Tämän ruokalajin valmistukseen kelpaavat kaikki reilunkokoiset jalokalat, mutta lohi on kokonsa puolesta parhaita ehdokkaita. Ja mitä isompi kala, sen parempi lopputulos.

Lohi fileerataan ns. reilulla kädellä, sillä selkärangan ja kylkiruotojen ympärille saa jäädä tavallista enemmän lihaa. Etenkin pienempien kalojen kanssa on hyvä varmistaa lihan riittävyys veitsen sopivalla asennolla.

Kylkifileet ja pää säästetään muita hyviä lohiruokia varten ja keskitytään tuohon monen hukkapalana pitämään tosimiehen lohifileeseen, selkäranka/kylkiruotopalaan.

Kalan ja grillin koosta riippuen katkotaan ruoto sopivan mittaisiksi paloiksi kahteen-kolmeen osaan ja laitetaan foliolle, jossa se maustetaan molemmin puolin sitruunapippurilla ja suolalla.

Mausteet imeytyvät kohtalaisen ohueen ”fileeseen” helposti ja tasaisesti ruotojen lomitse, joten palan voi pistää grilliin välittömästi maustamisen jälkeen.

Mausteiden kanssa tulee noudattaa kohtuullisuutta, varsinkin liian miehekäs sitruunapippurin käyttö peittää helposti lohen maun kokonaan.

Tosimiehen lohifilee kääritään kokonaan folioon ja sitä paistetaan 4-8 minuuttia/puoli. Vajaassa vartissa tulee valmista. Kun epäilykset kypsymisestä alkavat herätä, avataan folio ja tarkastetaan tilanne silmämääräisesti. Myös haarukka on tässä oiva apuväline. Kun liha irtoaa helposti ruodoista on homma valmis. Varo grillaamasta liian kauan, sillä tämä ruokalaji on parhaimmillaan mehukkaana eikä kuivatettuna.

Sopivasti grillatusta ruodosta irtoaa liha lähes itsestään ja tuloksena on täysin ruodotonta ja kiinteää lihaa ilman ylimääräisiä kylkirasvoja. Tämän vaivattomampaa, nopeampaa ja parempaa lohiruokaa en tiedä ja meidän perheessä syödäänkin tuo tosimiehen lohifilee lähes välittömästi onnistuneen kalareissun päätteeksi.


Grilli käy helposti pieneksi, joten fileen voi joutua katkomaan lyhyempiin paloihin.

Ja kuten aina lohikalojen kanssa, lisukkeeksi riittää hieman vihreää kasvimaalta, sitruunalohkoja, perunaa tai riisiä, perinteisestä näkkileipää s