Jyrki Puupponen ja Joel Ahola: ErämaajokiMiten päästä melomaan Lätäseno tai joku muu keskeltä erämaata alkunsa saava mahtivirta? Miten kuljettaa kanootti alkulähteille?

Kiireisessä ja mukavuudenhaluisessa maailmassa vastaus on yleensä lentokone. Vaikka melojat tai kalastajat itsekin saattavat kokea erämaassa pörisevän lentovehkeen häiritsevänä, sitä silti käytetään.

Mutta muitakin keinoja toki on.

Kaverukset Jyrki Puupponen ja Joel Ahola toteuttivat haaveensa. He vetivät intiaanikanootin kevään kantavilla hangilla Kilpisjärveltä Porojärvelle, sitoivat kanootin paikoilleen odottamaan ja jatkoivat hiihtäen Haltille ja takaisin Kilpisjärvelle. Seuraavana kesänä miehet patikoivat Porojärvelle ja laskivat kanootin vesille. Melontaretki Poro- ja Lätäsenoa alas Markkinaan oli huikea.

Retken idea on loistava. Kahden erillisen, mutta toisiinsa liittyvän vaelluksen aikana kuljetaan lumikengillä, suksilla, jalan sekä kanootilla. Saadaan komeita jalokaloja ja tavataan muita luonnossa virkistäytyjiä sekä moottorikelkkapoliiseja. Ihaillaan maisemia mm. Saivaaran ja Haltin huipuilta. Koetaan Käsivarren suurtunturien vaihettuminen Lätäsenon varsilla matalammiksi maiksi ja eletään sekä talven että kesän riemut.

On vaikuttavan näköistä katsoa, kun miehet kävelevät talvisessa paljakassa lumikengillään, toisella peräsään ahkio ja toisella kanootti.

Video tallentaa myräkkäkelin, kun lumi pöllyää tuulen mukana. Vesi virtaa liikkuvassa kuvassa ja kohtaa ruudulle lipuu myös kanootti.

Saivaaran huipulta kuvattu telttakohtaus puhuttelee. Ensin on zoomattu niin, että kuvassa näkyy vain vihreä teltta ja pari lähintä kivenlohkaretta. Sitten otetaan ulospäin ja kohta teltta katoaa avaraan kivikkoiseen tunturinummeen. Paljastuu taustamaiseman valtavuus.

Videokuvaus pääseekin oikeuksiinsa paitsi liikkeen kuvaamisessa, myös zoomauksissa. Näihin ei still-kuva kykene.

Retkistä koostettu 37-minuuttinen dokumenttielokuva on onnistunut. DVD:n kerronta opastaa oikeanlaiseen autiotupakäyttäytymiseen ja esittelee Käsivarren erämaan, mutta ennen kaikkea elokuvassa on hyvä tunnelma ja kauniit maisemat. Elokuva houkuttelee vaellukselle ja tarjoaa mukavan tuokion erämaisista elämyksistä pitävälle.

DVD:n hinta on 19,90 euroa ja sen löytää osoitteesta www.loimumedia.fi.

Erämaajoki – seikkailu Käsivarren erämaassa: Jyrki Puupponen ja Joel Ahola, Loimumedia 2009

Jouni Laaksonen