ongelmallista. Hyvin Jukarainen on kuitenkin urakasta selvinnyt.

Kuvitukselle ja selkeälle taitolle voi antaa kiitettävän arvosanan, sillä ulkoasultaan uutuuskirjan värikylläinen nykymaailma ja mustavalkoinen menneisyys kohtaavat sopivassa suhteessa. Myös painoteknisesti kuvat ovat huippuluokkaa, mikä ei ole omakustanteissa itsestäänselvyys.

Tekstipuolella ensimmäinen hämmentävä kokonaisuus kirjassa on Aikajana, johon on valittu satunnaisesti henkilöiden syntymäaikoja, kirjojen ilmestymisvuosia, kalastusvälineiden patentoimis- ja valmistusvuosia jne. Esim. 1957 ”Punainen Abu-Matic 60-malli ihastutti kalastajia” ja 1981 ”Iivari Pieskistä tuli ensimmäinen Utsjoen Lohiriehan voittaja”. Oliko kyseessä paras riehuja vai Tenon lohikuninkuuskilpailun voittaja?

Lyhyt Urheilukalastuksen historia, Rautalammin vaskiuistimen päivitys sekä hieman irrallinen houkutuskaloista kertova osuus johdattelevat varsinaiseen aiheeseen, mutta ei vielä ensimmäiseksi vieheisiin saakka. Perhokeloista ja -vavoista kertova osuus on mielestäni kirjan vahvinta antia, vaikka pääpaino onkin muilla kuin suomalaisilla keloilla – ehkäpä juuri siksi.

Etenkin ulkomaisten perhokelojen suhteen kirja toimii erinomaisena lähdeluettelona perustuen vankkaan asiantuntemukseen. Suomalaiset perhokelat sen sijaan on ripoteltu hajalleen eri kokonaisuuksien yhteyteen, mutta kirjaa selailemalla niitäkin helposti löytyy.

Lohiperhoja ja kalastusvälineiden keräilyä

Lohiperhoista kertovassa osiossa kuten kirjassa kautta linjan on suurena vaikuttimena kalastusvälineiden keräily, johon tekijällä on palava intohimo. Ongelmana on, että kaikkea ei voi kerätä, sillä pian ollaan tilanteessa, että jokaisesta keräilyosiosta on koossa pintaraapaisu.

Jukarainen antaa kirjassaan paljon vinkkejä aloitteleville niin perho- kuin muillekin keräilijöille, mutta toisaalta suppean kuvan keräilyn maailmaan. Tekijälle itselleen tärkeiden keräilykohteiden alleviivaamisesta muodostuu pienoinen painolasti.

On onni, että Jukarainen on onnistunut saamaan liikkeelle näin hienon avustajajoukon. Vanhan polven lohiperhojen sitojista Jukarainen on valinnut kirjaansa kuusi: Honkavuoren, Lumpeen, Tiitolan, Kauniskankaan, Sälevän ja Syrjäsen. Nykypolven sitojista esillä on alle kaksikymmentä.

Pilkkikalastuksesta Ruotsin kuninkaalliseen hovihankkijaan

Pilkkikalastuksesta kertovan kappaleen alussa Jukarainen kertoo, kuinka hän pienistä tiedonmurusista on onnistunut kokoamaan kokonaisuuden. Rajallisesta ajasta ja saatavissa olevasta tiedosta kirjoittaja on saanut hyvän ja näyttävän kokonaisuuden, mistä voi ponnistaa eteenpäin. Pilkkivapojen ja muiden välineiden taltioinnille ja dokumentoinnille osio antaa erinomaisen pohjan.

Jukaraisen yksi mieliaiheita on ruotsalaisen AB Urfabrikenin eli ABUn tuotteet. Tällä kertaa mukaan ovat päässeet kelat, joiden keräilijäkunta meillä Suomessakin on koko ajan kasvussa. Lähdeteoksena käytetyssä Daniel Skupenin kirjassa Vintage Fishing Reels of Sweden (2002) on tosin huomattavasti enemmän vaikkapa umpikelamalleja. Keräilijän kannalta kelaluettelot jäävät näin puutteellisiksi.

Kaikkiaan Jukaraisen kirja on iso pala suomalaista ja kansainvälistäkin kalastushistoriaa. Yksiin kansiin koottua tietomäärää on sulateltava pitkän aikaa, ja kirjassa riittää ”onkimista” vuosikausiksi eteenpäin.

Erinomaisia ovat lähdeviitteet, joita on sekä kirjallisuutteen että sähköisiin tiedostoihin. Kaikki tekstikappaleiden lopussa olevat lähteet olisi voinut laittaa kirjan lopussa lähdeluetteloon, mistä ne olisi helpompi löytää kuin tekstiä selailemalla.

Pienistä puutteista huolimatta Viehe on erinomainen jatko Uistin-kirjalle. Päällekkäisyyksiä ei juurikaan ole, joten kirjan lunastaneet saavat koko rahalle vastiketta. Omakustanteena Suomessa painetun kirjan painos on vain 615 kpl, ja sen myyntihinta on 200 euroa lisättynä postituskuluilla. Pääkaupunkiseudulta kirjan voi hankkia kirjakaupasta ilman postituskuluja.

Viehe: Ilkka Jukarainen, 464 sivua, omakustanne 2010

Matti Kettunen