Veikko Neuvonen: Muutoksia Suomen luonnossaMihin katosivatkaan kottaraiset?

Joka on Veikko Neuvosen tavoin tarkkaillut maamme luontoa jo puolen vuosisadan ajan, on joutunut näkemään tai saanut nähdä monen asian muuttuvan. Näistä havainnoista on tänä syksynä koottu erittäin ansiokas teos Muutoksia Suomen luonnossa.

Neuvonen käy kirjassa läpi sekä ympäristössä että eliölajeissa tapahtuneita muutoksia. Katselmus on kattava aina Isohaaran voimalan vaikutuksista, Lokan altaan rakentamisesta ja perinteisen lapsuutensa agraarimaiseman vaihtumisesta nykyiseen tehoviljelyn ja -metsätalouden muokkaamaan maaseutuun, laulujoutsenesta minkin ja supikoiran kautta merimetsoihin ja citykaneihin.

Kirjoittaja ei maalaile uhkakuvia tai saarnaa omia näkemyksiään muutosten hyvistä tai huonoista puolista vaan jättää tämän puolen pääosin lukijan päätettäväksi. Joissakin tapauksissa rajanveto onkin vaikeaa tai mahdotonta.

Kemijoen patoaminen on ehkä edellisessä suhteessa poikkeus, mutta tässäkin Neuvonen antaa pääpuheenvuoron Kustaa Vilkunalle. Tämän maamme historian synkimpiin kuuluneen ympäristörikoksen muisteleminen onkin mitä ajankohtaisinta, kun koskiensuojelulakia yritetään taas purkaa.

Kirja on tarjoamastaan tietomäärästä huolimatta ilahduttavan helppolukuinen. Kokonaisuutta täydentää osin erittäin hyvä, osin aivan erinomainen kuvitus.

Muutoksia Suomen luonnossa on kirja, jonka soisi kuuluvan muiden kuin luontoharrastajien kirjahyllyyn. Sen lukeminen antaa hyvän kuvan siitä, millaisen luonnon keskellä tänään elämme – ehkä myös ymmärtämään paremmin oman toimintamme vaikutuksista, niin hyvässä kuin huonossa.

Muutoksia Suomen luonnossa: Veikko Neuvonen, Otava 2009

Anssi Uitti