Kalaruokien valmistaminen tulilla on, jos mahdollista, vielä helpompaa kuin riistaruokien. Erityisesti tikkukalan valmistus on yksinkertaista.

Laitetaan karkeaa suolaa kalan sisälle ja litteäksi vuoltu koivutikku työnnetään selkärankaa pitkin. Kala asetetaan nuotion loisteelle kypsymään siten, että ruotopuoli tulee ensin tulta vasten.

Kalaa ei kannata käännellä ihan kypsytyksen alkuvaiheen aikana, koska silloin se saattaa helposti pudota. Kalat voi suolata myös kastamalla suolaveteen kypsytyksen jälkeen. Ahven, siika, harjus ja tammukka ovat tikkukalana parhaimmillaan.

Isomman kalan voi valmistaa loisteella siten, että halkaistaan kala kahtia nahkaan saakka ja naulataan puutapeilla levitettynä kiinni paistolautaan tai halkaistuun pölkkyyn nahkapuoli taustaa vasten. Kalaa kypsytetään tulen loimussa silloin tällöin suolavedellä valellen. Kala on kypsää, kun sen evät irtoavat helposti.

Kalaa on mahdollista valmistaa myös folioon käärittynä rosvopaistin tapaan, jolloin kalan sisälle voi laittaa suolan lisäksi sipulia ja haukeen vielä reilun voinokareen. Kääritään kala voipaperiin ja sen jälkeen folioon. Asetetaan paketti hiillokselle kalan selkäpuoli alaspäin.

Valmistuminen vie kalan koosta riippuen puolesta tunnista tuntiin.

Jari Klemettilä