U.T. Sirelius: Suomalaisten kalastus I-IIIKalastustaitomme juurilla Uuno Taavi Sirelius (1872-1929) oli suomalais-ugrilaisen kansatieteen professori ja Kansallismuseon osastonjohtaja. Vuosina 1906-1908 Kansantieteellisiä tutkimuksia -sarjassa ilmestyi hänen keräämästään aineistosta koottu kolmiosainen kokonaisuus Suomalaisten kalastus I-III. Ainakin osa teoksesta on myös aikoinaan käännetty saksaksi.

Kalastuskirjojen keräilijänä on U.T. Sireliuksen Suomalaisten kalastus on aina ollut hankintalistallani korkealla sijalla. Valitettavasti alkuperäisteos on ollut jo pitkään niin kallis, ettei sellaisen muutaman kerran antikvariaateissa vastaan sattuessa ole ollut tilaisuutta sijoittaa siihen tarvittavaa rahamäärää ja saada sitä näin siirrettyä hyllyyni. Alkuperäisen hinta liikkunee nykyään 400-500 euron tietämillä.

Tämä on kuitenkin vain yksi syistä, joiden vuoksi kirjan alkuperäiseltä kustantajalta Suomalaisen Kirjallisuuden Seuralta äskettäin ilmestynyt näköispainos tästä klassikosta on erittäin tervetullut. Suomalaisten kalastus on kiehtova viehättävien piirroskuvien elävöittämä hämmästyttävän yksityiskohtainen ja tarkka katsaus menneiden aikojen pyyntimenetelmiin, joihin tutustuminen tai miksipä ei vaikka ihan käytännön kokeilukin, on nykykalastajalle avartava elämys.

Näköispainoksen tuottaminen tästä vaikeasti saatavissa olleesta kalastustutkimuksemme kulmakivestä oli Suomalaisen Kirjallisuuden Seuralta hatunnoston arvoinen kulttuuriteko.

Suomalaisten kalastus I-III, U.T. Sirelius, SKS 2009, 460 s.

Anssi Uitti